Låner barn til narko-smugling

Gateprisen for pulver-narkotika som amfetamin, heroin, og kokain ligger over 1.000 kroner per gram. Det betyr at det er gode penger å tjene på salg og innførsel, og smuglerne strekker seg langt for å lose den forbudte lasten over grensa

- Det er en myte at det er lettere å unngå kontroll med Fredrikstad-skilter, spesielt nå som man kan velge sitt eget registreringsnummer, forklarer Wenche Fredriksen, seksjonsleder ved Svinesund tollstasjon. - Selv om hovedprioriteringen er narkotika og organisert smugling håndhever vi også det øvrige regelverket for snus, drikkevarer, og lignende.

- Innførsel av narkotika skiller seg fra organisert smugling av tobakk og alkohol fordi stoff har høy verdi og lite volum. Smuglerne har derfor større fokus på å skule lasten fremfor å forsøke å time grenseovergangene, sier Fredriksen.

Gjemmesteder

- Det er lettere å si hvor i kjøretøyet vi ikke har funnet narkotika, enn å liste opp alle gjemmestedene vi har sett. I hjulbrønnen, bak skjermene, i bensintanken og kanalene, i spylervæske-beholderen, i dører og seter, under panseret -nesten over alt har vi funnet narkotika. 

Katt og mus

- Når vi avslører en populær smuglermetode og det leder til mange beslag, er smuglerne kjappe til å endre metode. Vi hadde ett år hvor vi tok mye narkotika i Nederland-registrerte personbiler -året etter gjorde vi ingen beslag i den kjøretøy-gruppen. 
- Følgebiler brukes også, men ikke i like stort omfang som ved alkoholsmugling. En strategi er å sende en mistenksom bil forut for kjøretøyet som frakter narkotikapartiet. Tanken er at mens vi er opptatt med narrebilen kan hoved-bilen passere uhindret. 

Over halvparten av Norges narko-beslag

- Sotede vinduer og biler som ser ut som de er tungt lastet blir ofte brukt som avledningsmanøver, sier Fredriksen, som forteller at selv om vogntog og rutebuss også benyttes, er det i personbiler tollerne finner mest narkotika.

- På Svinesund beslaglegger står vi årlig for 50-80 prosent av Norges samlede narkotikabeslag. I fjor tok vi 841 kilo hasj, 139 kilo amfetamin og heroin, 6 kilo kokain, samt 37 000 beroligende tabletter som for eksempel Valium og Rivotril. 

Lånte barn

- Noen tror det er mindre sannsynlig at de blir stanset dersom de har barn i bilen. Vi har gjort flere beslag i «familiebiler», og da kommer barnevernet og henter ungene mens foreldrene blir tatt hånd om av politiet.

- Ofte har smuglerne lånt andres barn i den tro at det gir bedre odds ved grenseovergangen. Det er ganske kynisk bruk av barn som i stedet for ferieturen de har blitt lovet, får en traumatisk opplevelse.
Virkemidler

- I tillegg til hunder som er trent til å lukte narkotika, penger, og tobakk bruker vi også bil-scanner for å avdekke smuglervarer og skjulte rom. Kjøretøy som ser mistenkelig ut på scanneren, eller blir markert av hundene, blir ofte demontert i verkstedhallen.

- Det aller viktigste virkemiddelet er allikevel samtalen tollbetjentene gjør under kontrollen. Vi har flere dyktige medarbeidere som har finslipt et allerede iboende talent for å finne ut om «noe ikke helt stemmer», i løpet av en kort samtale med sjåfører eller passasjerer, forteller seksjonslederen.