Hvaler

Historien om den lille øya Heia er samlet

Langt til havs ligger øya Heia utenfor Hvaler. Myteomspunnet og livreddende, nå er historiene samlet.

Det er organisasjonen «Heias venner» som har gitt ut heftet om den forblåste Holmen ytterst i Hvalerskjærgården. Ført i pennen av Gunn Hedberg.

Sjøorm og eneboer

Styreleder i venneforeningen, Sten Helberg, mener øya er en uoppdaget perle:

– Heia er en av Hvalers mest spennende øyer. Nå var det på tide å samle historien i et hefte.

En mystisk eneboer, forlis og sjøorm – få steder har så mange dramatiske historier som Heia. I sin tid var holmen ettertraktet hos både norske og svenske fiskere.

Farvannet rundt øya var viktig for Hvalers fiskere. Med beliggenhet midt i grensefarvannet mellom Sverige og Norge var farvannet i felles bruk med vårt naboland i perioden 1814 til 1905. Men da grenseoppgjøret begynte i 1897 krevde de svenske fiskerne å få Heia. De norske fiskerne mente på sin side at Grisebåene tilhørte dem. Til slutt ble sjøgrensen satt midt mellom.

Holmen er 200 meter bred og 400 meter lang, med et ganske ulendt terreng.

– Fascinert av landskapet

Forfatter Gunn Hedberg er tidligere journalist i Fiskeribladet. Oppgavene med å samle historiene om Heia er gjort med glede og entusiasme, forteller hun.

– Jeg har vært en del på Heia, og er fascinert av landskapet, så jeg trengte null betenkningstid. Topp oppdrag! smiler Hedberg, og legger til:

Fra å oppfatte holmen som en steinhaug langt ute i havet, ser jeg historien der ute som Hvalers mest dramatiske gjennom tidene.

Gunn Hedberg har skrevet heftet om Heia.

– Har det vært vanskelig å finne kildemateriale?

– Utfordringene har vært bare morsomme, jeg har lest meg gjennom alt som fins på området. Ett unntak: Da jeg prøvde å finne bevis for at Ole Henrik Kristensen var betalt av Norge for å bo der ute, det fant jeg ikke – hemmeligstemplet, tror jeg. Selv om jeg til og med dro til Riksarkivet for å finne ut mer om ham.

Redningshytte

I heftet kan du også lese om fisker Petter Johansen fra Herføl som på 1890-tallet ga fiskehytta si til Redningsselskapet. Da fem av mannskapet fra den forliste «Savannah» kom seg i land på Heia, kunne de takke hytta hans for livet.

I 1941 ble det bygd en ny redningshytte av rundstein. Bevaring og «drift» av redningshytta er en av venneforeningens viktigste oppgaver. Et sted for folk i nød – eller ly for besøkende, jegere og fiskere. En tro kopi av den gamle signalmasten, hvor skipbrudne på Heia skulle heise et hvitt flagg, er også på plass.

– Vi i «Heias venner» er veldig fornøyd med arbeidet forfatter Gunn Hedberg har gjort, og håper flere får øynene opp for den flotte holmen ute ved de ytterste grensebøyene. I tillegg er det selvfølgelig kjærkomment at inntektene fra salget av heftet tilfaller foreningen. De kommer til å bli brukt på vedlikehold og drift – av en kysthistorisk perle, avslutter Sten Helberg.

Heftet er foreløpig til salgs i Hvalers to Kiwi-butikker, og Shell bensinstasjon ved Kråkerøybrua.

Feriene rett etter krigen var enkle. Ofte stuet familiene seg sammen i ei liten snekke og dro til Heia på varme dager. Her et bilde fra 1947: På taket sitter Richard Lunde og Finn Stensvik. Foran hytta f.v. Karen Stensvik, Karin Lunde Kristiansen, Klara Stensvik, Bjørn Stensvik og Julie Lunde.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

HEIA

Herføl er den siste av Hvalerøyene i sydvest, og Tisler er den nest siste utpost mot Skagerrak på norskesiden. Den siste er øya Heia.

Du kommer deg ut til Heia med båt fra for eksempel Skjærhalden, og da fortrinnsvis i godt vær. Turen tar ca. 30 minutter fra Skjærhalden ut til Heia. Det er best å legge til i naturhavnen på nordøst-siden.

Området er naturreservat og ilandstigning forbudt mellom 15. april og 15. juli.

Kilde: Holmen Heia

---

På Heia finnes det ingen sti hvor du kan gå rett fram, det går opp og ned hele tiden.


Heias historie mellom to permer er på 52 sider og utgitt av «Heias venner» på Myra forlag.



Mer fra Dagsavisen