Lei ut for å eie

Synes du det er dyrt å kjøpe egen fritidsbolig? Da kan du vurdere å leie ut drømmehytta – for å ha råd til å eie den.

Vi bruker hytta på Golsfjellet relativt ofte selv – i langhelger for eksempel. Men i høysesongene leier vi den ut, sier Morten Bergsjø fra Bærum.
– Leieinntektene gir et fint tilskudd til både driftskostnader og nedbetaling av lån, forklarer han.

Sett bort jobben

Hvor mye du kan tjene på å leie ut hytta, avhenger av flere faktorer. For eksempel om du vil administrere utleiejobben selv, ved å leie ut gjennom for eksempel finn.no, airbnb eller iNatur.no, eller om du setter bort arbeidet til et hytteformidlingsfirma, som Novasol eller Norgesbooking.
– Vi har utleiere som tjener alt fra 20.000 kroner i året til 100.000 kroner i året, opplyser Karina Nielsen hos Norgesbooking.
– Og størrelsen på leieinntektene beror på eiendommens beliggenhet, størrelse og standard. Samt hvor mye hytteferie du reserverer til deg selv, og om du leier ut i høysesongene. Har du hytte i et populært hytteområde, for eksempel Geilo, Hemsedal eller Hafjell, vil leieprisen være deretter, påpeker hun.
Norgesbooking tar 28 prosent, pluss moms, i provisjon av leieinntektene. Provisjonen dekker blant annet administrering av forespørsler og booking, presentasjon av hytta, håndtering av eventuelle klager, samt at byrået sørger for innbetaling og sikkerhetsdepositum.
– I tillegg har vi en vakttelefon som gjesten kan benytte under opphold, slik at utleier ikke trenger å forholde seg til telefoner fra leietakere, opplyser Karina.

Behold pengene selv

Vil du imidlertid gjøre utleiejobben selv, og dermed beholde leieinntektene, er det viktig at du setter opp en skriftlig leiekontrakt før du gir fra deg nøkkelen til drømmehytta.
– Du bør gå gjennom kontrakten sammen med leietaker. Slik unngår du misforståelser om hva som er både dine og leiers plikter og ansvar, råder Mathias Dannevig hos Norges Hytteforbund.
I tillegg til skriftlig kontrakt bør du vurdere å opprette et depositum – i alle fall for ukjente leietakere.
– Men uansett om du leier ut gjennom formidlingsfirma eller privat, til kjente eller ukjente: Husk skatteregelen! oppfordrer Mathias Dannevig.

Forsikring mot baksmell

Før du leier ut hytta, må du sørge for å ha både skattetrekk og forsikring på stell. Forsikringsselskapet ditt bør varsles om at du leier ut, slik at selskapet kan gjøre en vurdering med tanke på forsikringsdekning. Og tjener du mer enn 10.000 kroner i året på å leie ut hytta, må du sørge for at skattetrekket ditt er korrekt:
– Hvis leieinntektene overstiger 10.000 kroner i løpet av et år, skattlegges 85 prosent av det overskytende beløpet som alminnelig inntekt, opplyser Rune Pedersen, redaktør i Smarte Penger.
Hvis du eier flere hytter, som du selv også bruker, gjelder fribeløpet for hver eiendom. Et eventuelt overskudd skattlegges som kapitalinntekt – 23 prosent. Vær imidlertid obs på at du ikke får fradrag for kostnader knyttet til utleien, selv om deler av leieinntekten er skattepliktig.
– Som utleier og skattyter må du selv beregne skattetrekket og justere skattekortet ditt. Dette gjør du lett selv, på ww.skatteetaten.no, sier Pedersen. (NTB)