Nyheter

- Hund er livet

Det er tid for sommer og ferie - for mange dyreeiere trenger man derfor pass. Vi har tatt turen til Fredrikstad Hundepensjonat og i tillegg snakket med flere dyrepensjonater som alle kan bekrefte; Det er ikke for sent, vi har fortsatt plass til kjæledyret ditt i sommer!

Lone Gudim har lang erfaring med hunder. Hun har drevet med fuglehunder siden ungdommen, og drev tidligere Rotvelta hundepensjonat. Fra høsten 2014 endret pensjonatet navn til Fredrikstad hundepensjonat og Gudim er daglig leder.

- Hund er livet. Jeg har drevet med hunder siden jeg var ei lita jente, smiler hun.

Hundepensjonatet startet for åtte år siden.
- Det var ikke meningen at vi skulle starte hundepensjonat da vi flyttet hit, men det var to andre pensjonater i Fredrikstad som ble nedlagt. Etterspørselen var derfor stor og vi bestemte oss for å satse, forteller Gudim som også driver med oppdrett.

Dyktige

Fredrikstad Hundepensjonat ligger på Rolvsøy og her er det mye plass for dyrene å boltre seg på.

- Vi har plass til 36 hunder i skoleferien og når det er høysesong. Ved lavsesong tar vi inn ca. 20 hunder, forklarer Gudim.

Hundepensjonatet ligger i landlige omgivelser, med store uteområder og flotte fasiliteter. Dette er viktig for at dyrene skal trives forklarer Gudim.

- Vi har store luftegårder, hvor hundene kan gå fritt. Vi går ikke med dem i bånd, men lar de løpe løse og leke i gården mens vi passer på, understreker hun.

Det er ytterligere to ansatte på hundepensjonatet, i tillegg til Lone Gudim.

- Det er viktig for meg at vi har dyktige folk på pensjonatet som kan ta seg godt av dyrene og har erfaring med hund. Derfor bor Sturla Thordarson og Caroline Ottermalm her i perioder og arbeider med hundene. Det føler jeg er et kvalitetsstempel for oss - at vi har dyktige folk, forteller Gudim.

De to har blant annet utdanning som hundeinstruktører og Thordarson er godkjent hundepsykolog.

Timeplan

Hundene luftes flere ganger daglig og får god oppfølging på pensjonatet. Hundene får frokost på morgenen, lufting til lunsj, middag og lufting på kveldstid.

- Mellom de gangene vi ser til dem og er i luftegården med dem, så sover de eller slapper av på rommene sine, påpeker hun.

Rommene hundene bor i er i en bestemt størrelse utfra Mattilsynets forskrifter.

- Hvordan rommene er, både med vegger, størrelse og plass er bestemt av Mattilsynet. Det er viktig at hundene har tilstrekkelig med plass, forklarer Gudim.

I tillegg til å ha store rom, er hundene fordelt på tre hus. Slik er det enklere for hundene å tilpasse seg de nye omgivelsene.

Hundeentusiasten kan fortelle at det ofte er verst for eierne når de leverer sine firbente til hundepensjonatet.

- Det virker å være verst for eierne å levere fra seg hunden, men dyrene trives godt. De får boltre seg som de ønsker og «får lov å være hund». De står sammen to og to, gjerne en tispe og en hannhund- små hunder bor sammen og store hunder bor sammen. En hund er flokkdyr og trives ikke godt alene, sier hun.

Faste kunder

Hundepensjonatet opplever at mange kommer tilbake igjen og igjen.

- Vi har mange faste kunder, og det er veldig hyggelig å se igjen hundene. Da vet vi hvem hvilken hund passer sammen med og kan bo med, påpeker Gudim.

Tilsyn og forberedelser

Alle dyrepensjonater må være registrerte og godkjente hos Mattilsynet, for å få lov å være i drift. Det føres hyppige tilsyn ved virksomhetene, slik at mislighold eller dårlig behandling av dyr ikke finner sted.

Linda Svensen er førsteinspektør og vetrinær i Mattilsynet, seksjon dyr i Østfold og Follo. Hun kan fortelle at det kreves skriftlig tillatelse fra Mattilsynet.

- For å kunne drive et dyrepensjonat må vedkommende ha skriftlig tillatelse fra Mattilsynet i eget distrikt. I søknad om tillatelse til å drive dyrepensjonat må det dokumenteres at den ansvarlige lederen har nødvendige kunnskaper om og erfaring med foring og stell av den/de dyrearter som ønskes holdt, skriver hun i en e-post til Demokraten.

Videre forteller førsteinspektøren at det er lederen av virksomhetens ansvar å se til at de ansatte også har kunnskap på denne måten.

Forberedelser

Dyrlege Rannveig Boman ved Vetrinær Rannveig Boman i Fredrikstad opplyser at det er viktig at eierne har gjort forberedelser før de setter dyrene i et dyrepensjonat.

- Man må opplyse dyrepensjonatet om eventuelle medisiner eller behov dyret har før man leverer det inn. På den måten vil man enklere og bedre legge til rette for oppholdet og at dyret får det best mulig, påpeker Boman.

Hun sier videre at det er viktig å følge reglementet om vaksinering, og ta turer til ulike dyrepensjonater for å finne et man liker.

- Mange spør om råd nå før sommeren, mitt råd er at man finner et dyrepensjonat man liker og føler seg trygg på, sier hun.

Tilsyn

Det blir ført tilsyn med virksomhetene som rutine, men også ved bekymringsmeldinger.

- Publikum har anledning til å melde bekymringsmeldinger både på mattilsynet.no og ved å ringe oss. Det er viktig at dyrepensjonater er registrert hos oss og godkjent slik at vi har mulighet til å føre tilsyn, skriver Svensen videre.

Ved kontroller ser Mattilsynet etter at dyrepensjonatet etterlever regelverket.

- Dersom det er syke dyr, er det viktig at de blir satt i isolasjon grunnet både eventuell smittefare og stress. Dyrene skal også, som alle dyr, ha tilgang til veterinærbehandling ved behov, skriver hun.

Boman sier pensjonatene har et stort ansvar overfor dyrenes vel og at de ser til dyrene ved sykdom.

- Det er viktig at de følger med på dyrene at de er friske. Skulle det være forekomst av sykdom eller skader, må de oppsøke dyrlege, understreker hun.

Mattilsynet ser nøye etter at oppholdsrommene er riktige i størrelse og rmed godt renhold, og at dyrene ikke viser tegn til mistrivsel. Kontrollene setter også søkelys på fôr og at dyrene har tilstrekkelig med vann.

Mer fra Dagsavisen