Nyheter

Millioner står på spill når Fredrikstad Seafood har havnet i tvistesak

Flerfoldige millioner kroner står på spill når Fredrikstad Seafood har havnet i tvistesak med den danske entreprenøren Gråkjær om hvem som har ansvaret for feil-fundamenteringen av den kommende bedriften på Øra.

– Situasjonen er dypt beklagelig. Det var ikke dette vi skulle ha fokus på, sier daglig leder Erik Heim i Fredrikstad Seafood til Demokraten.

Utsatt åpning til 2019

En kilde som kjenner laksefabrikk-prosjektet på den tidligere Denofa-tomta godt, hevdet overfor Demokraten onsdag formiddag at støpe-konstruksjonene den nye fabrikken skal bygges på må rives i sin helhet. Dette fordi - i følge kilden - bygningen synker ned i jorda.

– Vi har helt klart noen store utfordringer - ja. Men det er ikke konkludert på hva som må gjøres med installasjonene som allerede er bygget. Både utbedringer og delvis riving er alternativer som nå vurderes, sier Heim til avisa.

– Hvilke konsekvenser får dette for framdriften - blir åpningen av fabrikken ved juletider i 2018 nå utsatt?

– Jeg tror nok vi nå snakker forsommeren 2019 istedet. Jeg kan ikke si noe mer eksakt om åpningstidspunktet før vi får oversikt over situasjonen vi nå står oppe i, opplyser Heim.

Tvistesak med dansk selskap

Etter hva Demokraten får opplyst er Fredrikstad Seafood og entreprenørselskapet Gråkjær uenige om hvem som har ansvaret for den mangelfulle fundamentereringen som nå får åpenbare konsekvenser for framdriften.

– Jeg kan bekrefte at vi nå har en tvistesak gående med entreprenøren. Om hva detaljene i dette er har jeg foreløpig ikke lyst til å kommentere, sier en ordknapp Heim.

– Du snakker om en million-strid?

– Vi snakker om millioner - ja, medgir Seafood-sjefen.

– Hvem har avdekket feilene og manglene som har ført til denne situasjonen?

– Det har våre egne rådgivende ingeniører gjort, svarer Heim.

Fikk 8.0 mill av kommunen

Det lyktes ikke Demokraten onsdag formiddag å få kommentarer fra entreprenøren Gråkjær.

En annen kilde som kjenner byggesaken godt mener imidlertid en omfattende re-bygging av de kjellerlignende betongveggene som allerede er reist kan sette hele selskapet på prøve.

– Fredrikstad Seafood har ikke millioner på lur dersom de må ta støyten etter en eventuell rettssak, sier kilden til avisa.

H-gruppeleder Truls Velgaard, som i et formannskapsmøte sist vinter uttrykte skepsis til å bevilge 8.0 millioner skatte-kroner på lakseprosjektet, følger situasjonen med interesse:

– Jeg er jo delvis kjent med at det har dukket opp utfordringer. Vi må håpe dette løser seg, sier Velgaard diplomatisk.

– Du var under tvil med på å gi lakseselskapet en støtte på 8.0 millioner sist vinter - hva sier du til det som nå skjer?

– Selv om vi uttrykte skepsis til å bruke 8.0 millioner kroner av kommunens næringsfond, så ønsker jeg tross den oppståtte situasjonen absolutt all hell og lykke til dette spennende prosjektet. Jeg håper inderlig de klarer å løse utfordringene de nå har, sier Velgaard og understreker:

– Grunnen til vår skepsis var ikke lakseoppdrett-konseptet som sådan, men vår bekymring for om kommunen har nok kompetanse og erfaring til å gå tidlig inn i en prosjekteringsfase slik det her ble gjort. Nå får vi uansett se hvordan dette går, fastslår Truls Velgaard.

Mer fra Dagsavisen