Nyheter

Mottok 65.000 kroner fra NAV som han ikke hadde krav på

Svindel og bedrageri florerer. Og det er i første rekke NAV og forsikringsselskaper som rammes. Men stadig oftere – heldigvis – er det svindlerne selv som blir sittende igjen med skjegget i postkassa.

Fredrikstad tingrett gir regelmessig et godt bilde av situasjonen. I dagens besøk i Fredrikstad tingretten tar vi for oss to svindelsaker som kan stå som eksponenter på fremgangsmåten. Ikke de store summer, men svindel så godt som noe.,

Utspekulert

I det ene tilfellet gjennomførte en 42-åring en noe utspekulert svindel mot NAV. Han søkte om sosialstøtte, men fikk avslag. Men mannen ga ikke opp av den grunn. For å motta sosialstøtte måtte han fremlegge en husleiekontrakt. Og dette var grei skuring. 42-åringen kjøpte en husleiekontrakt i en bokhandel og fylte den ut selv.

Og selv om kontrakten langt fra var reell mottok han 65.000 kroner fra NAV som han ikke hadde krav på. I tingretten avla mannen en fullstendig tilståelse og samtykket til tilståelsesdom. Domfelte erklærte at han vedtok dommen på 15 dager hvor fullbyrdelsen av straffen utsettes med en prøvetid på to år. Dommer i saken var tingrettsdommer Sissel Rostad.

Bedrageri

I den andre saken – også med Sissel Rostad som retten leder og med meddommerne Kamilla Kristiansen Hoem og Per Harald - hadde den 30 år gamle mannen forklart til sitt forsikringsselskap at hans personbil VW Touran var blitt stjålet utenfor kjøpesenteret Torvbyen. En fremmed hadde angivelig løpt inn i bilen, som hadde nøklene stående i tenningen, og kjørt av sted med den. Tiltalte opplyste å ha stått ved siden av bilen mens bilbrukstyveriet skjedde og forsøkte å forhindre mannen fra å kjørte av gårde.

Men opplysningene var uriktige. Bileieren var inne på kjøpesenteret da bilen ble stjålet. Tiltalte møtte ikke i retten som var overbevist om at det ble ble gitt en uriktig forklaring ovenfor Gjensidige for ikke å få avkortning i erstatningen. Han ble derfor dømt for forsikringssvindel. Det klare utgangspunktet er at forsikringsbedragerier skal straffes med ubetinget fengsel. Slike bedragerier er et stort samfunnsproblem.

Bilen som ble stjålet hadde en verdi på 87.000 kroner og tiltalte ville risikert en avkortning på ca. 30.000 kroner. 30-åringen ble dømt til 20 dagers fengsel hvor fullbyrdelsen av straffen utsettes med en prøvetid på to år. Han ble også dømt til å betale en bot på 10.000 krone samt saksomkostninger på 5.000 kroner. Dessuten 7.448 kroner i erstatning til Gjensidige Forsikring.

NAV-svindel øker

Folk lurer særlig NAV med å få for mye utbetalt i dagpenger eller arbeidsavklaringspenger. Samarbeid med politi og skatteetaten gjør at mer svindel avdekkes.

– Det er svært alvorlig når folk bevisst oppgir feil informasjon for å tilegne seg goder de ikke har krav på, sier arbeids- og velferdsdirektør Sigrun Vågeng til NRK.

– Alle folk må være klar over at hvis man svindler NAV, kan man bli tatt for det. I verste fall risikerer folk ubetinget fengsel, sier Vågeng.

Forsikringssvindel

I Norge blir det avslørt forsikringssvindel for rundt 500 millioner kroner årlig, viser bransjetall fra Finans Norge. Samtidig vet en at det er store mørketall.

500 millioner kroner er mange penger, et uakseptabelt beløp som vi og andre forsikringsselskaper ikke ønsker at ærlige kunder skal være med på å betale.

Mer fra Dagsavisen