Sarpsborg

Høyt radonnivå ved de videregående skolene i Østfold

Alle de offentlige videregående skolene i Østfold samt Skjeberg folkehøgskole og fylkeshuset har nylig fått påvist for høye radonverdier i innelufta.

Bilde 1 av 2

– Vi har gjennomført langtidsmålinger ved alle skolene, og det er litt varierende hvor høye radonkonsentrasjoner disse viser. Tre skoler har vesentlig høyere verdier enn de andre – Borg og Greåker i Sarpsborg, og Glemmen i Fredrikstad, opplyser eiendomssjef i Østfold fylkeskommune, Egil Olsen.

I henhold til den nasjonale strålevernforskriften skal det settes inn tiltak dersom radonnivået er på mer enn 100 becquerel per kubikkmeter (bq/m³), og nivåene skal uansett ikke overskride 200 bq/m³ i oppholdsrom.

Radioaktiv gass

Da fylkeskommunen i høst leide inn ekstern hjelp for å måle mengden radon i innelufta ved fylkets videregående skoler, Skjeberg folkehøgskole og på fylkeshuset, ble det funnet rom med radonverdier over den såkalte tiltaksgrensa samtlige steder.

– Nå er vi i ferd med å avslutte en møterunde med alle virksomhetene, der vi går gjennom resultatene og diskuterer mulige tiltak, sier Olsen om veien videre.

– Ett tiltak for å få ned radonkonsentrasjonen kan være å justere ventilasjonen. Eventuelle andre tiltak må vi enten hente inn ekspertise på, eller benytte oss av den tekniske kompetansen vi har internt.

Radon er en radioaktiv gass som dannes kontinuerlig fra uran i berggrunnen. Den kan trenge inn i bygninger, og er ikke mulig å oppdage uten å gjennomføre målinger.

Kreftfare

Det er også påvist at radon i inneluft medfører økt risiko for lungekreft.

– Denne økte risikoen henger sammen med tida du oppholder deg i et rom med høyt radonnivå, og da er det gjerne snakk om flere år. Det er ingen nedre grense for når risikoen slår inn, men under de grenseverdiene som er satt i regelverket vurderes risikoen som akseptabel, sier seniorrådgiver Bård Olsen i Statens strålevern.

KONTROLL: Bård Olsen i Statens strålevern er fornøyd med at fylkeskommunen nå tar tak.

Nettopp derfor tar ikke fylkeskommunen lett på resultatene.

– Det koster en del å gjennomføre disse målingene, så det er klart vi tar dette alvorlig. Vi ønsker å gjennomføre målinger ved alle byggene fylkeskommunen har ansvar for, og neste steg blir tannklinikkene, sier eiendomssjef Egil Olsen.

Prioriterer «verstingene»

Men først skal de gjennomføre såkalte trinn 2-målinger ved de tre skolen som fikk påvist de høyeste verdiene.

– Dette er målinger som gir bedre data, og dermed gjør det lettere å vurdere hvilke tiltak som bør settes inn. Resultatene vil trolig foreligge før sommeren.

– Hvis vi skulle gjennomført nye målinger ved alle skolene ville det kostet over én million kroner. I første omgang prioriterer vi derfor de tre skolene med høyest verdier, så får vi se hva vi får til på neste års budsjett, sier eiendomssjefen.

Bård Olsen i Statens strålevern påpeker at det er skolene selv som har ansvaret for å gjøre tiltak dersom radonnivåene er for høye. Han mener derfor det er bra at fylkeskommunen følger opp saken.

– Videre kan kommunen som lokal tilsynsmyndighet gå inn og eventuelt gi pålegg om tiltak.

– Samtidig er det viktig å huske at større bygg som skoler ofte har et tidsstyrt ventilasjonsanlegg. Det betyr at radonnivåene gjerne er høyere på natta enn på dagtid når folk oppholder seg i byggene. Hvis det etter en oppfølgende måling fortsatt viser seg at nivået er over tiltaksgrensen i den tiden bygningen er i bruk må det tas grep, må det gjøres grep. Eksempler på tiltak kan være å øke ventilasjonen, tette mot grunnen eller gjøre trykkreduserende tiltak under bygget.

Må bruke skjønn

I rapporten fra fylkeskommunen påpekes det likevel at ingen av de målte verdiene er så høye at de aktuelle rommene må stenges av.

– Det finnes ingen grense for hvor høye verdier det kan være i et rom før det ikke lenger kan brukes. Her må det gjøres skjønnsmessige vurderinger ut fra hvor ofte rommet er i bruk, men er verdiene flere ganger grenseverdien må man vurdere å la være å bruke rommet inntil man har gjort tiltak for å redusere radonkonsentrasjonen, forteller seniorrådgiveren i strålevernet.

Mer fra Dagsavisen