– Hvor skal vi flytte?

Mindre enn tre måneder før dagpsykiatri-senteret U3 skal være tømt og forlatt vet brukerne fortsatt ikke hvorhen de skal flytte.

– Dette er uverdig! Dere setter psykisk syke mennesker i en knipe. Sånn gjør man bare ikke verken mot oss eller de ansatte! utbasunerte brukeren Kari overfor kommunens virksomhetsleder Hilde Freim som mandag var til stede i U3 lokalene i Underhaugsgata 3 for å bringe siste nytt om flyttesaken.

Temperert

8. oktober fikk de rundt 140 faste brukerne av U3-senteret beskjed om at kommunens leieavtale med gårdeieren Jan Stylo løper ut 31. desember 2018.

Protestene fra brukerne mot å flytte ut på et såpass kort varsel resulterte i at kommunens eiendomsavdeling forlenget avtalen med Stylo i ytterligere fire måneder.

– Nå har vi kommet til 4. februar. Fortsatt kan dere ikke fortelle oss hvorhen vi skal flytte. Dette er ren skjær manipulering. Dere holder oss bare med godt snakk! fulgte bruker-talsmann Hans Omberg opp overfor Freim.

På spørsmål fra Demokraten om hvorfor det ennå ikke har kommet en avklaring rundt U3s framtid opplyste Hilde Freim overfor både pressen og den tallrike forsamlingen:

– Vi ser på noen alternative lokaler. Men jeg vil foreløpig ikke si noe mer konkret om dette før rundt 15. februar. Så skal vi deretter ta en endelig beslutning på hva det blir til den 1. mars.

– Hvorfor vente til 15. februar når husets brukere tydeligvis plages av denne uvissheten kontinuerlig?

– Det er blant annet fordi jeg skal reise bort. På en jobbreise altså. Så synes jeg også det er mest riktig av meg å orientere brukerrepresentantene først.

Kan bli spredt for alle vinder

I U3-miljøet brer det seg nå en åpenbar redsel for hva resultatet av flyttesaken som har pågått siden 8. oktober blir:

– Jeg har mest lyst til å reise bort. Jeg gråter inni meg hver dag av tanken på at vi ikke skal få være sammen lenger. Mange av oss har vært her helt fra starten av. Sjøl begynte jeg her i 1997, uttalte en tydelig fortvilt Roar Dahl.

For det er ikke sikkert at U3 blir U3 på den nye, foreløpig uvisse adressa:

– Dette handler ikke om at U3 skal flytte fra ett sted til et annet, men hva slags tilbud den enkelte har behov for. Vi har som politikerne har bedt om drevet et kartleggingsarbeide rundt behovene i de to siste årene. Vi skal med andre ord ikke legge ned her for å gjenoppstå i et annet lokale, uttalte Hilde Freim som dermed gjentok hva hun fortalte til Demokraten i fjor høst.

Å splitte opp den store «familien» er hva Britt Solberg og mange av de andre gruer seg mest for:

– Da blir jeg heller hjemme. Det er jo fellesskapet her som har vært – og er – hele medisinen. Gud, jeg blir så irritert over denne kommunen!!!

Skal møte Omberg

Arne Øren (Ap) har som leder av Helse- og omsorgsutvalget det politiske ansvaret for U3s skjebne.

– Er det ikke litt ugreit at brukerne – som alle sliter med psykiske lidelser – ikke skal få vite noe om framtida i det det bare er 10 uker igjen til lokalene skal være tomme?

– Jeg skal møte rådmannen (i dette tilfellet kommunaldirektør Wenche Halvorsen) i dag klokken 15.00. Så har jeg en ambisjon om å få kontakt med Hans Omberg i dag eller i morgen.

– Forstår du kritikken fra U3-folket?

– Det vil jeg helst ikke gi noen kommentar til før jeg har snakket med rådmannen.