I mars åpner denne gjenbruksbutikken på Rolvsøy

-Vi er så frimodige og påstå at dette blir Norges mest innovative gjenbruksbutikk, sier daglig leder i NLM Gjenbruk, Bjarte Rydland til Demokraten.

Det er Norsk Luthersk Misjonssamband (NLM) som står bak den nye gjenbruksforretningen i Dikeveien. NLM Gjenbruk driver 33 gjenbruksbutikker over hele landet - butikken i Fredrikstad blir det siste tilskuddet. I samme bygg som blant andre Jem&Fix og thansen holder til. Overskuddet går til misjonssambandets arbeid med mange prosjekter og utsendinger i Afrika, Sør-Amerika, Asia og i Norge.

Sosialt entreprenørskap

- Hvorfor startet Norsk Luthersk Misjonssamband med gjenbruksbutikker?

- Vi ønsker at butikkene våre skal være unike, kreative og sosiale møteplasser hvor nye bånd knyttes og gamle forsterkes, på tvers av kultur, etnisitet og samfunnslag, forteller Rydland. - Butikkene skal være lokale kraftsentre, hvor kunder og frivillige medarbeidere bidrar ved at overskuddet går til prosjekter innen skole, helse og vann i den fattige del av verden. Vi kaller dette sosialt entreprenørskap. Dette er grunnlaget for at NLM Gjenbruk skaper bærekraft. 

Trenger flere frivillige 

Totalt har NML Gjenbruk 1700 frivillige som arbeider i butikkene rundt om i landet. 

- Butikken drives bare av frivillige, som ikke trenger å tilhøre organisasjonene, her er det åpent for mange som er glad i brukte ting, eller å ta vare på miljøet. Frivillige som liker å møte mennesker, gjøre noe meningsfullt og som har tid til overs som de ønsker å bruke til noe positivt. 

Til den nye Fredrikstad-butikken trenger Rydland flere frivillige: 
 - Ta kontakt via butikken sin Facebookside, ring til Solbukta og spør etter Morten, eller gå inn på nlmgjenbruk.no og registrer deg der, oppfordrer han. - Skriv da at det gjelder butikken i Fredrikstad. 

- I oppstarten satser vi på å holde butikken åpen tre dager i uka. Når flere frivillige er på plass kommer vi til å utvide antall dager. Vi trenger egentlig ubegrenset med frivillige, det er mange oppgaver som skal fylles - fra kassabetjening, vasking, prising, kjøring, verdivurdering av gjenstander, kundekontakt, sortering av  klær m.m.

Suksess i Sarpsborg

NLM Gjenbruk har hatt gjenbruksforretning i Sarpsborg i over ti år.

- Det er en av våre største og beste butikker, vi har en fantastisk gjeng med frivillige som står på dag ut og dag inn i Sarpsborg. 

Alle må forholde seg til gjenbruk

- I Fredrikstad er det flere gjenbruksbutikker – drevet av Zoé kirken, Blå Kors m.fl. Hvorfor tror dere det fortsatt er plass til nye gjenbruksbutikker?

- Vi tror det er plass til mange flere gjenbruksbutikker i Norge - også i Fredrikstad-området, ser vi til Sverige og Danmark ligger vi langt etter. Vi tror at flere butikker skaper synergier for alle butikkene ved at interessen for gjenbruk øker. Vi er også sikre på at gjenbruk er fremtidens bransje. IKEA skal starte med gjenbruk, Onecall snakker om gjenbruk. Når det kommer til å ta vare på miljøet så er gjenbruk en ting vi alle må forholde oss til i fremtiden. 

Den sosiale møteplassen

Den nye butikken på Rolvsøy blir stor. Men fokuset skal være på den sosiale møteplassen, forklarer daglig leder i NLM Gjenbruk, Bjarte Rydland.   

- I denne butikken vil den sosiale møteplassen få en sentral plass og del i butikken. Ellers vil vi ha sterkt fokus på klær, ting og tang, kunst, småmøbler og bøker. Dette blir jo en veldig stor butikk hvor man vil komme til å finne mye spennende. 

- Vi selger kun brukte varer som folk har gitt oss, så vi er avhengig av at folk i området donerer ting til oss - slik fungerer det over alt i landet. Det er flott at det som folk ikke lenger trenger kan gis til oss, slik at vi kan forlenge levetiden og redusere avfallsmengden - og i tillegg generere penger til gode formål, som blir til hjelp for mennesker over hele verden. 
 
- Avslutningsvis vil vi takke Frigaardgruppen for ett godt samarbeid om denne butikken. Vi overtar lokalene 1.februar og så starter for alvor arbeidet med å gjøre butikken klar til åpning. Jeg kan ikke per dato si en eksakt åpningsdag, men vi kommer til å åpne i mars. Mulig det går mot slutten av  måneden før vi kan åpne dørene til en nyskapende gjenbruksbutikk her i Fredrikstad.