Nå kommer de nye dunkene

I løpet av de kommende månedene får alle husstander i Fredrikstad egne dunker for glass- og metallembalasje. Dagens returpunkter vil i all hovedsak fjernes.

– Nå har vi brukt noen dager på å montering, så hele uteplassen vår er full av dunker. De ansatte har stått på som fy for å klargjøre til utkjøring, forteller virksomhetsleder for rennovasjon i Fredrikstad kommune, André Svendsen.

Allerede denne uka begynner utkjøringen av de nye kassene, og først ut til å få de på plass er beboerne på Kråkerøy, opplyser kommunen i en pressemelding.

– Det er der vi har hatt et prøveprosjekt det siste året, med 500 husstander, så da prioriterer vi å fylle opp der ute først, forklarer Svendsen.

Første tømming i høst

Det vil likevel ta litt tid før alle kommunens innbygere har de nye glass- og metalldunkene på plass utenfor døra.

– Det tar tid å kjøre ut til hver krik og krok, og samtidig tar vi høyde for at det er mye som kan skjære seg underveis. Derfor har vi lagt inn en liten slack, men i løpet av våren og sommeren skal alt være på plass. Den første runden med tømming blir til høsten, sier rennovasjonssjefen.

Som et resultat av at alle husstander nå får egen kasse og henteordning for denne typen avfall, vil de aller fleste av returpunktene rundt om i kommunen bli fjernet.

– Det blir ikke det samme behovet for disse når alle har tilbudet rett utenfor døra. Da blir vi også kvitt en liten utfordring, fordi vi har slitt med forsøpling ved returpunktene, utdyper Svendsen.

Det vil likevel bli stående noen felles returstasjoner i områder med mye hytter, slik at man slipper å ta med seg glass- og metallavfallet hjem.

– Ingen fulle dunker

Gjennom prøveperioden på Kråkerøy har kommunen kommet fram til at hver åttende uke er en passende tømmingsfrekvens.

– Så vidt meg bekjent har ingen av dunkene, som rommer 140 liter, blitt fulle på åtte uker. Vi kunne sikkert tømt enda sjeldnere også, men har funnet ut at dette er en hyppighet som dekker de aller flestes behov, sier Svendsen.

I pressemeldingen opplyses det også at det eneste som skal i dunken er emballasje av glass og metall som det var mat og drikke i da du kjøpte det. Emballasjen skal være tom og rengjortt, og skal kastes løst i dunken.

Øvrig glass- og metallavfall skal leveres til FREVAR, eller pakkes forsvarlig inn og kastes i restavfallsdunken.