– Historier fra mitt eget liv

- Plata «Minnebrikker» er tolv historier fra mitt eget liv, ting jeg har sett, opplevd, observert og blitt inspirert av. Dette er hjerteprosjektet mitt, forteller Terje Formoe.

Det er 37 år siden redaktøren i Musikkavisen Puls kåret Terje Formoes album «Scenespill» til årets beste plate.

Siden «Scenespill» har Formoe bygget opp et av tidenes mest omfattende fantasi-univers for barn. Og Kaptein Sabeltann grep sin opphavsmann så kraftig at han knapt fikk tid til noe annet.

Formoe har produsert barneplater under eget navn, men låtskriveren og artisten som laget voksensanger for snart 40 år siden, har sjelden fått tid til å utfolde seg. Før nå. «Minnebrikker» er Formoes andre album på ett år. Dette skriver plateselskapet i en pressemelding.

Savnet den voksene musikken

– Jeg har i alle år savnet gitaren og den voksne musikken, sier han.

– For Kaptein Sabeltann skriver jeg i tredje person, jeg skriver om oppdiktede karakterer i en fantasiverden. Det andre prosjektet er i førsteperson, her skriver jeg ut fra meg selv. «Minnebrikker» er tolv historier fra mitt eget liv, ting jeg har sett, opplevd, observert og blitt inspirert av. Dette er hjerteprosjektet mitt, forteller Formoe.

Og et hjerteprosjekt tar man ikke lett på. Så Terje Formoe lastet to gitarer og en ukulele i bilen sin og kjørte til Paris for å spille inn sitt nye album. Ikke for å lage en «Paris-plate», men for å ta soloprosjektet sitt i en ny retning. For å våge å gjøre noe annerledes. Noe ekte.

Midt i hjertet av den franske hovedstaden spilte han inn sine nye sanger sammen med sin nære samarbeidspartner Alf Emil Eik, samt en rekke svært kvalifiserte norske og internasjonale musikere. De skapte sitt eget lille univers i studioet Question De Son i Saint-Denis, mens storbypulsen slo utenfor, i gatene, parkene, butikkene, kafeene, smugene, og på broene over Seinen.

Langt hjemmefra

– Jeg var langt hjemmefra, i en helt annen verden, med andre mennesker. Det gjorde meg litt utrygg, litt usikker på om vi kunne finne noe sammen. Men selv om det var et nytt land og nye folk, så snakket alle det samme språket: musikken. Alle hadde en kjemi hvor de forsto hverandre og ble inspirert av hverandre. Det engasjerte meg veldig, og jeg føler en sterk nærhet til dette prosjektet, sier Formoe.

Produsent Alf Emil Eik, mannen bak det legendariske albumet «Joy & Breath of Eternity», har hatt en viktig rolle i prosjektet. Hans engasjement og ambisjonsnivå har vært på nivå med Formoes, og sammen har de laget et lydbilde som passer de tolv sangene perfekt. Luftig og intimt, og ofte sentrert rundt Formoes gitar.

Som tekstforfatter favner Formoe bredt på plata, fra fortellingen om «Damen i hvitt», som tilfeldigvis har levd et svingende liv i gatene rundt Champs-Élysées via sanger om kjærlighet, lengsel og sorg, til et satirisk blikk på den digitale tidsalderen i «Lei av hjerter», som inneholder tekstlinjen «Hun tok sine første tellerskritt før hun kunne gå.»

Da Formoe gjorde sitt «voksen-comeback» i 2015, følte han seg ikke trygg på seg selv som soloartist. Det gjør han nå. Og soloprosjektet kommer ikke lenger til å bli nedprioritert.

– Kaptein Sabeltann er rock og mye lyd - dette er mer intimt, mer personlig, det er levd liv. Og historiene er ikke fra en fantasiverden, det er historier jeg tror folk kan kjenne seg igjen i. Jeg har stått på scenen og skreket med en hvit maske på, og det har vært trygt, men jeg måtte også finne tilbake til den tryggheten jeg hadde med mine personlige sanger. Det har jeg gjort. Og nå har jeg planer om å gi ut mye musikk fremover, forteller han.

De fine øyeblikkene

De nye sangene på «Minnebrikker» blir også sentrale når Formoe nå skal ut og spille konserter.

– Dette er sangene som har gjort at jeg har funnet meg selv igjen som artist. Jeg gleder meg til å spille dem for folk. For jeg har savnet forholdet til publikum, og alle de fine øyeblikkene som oppstår mellom artist og lyttere på en scene. Plata til Terje lanseres fredag.