Halden

Juleduftene tar knekken på allergikere

Juletrær, julestjerner og julevask hører høytiden til. Men for noen går dette på helsa løs, advarer Astma- og allergiforbundet.

– Mye handler nok om uvitenhet, at man ikke tenker over at ganske mange sliter som følge av alle dufter og andre fristelser som omgir oss på denne tida av året. Men symptomer som kvalme, kløe og trøtthet kan være veldig plagsomt, og for noen kan handleturen rett og slett ende i ambulansen, sier Mette Jæger i Norges Astma- og Allergiforbund (NAAF) Halden.

Hun er selv blant dem som er ekstra plaget av allergi når det drar seg mot jul.

– De største kildene til allergiske reaksjoner er nok julestjerner og ekte juletrær – men også sitrusfrukter som klementiner og appelsiner, som folk spiser overalt på denne tida av året. Dette er billig frukt som foreldre gjerne sender med barna sine på skolen, sier Jæger.

Les også: Vil ha luktfrie skoler og barnehager

Tyr til plast

Derfor har hun noen velmenende råd til både foreldre, skoler og handelsstanden i den travle førjulstiden.

– Mange butikker setter fram klementiner som folk kan forsyne seg av mens de handler, og da må jeg snu i døra. Heldigvis tar de fleste hensyn når de blir oppmerksomme på at noen plages av dette.

– På arbeidsplasser anbefaler jeg at man sier ifra hvilke allergier man er plaget av, og ber om at ting som framkaller reaksjoner ikke settes fram, men det kan være en større utfordring i skoler og barnehager. Det er nok også litt lite kunnskap om allergier som fører til at både grantrær, blomster og frukt dras inn i klasserommene, legger hun til.

Selv er Jæger svært glad i jula, og skulle ønske hun slapp de fysiske plagene mange av de høytidstypiske produktene bringer med seg.

– Når det gjelder juletrær reagerer mange på selve treet, men også på sopp og midd som kan bli med treet inn. For en del allergikere er derfor plasttrær løsningen, og heldigvis har de blitt ganske naturtro. Personlig liker jeg godt lukten av ekte gran, men hver gang vi prøver oss på det, skjønner vi fort hvorfor vi har investert i et i plast, smiler hun.

Les også: Hjem til jul? Juletogene begynner å fylles opp

###

Mette Jæger fra Norges Astma- og Allergiforbund Halden.

Parfymefri vask

Også den tradisjonelle julevasken kan med fordel gjøres mer skånsom, mener Jæger.

– Alt med mye lukt bør man styre unna, og særlig det som kommer på sprayflasker. Da spres partiklene mye mer rundt, og det er ikke bra for barna. Samtidig bør man være ekstra forsiktig med skyllemiddel og parfymerte vaskemidler til klesvask nå som man ikke har muligheten til å tørke klær utendørs.

– Plasttrær må også vaskes godt med tanke på støv og midd, og generelt renhold er minst like viktig nå som ellers i året, minner Jæger om.

Adventsturné

For å øke bevisstheten rundt de julerelaterte allergiene kjører NAAF en årlig kampanje.

– Vi har valgt å reise rundt til alle skoler og barnehager med pepperkaker og et infoskriv om alt som kan framprovosere allergiske reaksjoner i jula. Det kan være mat, men også alle duftene, forteller Jæger.

– Det er viktig at foreldre også blir mer bevisste. Selv om de ikke er allergiske, kan det hende barna deres er det, slutter hun.

Mer fra Dagsavisen