I år skal Tom og Mads selge 100 minibusser!

For fem år siden startet Tom Kristian Jagland med salg av en minibuss hjemme på gårdsplassen. I fjor passerte firmaet Autobuss AS på Ørebekk 62 millioner kroner og det er ni ansatte på lønningslista.

Daglig leder Tom Jagland legger ikke skjul på at det er har vært en tøff og hard kamp for å stable firmaet på beina.

– Det er utrolig mange krav og godkjenninger som skal til for å drive i vår bransje. Men i dag tror jeg det er få firmaer som kan tilby den samme kompetansen som vi har.

Jagland peker på veggen i resepsjonen som er tettpakket med godkjenningsbeviser. Fra ISO 9001 og påbygger-verksted til godkjent verksted for digitale fartsskrivere, blant mange andre.

– Konkursen til firmaet To Jo AS her i Fredrikstad påførte oss et solid tap. Regnskapstallene for 2018 kommer til å vise at «vi har rettet ryggen», det ble et hyggelig regnskapsår!

Ombygging i Tyrkia

Autobuss er leverandør av MercedesBenz Sprinter, store personbiler, minibuss og midibuss. Bilene er også rullestolgodkjente. Innenfor varebilsegmentet satser gutta på montering og service av modulsystemer i biler for håndverkere. Minibussene bygges etter spesialbestilling på en fabrikk i Tyrkia, hvor Tom Kristian Jagland også har en eierandel.

– Vi kan levere minibusser fra 9 til 40 seter og har frem til nå hovedsaklig satses på ombygging av Mercedes Sprinter. I mars kommer også Volkswagen inn på vår bestillingsliste.

Karaoke og «stjernehimmel»

Kundene til bilfirmaet på Gressvik kommer fra hele landet. Kommuner, taxi-næringen, skoler og idrettslag er kjøpere som gjerne vet akkurat hvilke spesialtilpassede finesser den nye minibussen skal inneholde.

– Antall seter og tilpassing for rullestolbrukere er nå en ting, men mange er opptatt av design og stil. Derfor kan vi levere seter med firmaets logo både på nakkestøtter og stigtrinn. Innvending «stjernehimmel» eller karaokeanlegg, med trådløs mikrofon. USB ladekontakter til mobiltelefon ved hvert sete og egen plass for mobiltelefon på setebrettet er også noe mange setter stor pris på.

Leveranse til nordlyssafari

I fjor leverte Autobuss i overkant av 70 biler - i år budsjetteres det med 100 bilsalg og en omsetning på rundt 100 millioner kroner. Taxi-næringen er den største kundegruppa, men Tom Kristian Jagland og hans kolleger spesialtilpasser gjerne flere minibussleveranser til nordlyssafari - hvor bilene har ekstra stort glasstak - eller til helsebussekspresser landet over, hvor krav til bredde på liggesetene er tydelig fastsatt.

– Ekstrautstyr har etter hvert blitt en betydelig del av virksomheten, og vi har som mål at innkjøpene helst skal gjøres lokalt eller innenfor fylkesgrensa. Alle nye busser og minibusser som skal brukes i persontransport mot vederlag må fra 1. januar ha alkolås. Dette betyr at vi også har vært nødt til å spesialisere oss på montering, service og opplæring i bruk av alkolås som sjekker utåndingslufta fra føreren.

– Vi ser lyst på framtiden og markedet. Omsetningen skal øke, uten at vi påfører oss økte kostnader!