Leder

- Hvor svikter samhandlingsreformen i Østfold?

- Svikt i samhandlingen mellom sykehus og kommuner har vist seg flere steder i landet, skriver redaktør Tomm Pentz Pedersen i denne lederen.

Dette er en leder. En leder er en kommentar som gir uttrykk for avisens meninger og holdninger.

Forrige uke skrev stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet Siv Henriette Jacobsen et leserinnlegg med tittelen «Kalnes må bygges ut nå!». Hun påpeker at antallet korridorpasienter har blitt doblet siden Sykehuset Østfold Kalnes åpnet i 2015. Og som hun også skriver hører det med til historien at styret ved sykehuset opprinnelig arbeidet for å kunne bygge et større sykehus basert på forventet behov, men at de ble gitt en absolutt ramme for prosjektet. Til oss sa sykehusdirektør Just Ebbesen i fjor det samme: «Stortinget bevilget 6 milliarder kroner til bygging av nytt sykehus. Det er dette samfunnet er villig til å betale for.»

Selvfølgelig har antallet korridorpasienter sammenheng med kapasitet og pågangen av syke. Men selv om Ebbesen i fjor la vekt på at det var influensa og norovirus som medførte senger i korridorene, blir det sprikende påstander når samhandlingsreformen legges til grunn for det økte antallet korridorpasienter. Vi siterer igjen sykehusdirektøren: «Forutsetningene i samhandlingsreformen er ikke innfridd, vi lykkes i deler av arbeidet men behandlingskjeden må bli mer sammenhengende.» Helsepersonell i både Sarpsborg og Halden protesterer når sykehuset legger skylden på det økte antallet korridorpasienter over til kommunene. Dagens medisin publiserte nylig tall for pasientstrømmen i Østfold. Fra 2011 til 2016 har antallet overligge-dager sunket med nesten 72 prosent. Samtidig viser tallene at store kommuner klarer seg dårligere enn de mindre.
 
Svikt i samhandlingen mellom sykehus og kommuner har vist seg flere steder i landet. Skal vi komme videre her i Østfold med argumenter for utbygging av sykehuset, må alle tall på bordet - kontinuerlig. Har kommunene fortsatt store utfordringer som må løses etter innføring av samhandlingsreformen? Hva er årsaken til antallet korridorpasienter siste måned? Det er kun med full åpenhet i «begge leire» dagens sykdomsbilde ikke blir ytterligere forverret.

Mer fra: Leder