Mener narkotikasmugler diktet opp bakmenn for å slippe straff

Mannen i 50-årene hevdet seg uvitende om narkolasten han fraktet, men politiet fant aldri spor etter de to navngitte bakmennene han påsto hadde lurt ham.

Det var i mars i år at den østeuropeiske mannen kom kjørende over grensa ved Svinesund i en tyskregistrert bil. Han ble tatt inn til tollkontroll, og tollerne bestemte seg for å ta en nærmere titt.

I et hulrom på venstre side av bilen ble det funnet to pakker som viste seg å inneholde nesten to kilo kokain, mens det på motsatt side ble funnet 235.000 svenske kroner og 13.200 euro – tilsvarende drøyt 350.000 norske kroner.

På bakgrunn av dette ble mannnen pågrepet, og har sittet i varetekt fram til saken kom opp for Halden tingrett denne måneden.

Bedyret uskyld

Mannen har helt siden arrestasjonen hevdet at han ikke hadde kjennskap til narkotikaen, og forklart at han fikk i oppdrag av to bekjente å hente en sportsbil i Oslo.

Ifølge ham startet reisen i Berlin, og på veien hevdet han i sin forklaring å ha stoppet innom Malmö og København for å se på busser til en turistvirksomhet han driver, før han igjen møtte de to angivelige bakmennene i Göteborg-området.

Det var i forbindelse med et toalettbesøk under dette møtet at mannen hevder de to har lurt ham, ved å plassere både narkotikaen og pengene i leiebilen, før han kjørte videre mot grensen til Norge.

Umulige å finne

Da saken var oppe i retten ble det bemerket at mannens forklaring hadde endret seg flere ganger siden pågripelsen i mars, blant annet knyttet til hva som var formålet med turen.

«Det er også forhold han holdt tilbake i sin politiforklaring, blant annet har han ikke opplyst om at han var borte fra bilen i forbindelse med toalettbesøk siste gang han møtte oppdragsgiverne», heter det i dommen.

Politiet skal ha brukt store ressurser på å spore opp de to påståtte bakmennene – gjennom å kontakte både tyske, serbiske og kroatiske kolleger. Dog uten å lykkes, til tross for at smugleren hadde oppgitt det som skulle være deres fulle navn.

Samtidig ble det avdekket at mannen i 50-årene i forbindelse med smuglingsforsøket hadde utstrakt telefonkontakt med en annen mann av østeuropeisk opphav, som retten mener samsvarer med en person som tidligere er dømt for narkotikakriminalitet i Tyskland.

Fire års fengsel

På bakgrunn av alt dette – og mannens skiftende forklaringer til både tollvesen, politi og under rettssaken – mener retten å ha tilstrekkelig bevis for at han var klar over hva han fraktet på kjøreturen til Norge.

Dermed ble han dømt til fire års fengsel for smuglingen av de nesten to kiloene med kokain samt inndragelse av pengene som ble funnet i bilen og to mobiltelefoner som ble brukt i forbindelse med smuglingsforsøket.