Nyheter

Mediestormen knekte ikke Marita

Det blåste bokstavelig talt friskt fra nord da Marita Wennevold Hollen tok teten i Hvaler Høyre i fjor. Rystelsene på nominasjonsmøtet 2.mai skapte «en heftig mediestorm»!

Akkurat den formuleringen var også hennes egne ord i en påfølgende skarpsindig kronikk i lokale media.

– Idag er jeg faktisk litt stolt av å ha stått støtt gjennom hele den lange, verbale stormen - både i media og ellers i distriktet, sier Marita idag. Jeg er faktisk kommet styrket ut av stridighetene. Nå arbeider jeg aktivt med lokalpolitikken hver eneste dag.

Oppslukt av banken(e)

56-åringen som er oppvokst på Fjellhammar i Lørenskog med en energisk «gründersjel» - viste tidlig talent for både foretninger, finans og uredd satsing. Det er blant annet de egne erfaringene hun nå ønsker å videreføre i arbeidet for Hvaler-samfunnets økte aktiviteter og ikke minst utvikling av fremtidige arbeidsplasser. Fremfor alt i næringslivet. Som igjen skaper inntekter til kommunen og velferd til innbyggerne.

– I tenårene hadde jeg planer om å studere jus, men så langt kom jeg aldri, forteller Marita.

Nei, før jenta fylte 20 år ble hun selv oppslukt av arbeidsmarkedet i bank og finans. Det startet med sommerjobber i alle ferier, fra avisbud til butikkselger. Før Marita visste ordet av det het arbeidsgiveren Bergen Bank i Oslo. Senere også Den Danske Bank - og det kjente meglerfirmaet Carl Kierulf & Co. Dessuten startet unge Wennevold også den kjente forretningen «Brudesuiten» på Steen & Strøm Varemagasin i Oslo. Som hun selv drev en rekke år.

Vet å vite fra seg

Den lange ferden fra Fjellhamar til Hauge på Vesterøy tok sånn cirka 45 år. Maritas liv er omfattende og spennende - og den derav følgende CV’en lengre og mer omfangsrik enn for lokalpolitikere flest.

Derfor falt vel argumentene både før, under og etter det «stormende» nominasjonsmøtet i Hvaler Høyre - om at Marita var altfor grønn og uerfaren i politikken - litt på sin egen urimelighet. Men både aksjemegleren, børsmegleren, finansrådgiveren, næringslivslederen, to-barnsmoren, butikkeieren og i dag lokalpolitikeren (både i Fredrikstad og på Hvaler) vet å bite fra seg.

Tre ordfører-kandidater i 2019

Særlig falt det den eldre garde i «gamle Hvaler Høyre» tungt for brystet da selv Fredriksstad Blad kalte ex-formann Ingerid Bjercke’s tilhengere for «sutrete». Etter at de tapte nominasjonskampen foran lokalvalgene i september 2019; med andre ord om akkurat åtte måneder fra idag. Marita Wennevold Hollen erobret temmelig overraskende posisjonen som partiets ordførerkandidat med 18 mot 12 stemmer.

Dermed har sittende Frp-ordfører Eivind Norman Borge nå to skarpe kvinnelige utfordrere til hans jobb i rådhuset på Hvaler. Nemlig Marita fra Høyre og Mona Vauger fra Arbeiderpartiet. Et valg som blir mer spennende på Hvalerøyene enn på flere ti-år.

«Gamle Høyre» ble Styrbord

Og hvordan gikk det så med «gamle-Høyre» på Hvaler?

For dem som ikke følger lokalpolitikken ute i skjærgårdsparadiset med regelmessige oppdateringer kan vi fortelle at Hvaler forlengst har fått et nytt parti eller en «valgliste» om man vil.

«Styrbord» er nå det offisielle navnet på bevegelsen som ble startet av de mellom 18 og 20 som meldte seg ut av Høyre i protest. Blant dem flere innvalgte for Høyre i 2015, men som nå representerer «Styrbord» i kommunestyret.

