Sarpsborg

Mange tusen engasjerte i opprop mot dyreforsøk

Kampanjen som krever stenging av Løken gård i Eidsberg har fått over 19.200 signaturer på under to dager og over 8.100 delinger på Facebook.

Gården har i mange år vært kjent for i utstrakt grad å avle hunder til dyreforsøk i utlandet. «Ales opp for å dø på Norges mest forhatte gård», kunne vi lese på forsiden av Dagbladet i september 2007.

– Pågår fortsatt

Dagsavisen har vært i kontakt med dyrevernsorganisasjonen Noah og forsøkt å komme i kontakt med Mattilsynet, men ikke lyktes i å verifisere i hvilket omfang praksisen på gården er i dag. Men motstanderne, som tidligere har gjort seg til kjenne gjennom fysiske angrep på gård og drivere, anonyme trusler og åpne demonstrasjoner, finnes fortsatt.

En ny kampanje startet på opprop.no så sent som tirsdag, har skapt et massivt engasjement. Initiativtaker til protestoppropet, Petter Farstad skriver:

«Hvem skulle vel tro at det i Norge finnes en gård som driver oppdrett av hunder og katter til dyreforsøk?»

Videre hevder han å ha fått bekreftelse via epost fra Mattilsynet på at det fortsatt foregår oppdrett av hunder og katter til dyreforsøk på Løken gård.

Respons

Bare den første dagen oppropet lå ute, fikk det 14.800 signaturer. Og på under to dager, over 19.200. Kampanjen går også sin seiersgang på Facebook, hvor den onsdag ettermiddag var delt over 8.100 ganger.

Kravet er at Løken Gård stopper all oppdrett og salg av hunder og katter til dyreforsøk. Oppropet vil bli oversendt til Landbruks- og matdepartementet, opplyser initiativtaker Farstad.

Noah-leder Siri Martinsen sier organisasjonen har vært en mangeårig motstander av Løken gård, og det hun betegner som eksport av forsøksdyr til kommersiell virksomhet. Hun kjenner ikke omfanget av det i dag. Det statlige forsøksutvalget, hvor hun satt som representant, ble lagt ned for et par år siden, og det er nå bare Mattilsynet som skal ha oversikt over virksomheten på Løken gård.

Det har ikke lyktes Dagsavisen å komme i kontakt med eieren av gården.

Mer fra Dagsavisen