Ikke akkurat «millionbutikk»

De 50 unge skuespillerne leverer de to neste ukene hele 24 forestillinger med Ronja Røverdatter på St. Croiz-scenen. Her blir det ikke mye tid til annet enn skolegang – og knapt nok det – teaterspill, søvn og mat.

Heldigvis er ensemblet delt opp i to like grupper – Nord og Sør – med 25 talenter i hver av dem. Dvs. at det er to stk. «Ronja» – to ulike gutter som spiller «Birk» osv. Med dobbel rolle-oppsetning til samtlige av Astrid Lindgrens festlige profiler; slik de stort sett også fremsto både i bestselgerboken og filmen med samme navn. Men det finns også lokale variasjoner i Fredrikstad-oppsetningen.

Fremfor alt var musikken i Ronja-originalen på kinolerretet for ca. 30 år siden ikke av samme klasse som den som ble skapt av Svein Gundersen.

Gundersens geniale musikk

– Da jeg fikk oppdraget for sju-åtte år siden å skape mere musikk til Fredrikstad-varianten på teaterscenen her i byen, slo det oss at det var for få melodier i tidligere materiale, sier Svein Gundersen til Demokraten.

– Vi fikk lykkeligvis rettigheter av det danske forslaget som eier retten til Astrid Lindgrens produksjoner, og så satte jeg i gang, forteller komponist- og musikkveteranen etter forestillingene på søndag. Et resultat med melodier som faktisk bærer forestillingen med trygge, varige kunstneriske kvaliteter.

Nå er håpet og drømmen at Ronja Røverdatter anno 2019 skal bli en like stor suksess som Peter Pan var i fjor. Da spilte Fredrikstad Barne- og Ungdomsteater inn nesten én million, i billett-, reklame- og sponsorinntekter.

Halvert kommunal støtte

– Vi har vært litt urolige for å sette budsjettet og forhåpningene for høyt. Siden Ronja-oppsetningen vi hadde for sju år siden faktisk ikke samlet et like stort publikum som Peter Pan gjorde i fjor. Da hadde vi fulle hus på samtlige forestillinger – og faktisk lange ventelister på slutten av siste spilleuke, forteller Lene Zimmermann Gjermundsen som er styreleder for FBUT.

– Men jeg synes, som jeg også sa i min takketale til alle som står på scenene og bak, at vi faktisk blir bedre år for år.

En «Plan B» med ekstra forestillinger – når man allerede har opptil tre per dag – er ingen lett kabal. De profesjonelle aktørene som blant annet lys- og lyd-gutta, og flere andre, har sine program og nye bookinger når siste Ronja-forestilling spilles lørdag kveld 24. mars. Uansett, årets Ronja-oppsetning, den andre på sju år for FBUT, er mer enn høyverdig underholdning.

– Dessverre er det kanskje ikke alle politikere som mener det samme. Vi fikk overraskende nok vår kommunale støtte halvert dette året, avslutter Lene Zimmermann Gjerulfsen som også er teatermamma – sønnen Leo spiller Birk. Og leder av en armé med dugnadsforeldre og aktive venner av Barne- og Ungdomsteateret. En av hele fem teatergrupper for unge i kulturbyen Fredrikstad.