– Jeg var aktiv for Høyre i flere år i lokalpolitikken i Fredrikstad, men må faktisk si at jeg nå synes det er like spennende, givende og interessant å delta i politikken på Hvaler.

Store og små saker

– Du sier at små ting ofte er like viktige som de «store» politiske sakene...?

– Ja, det har jeg et helt konkret eksempel på her fra Vesterøy. I flere år sto det faktisk en avfallscontainer og stinket like ved Åttekanten skole. Det luktet forferdelig av den og stanken kjentes lange veier. Flere beboere her på Hauge kunne rett og slett ikke sitte ute i hagene på sommeren uten å plages av den råtne lukten.

– Jeg sitter innvalgt i det lokale «Stormmusberget Grendelag» her i veien vår med det vindfulle navnet Stormmusbrinken. Vi tok affære, og jeg ga meg ikke. Jeg hadde vanskelig for å fatte at det skulle være så vrient - og ta så langt tid å få fjernet både lukten og den stinkende containeren. Men det gikk til slutt.

– Mitt motto er at nesten alle konflikter er løslige. Bare man vil sterkt nok og arbeider hardt nok. Dette forsøker jeg også å ta med meg inn i arbeidet i Hvaler Høyre. Vi må være løsningsorienterte.

En av Marita Hollens kjepphester - eller hjertesaker - er et nytt kongresshotell på Hvaler. Og den revolusjonerende utviklingen i Lofoten er det fremste forbildet. Da Marita antydet en lokalisering av et nytt hotell enten ved Skjærhalden - eller for eksempel nær Ødegårdskilen og Stokken, ble det liv i kommentarspaltene.

Farmen-kjendis

– «Hotel Stokken» - ha-ha - og så kan vi jo selge sand til Sahara! Hånet nettrollene i kommentarfeltene....

– Men vi kan jo ikke lokke flere turister til Nasjonalparken eller andre av våre naturperler, om vi ikke har et sted de kan overnatte. Klart det er en hemsko for utviklingen av Hvalersamfunnet om de besøkende må overnatte i Fredrikstad, Sarpsborg eller Strömstad, sier Marita. Lofoten er mitt praktiske forbilde, understreker hun, etter to aktive år bofast på vakre Vesterøy. Kan den kalde, værharde Lofoten skape seg helårs-turisme 12 måneder i året - ja, så må vel vi kunne få det til på det langt mildere Hvaler…?

– Med en utjevning av aktivitetene gjennom hele året med konferanse- og spafasiliteter på et hotell som Hvaler virkelig trenger. Men egnede arealer både til hotell og andre næringer, de må først tilrettelegges av politikerne. Før investorer selv velger hvor de vil satse på et hotell. Det er investors penger som benyttes, ikke kommunens midler.

Landskjent og en ikke ubetydelig «rikskjendis» ble Marita Wennevold Hollen først i oktober 2013 da hun deltok i TV2s «Farmen». Det ga gjenlyd langt utover Østfolds grenser.

Millioner fra Erna...?

Ifjor høst innkasserte energiske Marita nok en fjær i hatten, da hun inviterte statsministeren til Hvaler. Og Erna kom! Hun hadde aldri vært i Utgårdskilen, men der ble hun skikkelig imponert over å oppleve Østlandets største og mest aktive fiskevær. På Hvaler av alle steder...

Det var kanskje ikke en direkte Hvalergave fra Erna som dukket opp få uker senere, men i kjølvannet av besøket og næringslivs-konferansen som Marita blant annet sto for - dukket det opp fem friske millioner...

I direkte regjeringsstøtte til nytt kaianlegg i Utgårdskilen. Forøvrig i regi av Borg Havn som selv også spyttet inn ytterligere fem millioner.

– Liten tvil om at 5+5 millioner til nye kaier var et resultat av Maritas initiativ og arrangement, understreker daglig leder Kurt Allan Olsen i Fjordfisk i Utgårdskilen. Som dessuten er kommunens største private arbeidsgiver.

Mer fra Dagsavisen