Sarpsborg

Jakter neste vinner av Østfoldprisen

– At forslagene kommer fra folket sørger for et enda større mangfold blant de nominerte, mener jurylederen.

Fram til 15. oktober er det åpent for østfoldingene å nominere sin kandidat til fylkeskommunens årlige hederspris.

– Vi pleier aldri å få se kandidatlista før fristen er ute, men gjennom sosiale medier har jeg inntrykk av at det er stor interesse også i år. Mange skriver på Facebook om hvem de ønsker skal få prisen, og da er min oppfordring at de må sende sine forslag til oss, sier juryleder Siv Henriette Jacobsen.

– Mange å ta av

Østfoldprisen deles i år ut for 15. gang, og fylkesvaraordføreren er tradisjonen tro leder for juryen som skal plukke ut tre finalister.

– Dette er ikke «årets medarbeider», så det holder ikke å ha gjort noe bra i den jobben du har til daglig. For å være en verdig vinner må en ha gjort en ekstraordinær innsats for å sette Østfold på kartet, understreker Jacobsen.

– Det er fortsatt mange å ta av, og derfor tror jeg vi får mange gode kandidater også i år, og en tøff jobb med å velge et finaleheat, fortsetter hun.

PRØVEPROSJEKT: Jacobsen mener E6 gjennom Østfold egner seg godt som forsøkskanin for et forbikjøringsforbud.

Juryleder Siv H. Jacobsen er spent på hvem som blir foreslått i år. FOTO: Hermund L. Kjernli

Nytt år, nye muligheter

Hvem som vinner blir avgjort av østfoldingene selv gjennom en nettavstemning, og jurylederen mener det er en styrke at folket er en viktig del av hele prosessen.

– Når vi i juryen får se lista over foreslåtte kandidater, oppdager vi navn vi aldri ville tenkt på selv. Derfor er jeg veldig glad for at forslagene kommer fra befolkningen, fordi det sørger for et enda større mangfold blant de nominerte.

Nå er hun spent på hvilke enkeltpersoner, lag og foreninger som skal diskuteres i juryen etter fristens utløp.

– Vanligvis er det tre kategorier som går igjen; idrett/musikk/litteratur, organisasjons- og samfunnsliv og lokale ildsjeler. Det er alltid sånn at det er flere av kandidatene som egentlig fortjener prisen, men om man ikke vant i fjor eller får den i år er det alltids nye muligheter senere, fastslår Jacobsen.

ENGASJERT: Sten Helberg har hatt et forhold til marin forsøpling så lenge han kan huske, og ser med glede på at gløden hans nå er i fred med å smitte over til befolkningen for øvrig.

– Det er mange der ute jeg unner prisen, sier Sten Helberg. FOTO: Hermund L. Kjernli

Fjorårsvinnerens favoritt

I fjor var det Kystlotteriets grunnlegger, Sten Helberg, som gikk helt til topps.

– Prisen har helt klart gitt oss økt troverdighet, og sørget for at vi kanskje når ut til enda flere enn vi ellers ville gjort. Det er en stor anerkjennelse, og setter en dobbelt strek under at det vi gjør er riktig og viktig.

– Det har vært et hektisk år med stadig vekst. Vi har fått 10–12 nye kommuner med på laget, i tillegg til at vi har etablert oss i Danmark, forteller Helberg om tida etter tildelingen.

Han oppfordrer alle østfoldinger til å nominere sin favoritt mens de har sjansen.

– Personlig syns jeg Torill Frydenlund i Månefestivalen er en sinnssykt god kandidat, men det er mange der ute jeg unner prisen. Jeg mener det bare er flott og positivt at det er så mange gode initiativer i Østfold som kan anses som verdige vinnere, slutter Helberg.

Mer fra Dagsavisen