Halden

- Hyggelig gjensyn, da boka ble lansert

Sist lørdag lørdag lanserte Reidar Sverre Olaussen Nordsjø boka "Med skole-eka til Sauøya". Det ble noen hyggelig gjensyn under signering lørdag, blant annet med en han har omtalt i sin første bok, som kom i 2014.

Boka "Med skole-eka til Sauøya" er en oppfølger av boka "Fra søndagsskolen til gutteskolen", som ble utgitt i 2014.

Sist lørdag ble "Med skoleeka til Sauøya", som er uavhengige epistler og beskriver en oppvekst fra 1950-60 tallet, lagt ut for salg i butikkene, og på Notabene i Tista senter hadde forfatteren signering.

-Responsen under signeringen var en spesiell opplevelse. Den skulle starte klokka 12.00, som det var annonsert, men flere stod og ventet da jeg kom bærende med plakater og bøker. Jeg måtte bare sette meg ned og signere, sier en glad Reidar Sverre Olaussen Nordsjø, og slår fast at folk hadde lest om lanseringen på forhånd.

###

-Så kom min tidligere lærer Esther

Reidar forteller at folk var så pratesugne.

-Det kom til og med en kar på 90 år ens ærend fra Fredrikstad for å kjøpe boka. Det var gamle Skundberg, som drev renseri i Halden for noen år tilbake. Han var så interessert i historier fra byen, og hadde sjøl mange på lager.

-En annen rar opplevelse var, da ei lita, eldre dame på 83 år kom bort og sa: - Jeg vil gjerne ha en signert bok. Jeg heter Esther, sa hun med et lurt smil, og så fortsatte hun

-Jeg leste også den første boka di. Der har du skrevet om meg, for jeg var læreren din i 3.klasse på Gutteskolen.

- Å, hjelpe meg, svarte jeg, det var vel ikke bare pene ting som stod der?

-Å, jeg likte det godt jeg, svarte hun

- Det stod at klassen og jeg fant tonen. Det er jeg glad for.

- Men skrev jeg ikke også at du var veldig streng?

- Jo, men det er bare bra det, vedkjente hun seg.

###

Karikaturtegner fra Oslo

Det kom også bekjente av forfatteren utenbys fra, og blant dem Arne Roar Lund og kona fra Oslo.

-Da han var aktiv hørte han med blant landets beste karrikaturtegnere. Han har blant annet en illustrasjon med i boka. Han hadde med en morsom tegning av meg som gratulasjon til lanseringen. Den viser meg i min gamle brytedrakt, der jeg strør om meg med bøker, sier Reidar.

Hyggelig lokalt engasjement

-Lokale folk var veldig engasjert i "skole-eka". Det ble diskutert prisen på overfarten, hvem som kjørte gratis eller betalte 5 eller 10 øre. Det ble slått fast at til Rødnabben kostet det 25 øre med "Selve 2".

-Noen mente at Edgar og Bernard, som begge var skippere på ekene, stod bak og vrikket med åra. Jeg trodde at ingen lenger bodde på Sauøya, men det viste seg at enkelte av dagens øyboere kom for å kjøpe bok, forteller Reidar.

Også fraflyttede fra øya dukket opp under signeringen på Notabene bokhandel lørdag.

-Det er mulig at jeg ikke har vært tydelig nok ettersom så mange hang seg opp i Sauøya og overfarten. Det er bare et kapittel som handler om dette. Tittelen burde kanskje vært: "Fra tiden med skole-eka til Sauøya". Boka handler jo mest om alle påfunn som skjedde i byen og festningen på denne tida under oppveksten. Her er det historier og historie fra nær fortid, som vi kan humre over idag, sier han.

Nytt opplag av "Fra søndagsskolen til gutteskolen"?

"Fra søndagsskolen til gutteskolen" utkom i 400 eksemplarer, og er helt utsolgt.

-Jeg skulle kanskje ha lært av det fra utgivelsen i 2014, og ha trykket opp mer enn 400 av "Med skoleeka til Sauøya", men jeg betaler alt selv, så jeg er kanskje litt for forsiktig, sier forfatteren.

Lørdag gikk det ut en hel del bøker av "Med skoleeka til Sauøya", og spørsmålene fra flere var hvor man kunne få fatt i boka fra 2014, ifølge Reidar.

-Det er fristende nå før jul selvfølgelig å trykke opp flere av "Fra søndagsskolen til gutteskolen". Haldenserne er utrolig glade i lokalhistorien sin, og det folk sier til meg er at de gjerne skulle ha hatt begge bøkene. Kanskje satser jeg på å få dette på plass før julesalget tar til og at begge bøkene blir til salgs, sier han.

Les også:

Mer fra Dagsavisen