Krevende suksess

– Aldri har så mange møtt opp på åpningen av en førjulsutstilling på Soli Brug!

Ordene tilhører galleri-eier Ole Dørje på Soli Brug. I år har familien Dørje-Berg markert 40 års jubileum for «kunst-tunet» ved Ågårdselva. Utstillingen med Terje Resell blir årets siste og det med suksess fra første dag.

– Det var tilløp til Black Friday-tilstander da vi åpnet dørene og de fleste verkene ble solgt på kort tid. Besøkende fra hele Østlandet sikret seg verk av kunstneren, smiler Dørje fornøyd. – Vi har jo opplevd stort salg tidligere, sepesielt med Pushwager, Nupen og Håkon Gulvåg. Denne rekorden gjelder for Terje Resell som er en mye større kunstner nasjonalt enn vi på langt nær er klar over her i Østfold. Folk kontakter oss langveisfra for å få tak i arbeider av Resell, som stiller ut ganske sjelden siden det er så arbeidskrevende verk, og det er praktisk talt ingen som selger ham på nett. Vi har utstilt 22 verk, og i løpet av de to første dagene ble det solgt 25 verk (med andre ord flere eksemplarer av noen av motivene). Det tegner med andre ord svært godt for resten av utstillingen.

Krogh, Nupen og Opdahl

40 år, hva har vært de største høydepunktene gjennom disse årene?

– Det er vanskelig å velge, men her er i allefall noen; «Fire Krohger» (Oda, Christian, Per og Guys sagnomsuste familiemønstring i 1997), legendariske Roj Friberg på hele bruket høsten 2000, «Tre Reiser - Tre Landskap»: både under lanseringen i 2012 og 5-årsjubileet med Dronningen, Nupen og Ørnulf Opdahl, kombinert med «Dypdykk i Dyptrykk» (fra Albrecht Dürer til Salvador Dali), Kjell Nupens største privatutstilling i 2013, Pushwagners 75-årsjubileum i 2015, Norgeshistoriens største Håkon Gullvågutstilling i 2016 og den mest komplette samlingen med verkene til Leonard Cohen i 2017

Og hva er galleri-eierens «våte utstillingsdrøm»?

– En stor utstilling med Lars Lerin på hele bruket.

Krevende drift

– Soli Brug med sine mange bygninger og flotte beliggenhet er for oss besøkende drømmestedet. Driftskostnader og vedlikehold, har det innimellom vært tøft å drifte stedet?

– Det har vært et eventyr og vi har det mye moro på jobb. Men vi pleier å si at vi jobber så lenge vi er våkne. Det betyr ikke at vi sover mye, men jeg tror ikke alle er klar over hvor mye jobb og rare detaljer det ligger bak hvert arrangement. Man må nesten bo her for å forstå det. I tillegg skal hagen holdes i orden , enten det regner for mye eller for lite, som for eksempel i sommer, da varmen og tørken tok knekken på mange av plenene.

– I tillegg er det utfordringer med flaggermus som ødelegger, brønner som fryser og tekniske innretninger som blir ulovlig og må skiftes. Det er også litt av en utfordring å holde hele stedet med alle bygningene vedlike, tolv med stort og smått. Vi får ikke en krone i støtte fra noen, men får heller stadig flere pålegg fra myndighetene om utbedring av renseanlegg (i millionklassen), rømningsveier og arbeidskrevende dokumentasjon av alt vi gjør i alle retninger. Det kan ofte dempe lysten til å lage gode utstillinger og å holde på videre.

Må si nei til kunstnere

Soli Brug har blitt kunstnernes favorittsted?

– På grunn av mange utstillinger med høy kvalitet, stort besøk og salg, er det normalt ikke noe problem å få tak i kunstnere, heller et problem med å si nei til så mange. Listen med søkere er svært lang, men det er alltids noen vi ønsker som ikke har kapasitet eller som er bundet opp i andre avtaler.

Førjulsutstillingen med Terje Resell har siste dag søndag 9.desember.