Hvaler

Hvalerordfører ønsker Lysekil-ruta velkommen

Roy Andersen får støtte for sitt ferjeprosjekt. Han har det siste året jobbet målrettet med å realisere drømmen om å gjenoppta en av de gamle taxfree-rutene på Sverige.

På Hvaler tar både Ap-ordfører Mona Vauger og Frp-gruppeleder Cathrine Linnes tommelen opp for Roy Andersens planer om en ny hurtigferje-forbindelse mellom Skjærhalden og Lysekil. Det samme gjør byens turistsjef Maya Nielsen.

Dermed kan gründeren regne med støtte fra øykommunens to største partier og Visit Fredrikstad & Hvaler når forberedelsene til premiereturen 1. november går sin gang utover høsten.

– Forstår at mange er opptatt av taxfree

Som Demokraten meldte sist torsdag har Andersen det siste året jobbet målrettet med å realisere sin drøm om å gjenoppta en av de gamle taxfree-rutene på Sverige.

Etter leting etter et egnet fartøy i inn- og utland har valget falt på den australsk-bygde hurtigbåten M/S «Salten» som i dag eies av rederiet Torghatten Nord i Bodø. Den 42 meter lange ferja bygget i 2003 som har kapasitet for 280 passasjerer – og har en marsjfart på drøyt 30 knop – skal Andersen erverve sammen med flere forretningspartnere fra distriktet.

Om Andersens planer sier Hvaler-ordføreren blant annet dette:

– Jeg synes det er en god idé. Jeg ønsker at også svenskene skal oppdage Hvalers flotte natur og kyst. Et bedre kollektivtilbud og kontakt mot Sverige er bra. Utfordringene knyttet til korona vil antakelig løse seg med tiden, sier Vauger.

– Taxfree-tilbud til folket er et poeng for satsingen, sier rederen – hva synes du?

– For meg er det vel selve turen som er det viktigste, og kontakten med nabolandet. Men forstår at mange er opptatt av taxfree, sier Vauger til Dagsavisen Demokraten.

– Båten skal ta passasjerer av og på på Skjærhalden men ellers ligge i Fredrikstad når den ikke seiler; er det praktisk mulig ved dagens ferjekai? Eller vil han komme i konflikt med Hvaler-ferjene?

– Dette har vi ikke tatt stilling til, men dette er en type reiselivsnæring vi vil være positive til og se på mulighetene for ferjekai på Hvaler.

Jobbskaping

Frps gruppeleder Cathrine Linnes hilser også en ny ferjeforbindelse mellom Hvaler og Lysekil velkommen:

– Jeg er positiv til ferjesatsing. Svenskekysten er helt herlig, og det vil bli utrolig hyggelig med en handletur til Lysekil.

Et nytt ferjetilbud vil bidra med flere arbeidsplasser i form av at folk tar bussen til ferjen, parkerer, går innom lokale restauranter eller butikken på veien til og fra ferjen. Man skal ikke se bort ifra at noen lokale får jobb om bord på ferjen heller, understreker Linnes.

Hun er også på bokstavelig talt bølgelengde med sitt eget parti hva gjelder avgifter på alkohol og tobakk:

– Man sparer ofte 20 prosent eller mer på taxfree-varer om bord sammenlignet med priser i land. Et stort ja fra min side, forsikrer Linnes som mener kommunen nå må gjøre hva den kan for å legge forholdene til rette for Roy Andersen.

– En ferje blir aldri liggende lenge til kai så man kan helt sikkert få plass til en ferje til på Skjærhalden. Det er bare å ønske Roy velkommen og lykke til med driften, og i tillegg har Roy bygd seg hus på Hvaler. Dette blir hyggelig! poengterer Frp-gruppelederen.

Cathrine Linnes

Forventningsfull turistsjef

Også daglig leder Maya Nielsen i Visit Fredrikstad og Hvaler, Maya Nielsen håper Roy Andersen lykkes med sitt prosjekt:

– Ikke altfor mange svensker har brukt Strömstad-ferjene til Fredrikstad gjennom årene. Grunnen til det er nok at vi ikke har billigere matvarer å tilby svenskene. Men når turen starter i Lysekil kan det bli annerledes. Da får man jo også en reise langs den svenske vestkysten. Jeg synes Andersens planer er spennende og mener dette absolutt har noe for seg. Vi støtter mer enn gjerne opp, sier turistsjefen til Demokraten.

Maya Nielsen fra Visit Fredrikstad & Hvaler på en balkong ved brygga





Mer fra Dagsavisen