Nyheter

Mary Ann og flere tusen eldre får 14.000 mindre å leve for

Uten å få en eneste forklaring fra stortingspolitikerne mister Mary Ann Johannessen og flere tusen andre eldre den såkalte hjelpestønaden fra 1. juli.

– Egentlig burde hele eldre-Norge reist seg i protest. Men eldre-Norge har vel gitt opp. Vi gamlingene bare godtar og godtar vi, sier 75-åringen fra Gressvik og viser fram et brev hun nylig fikk fra NAV.

Kutter «lønna» med 1100

Her heter det ordrett: «Stortinget har bestemt at overgangsordningen for hjelpestønaden til hjelp i huset skal opphøre fra 1.7.18». NAV ber videre brukeren ta kontakt dersom stønadsmottakeren har ønske om å finne fram til andre støtteordninger som kan supplere bortfallet av hjelpestønaden.

Mary Ann Johannessen: - I fjor mistet jeg retten til støtte for kjøp av spesial-redskap til bruk i huset. Jeg har hatt leddgikt siden jeg var to år gammel og i de senere åra har sykdommen eskalert kraftig. Å bruke en vanlig ostehøvel er het umulig. Derfor kunne jeg anskaffe hjelpemidler for inntil 2100 kroner året, inntil det plutselig var slutt i 2017. Nå forsvinner også støtten jeg har til hjelp i hjemmet - det vil si 1100 kroner måneden eller cirka 14.000 i året. Hva er dette for slags behandling av syke handicappede mennesker? spør Johannessen seg.

– Hva blir konsekvensen for deg?

– At jeg må husholdere strengere med økonomien. Handle billigere mat osv. Enklere middager, f.eks.

– De eldre er blitt usynlige

Mary Ann Johannessen er overrasket over at et slikt sparekutt ikke blir mottatt med store protester hos mottakerne.

– Jeg går ut fra at jeg ikke er den eneste som er berørt. Det må jo være mange hundre andre der ute som opplever det samme. Men som sagt; jeg tror det er en resignasjon blant de eldre i vår tid. Vi blir ikke hørt samtidig som vi er i ferd med å bli usynlige fordi vi er mer bortgjemte i nett-verdenen enn de yngre generasjonene. Vet ikke.... Men vi fikk jo tilbake «lønnslippen» vår da. Det kostet Staten 30 millioner kroner å gjeninnføre dette papirbrevet. Janskje er det nettopp derfor at vi nå skal «spares på» igjen? filosoferer Johannessen.

– Blir kommunenes ansvar

Stortingsrepresentant Erlend Wiborg (Frp) kjenner til den såkalte overgangsstønaden for støtten i hjemmet som nå forsvinner:

– Mange tror hjelpestønaden som sådan forsvinner. Det er ikke riktig. Vedtaket Stortinget gjorde i forbindelse med statsbudsjettet før jul 2017 innebærer at overgangsordningen som ble innført under Gro-regjeringa i 1992 tas bort. Konkret betyr dette at midlene brukerne har fått til å kjøpe hjelp i hjemmet nå erstattes med hjemmehjelp besørget av kommunene. Har brukeren en dokumentasjon fra legen som gir rett på bistand i husstanden, ja så skal kommunene sørge for at denne hjelpen gis, sier Wiborg til Demokraten.

Mer fra Dagsavisen