– Mange voksne vet lite om livet i fjæra

- Det er storveis at så mange mennesker møter fram på en slik dag. Her får både barn og voksne en fin anledning til å lære litt om livet i fjæra og føle respekt for det som rører seg der. Det er viktig å ha kunnskap om miljøet og naturen.

Det er Marit Winther-Janson fra Statens Naturoppsyn (Miljødirektoratet) som sa dette til Demokraten under søndagens arrangement i Kuvauen på Vesterøy.

I det flotte været hadde mange benyttet anledningen til en tur ute i friluft. Statens Naturoppsyn hadde denne gangen inngått et samarbeid med Besøkssentret Ytre Hvaler nasjonalpark og Kystmuseet Hvaler. Det betød at i tillegg til aktiviteter for barn, ble det også arrangert en naturhistorisk vandring til Stolen hvor fregatten «Lossen» forliste julaften 1717, men ble gjenoppdaget i 1963.

Natursti

- Det ble en fin tur med over 50 deltakere på den flotte naturstien. Ekstra morsomt var det at Per Olsen, som var undervannsfotograf da den marinarkeologiske utgravingen av «Lossen» tok til i 1968, var med oss og fortalte om det arbeidet.

I det flotte været uten vind, var det også mulig å høre hva han sa, syntes Morten Skadsem fra Kystmuseet, som trodde at dette samarbeidet mellom institusjonene ville fortsette.

Stilte med utstyr

Både store og små koste seg på svabergene med medbrakt mat og engangsgriller. Naturoppsynet hadde med seg både vadebukser, hover, vannkikkerter og insektsfangere for å gjøre dagen mest mulig interessant for de minste.

- Det er også mange voksne som ikke vet hva som finnes i fjæra. Vi har lagt ut informasjonsmateriell som de kan bruke for å identifisere sine funn. Vi har også laget en natursti hvor de lærer mer om hva som er i naturen. Vet du forresten hva dette er? spør hun og viser fram noe som likner på en bille. Undertegnede tippet bille, men det viste seg å være et skal som skatene (rokke) legger sine egg i.

Ut i det fri

Familiefedrene Christer Bjørsland og Richard Andersen fra Lundheim, syntes arrangementet var et flott tiltak. Morsomt og lærerikt for de små – og så kom de seg selv ut i sol og friluft. Det var det flere foreldre som sa til Demokraten under vårt besøk.