Sarpsborg

Internasjonal barneskole vil ta en større bit av Østfold

Children’s International School (CIS) har allerede etablert seg i Fredrikstad og Moss. Nå vil de starte opp i enda en Østfold-by.

Bilde 1 av 2

– Vi har levert en søknad lik de vi har fått godkjent i Fredrikstad og Moss. Sarpsborg kommune får mulighet til å komme med en uttalelse. Vi håper de stiller seg positive til å styrke skoletilbudet for innbyggerne sine, sier eier Fredrik Bjørge Hansen ved CIS.

I slutten av januar søkte de Utdanningsdirektoratet om å få starte opp privat grunnskole i Sarpsborg, og svaret vil foreligge innen 1. februar neste år.

Lange ventelister

Hansen forteller om stor interesse for deres tilbud.

– Per i dag har vi over 1.500 søkere på venteliste ved skolene våre, mange av disse bor i Sarpsborg. Vi har en liste med foreldre som er interessert i å søke dersom skolen i Sarpsborg blir en realitet, og den teller til nå 229 familier.

CIS er autorisert av International Baccalaureate og følger deres læreplaner, metodikk og pedagogikk. Det innebærer engelskspråklig undervisning med fokus på undersøkende og aktiv læring, med stor vekt på de estetiske fagene musikk, dans og drama.

– En internasjonal skole fører med seg mange positive ting. En del elever ønsker å studere i utlandet når de er ferdige med skolegangen i Norge, og med vårt tilbud stiller de sterkere med gode skriftlige og muntlige engelskkunnskaper.

Jakter lokaler

– I tillegg blir kommunen mer attraktiv for bedrifter som ønsker å tiltrekke seg utenlandsk arbeidskraft. Sarpsborg vil i så tilfelle få økt konkurransekraft målt opp mot Fredrikstad og Moss, mener Hansen.

Han forteller at Sarpsborg ble vurdert også for noen år tilbake, men at valget den gangen falt på Fredrikstad. Nå mener eieren at tida er moden.

– Vi har søkt om å etablere en skole med 268 elever, og er på jakt etter lokaler. Målet er å starte opp allerede høsten 2019. Vi jobber parallelt med dette mens søknaden behandles. Et positivt svar fra kommunen vil ha mye å si for utfallet.

Ap skeptiske

Ifølge Hansen har CIS fått positive signaler fra borgerlig hold, men i Arbeiderpartiet er stemningen foreløpig avmålt.

– Generelt er jeg skeptisk til privatskoler, vi ønsker en sterk offentlig skole som favner alle. Privatskoler kan fort bli for familier som har økonomisk mulighet til å gå der. Da kan vi skape uheldige skiller som vi ikke ønsker i Sarpsborg, sier leder for kultur og oppvekstutvalget i kommunen, Therese Thorbjørnsen (Ap).

Kommunens holdning til en CIS-etablering skal opp i slutten av mai, og utvalgslederen understreker at hun ikke ønsker å forskuttere behandlingen.

– Vi skal sette oss godt inn i saken og diskutere dette grundig i partigruppa vår før avgjørelsen tas i utvalget, slutter Thorbjørnsen.

Mer fra Dagsavisen