Sarpsborg

Historiens siste Østfold-budsjett

Penger og ressurser flyttes gradvis til Viken mens sammen­slåingen rykker stadig nærmere. Men driften går sin gang også i Østfolds siste år, forsikret fylkesrådmann Anne Skau da hun la fram det historiske 2019-budsjettet.

– Vi må videreføre dagens nivå, og kan ikke sette i gang nye, store tiltak når vi skal inn i en større fylkeskommune, fastslår Skau nøkternt.

Torsdag åpnet hun med å si at det var historisk, men samtidig føltes litt vemodig å legge fram administrasjonens forslag til det som vil bli stående som det aller siste årsbudsjettet for Østfold fylkeskommune – et budsjett med lite rom for store ambisjoner – preget av Viken.

– Videreføring av igangsatt arbeid med «Smarte fylkeskommuner» (satsing på digitalisering og klima i store regionale prosjekter, journ.anm.), sammen med bygging av ny fylkeskommune blir de store prosjektene framover, sier Skau.

Les også: Her havner det nye regionkontoret til Nav Øst-Viken

INNTEKTSBEKYMRING: Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) konstaterer i prat med fylkesvaraordfører Siv H. Jacobsen (Ap) at Østfold har mindre å rutte med på tampen av sin eksistens.

INNTEKTSBEKYMRING: Fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) konstaterer i prat med fylkesvaraordfører Siv H. Jacobsen (Ap) at Østfold har mindre å rutte med på tampen av sin eksistens.

Skole- og veiinvestering

Også fylkesordfører Ole Haabeth (Ap) syns det var underlig å få presentert det siste budsjettet han skal lose i havn.

– Det er et historisk budsjett, i og med at det er det siste. Det er også spesielt fordi det blir veldig mye videreføring av dette årets budsjett, og jeg vil heller ikke tro at det blir de store krumspringene i den politiske behandlingen, sier Haabeth.

Samtidig med budsjettforslaget ble det også lagt fram forslag til økonomiplan for 2019 til 2022, som viser at det likevel planlegges noen store Østfold-investeringer de kommende årene, uavhengig av Viken. Bare neste år skal det brukes over 500 millioner kroner på å ruste opp både skoler og særlig bruer på fylkesveiene.

– På opplæringsfeltet har vi betydelige tiltak gjennom skoleinvesteringer for over to milliarder kroner over en fireårsperiode. I det arbeidet jobber vi også med å utvikle innholdet i skolen, så det skjer veldig mye, men dette er ting som vi også omtalte i forrige økonomiplan, utdyper fylkesrådmann Skau.

NØKTERN: Fylkesrådmann Anne Skau la fram et budsjett- og økonomiplan-forslag uten verken store kutt eller nye, tunge satsinger. Overgangen til Viken blir det store prosjektet det kommende året.

NØKTERN: Fylkesrådmann Anne Skau la fram et budsjett- og økonomiplan-forslag uten verken store kutt eller nye, tunge satsinger. Overgangen til Viken blir det store prosjektet det kommende året.

Inntektssvikt

Økonomiplanen viser samtidig en negativ utvikling i fylkeskommunens inntekter fram mot 2022, noe framtidsplanene også bærer et visst preg av.

– Det ligger en forventning om innsparing for alle enhetene på en halv prosent. Vi skal ha stram økonomisk styring fram til 1. januar 2020, så vi beholder kontrollen ut denne perioden, sier Skau.

Ifølge fylkesordfører Haabeth er lavere inntekter en trend som har tegnet seg ut over tid, særlig på opplæringsfeltet.

– Vi ser en nedgang i antall elever vi får tilskudd for, samtidig som vi tar inn flere som ikke har benyttet retten sin tidligere. Derfor har vi egentlig flere elever i videregående skole enn vi får tilskudd for, som også gjør at vi får utfordringer på det området.

– Er det noen mulighet for å hente inn ekstra midler fra statlig hold her?

– Det er veldig få muligheter. Vi har prøvd før, og det har blitt blankt avvist, så vi må nok klare oss med det vi får, sier Haabeth.

Les også: Frykter Viken skal vanne ut det østfoldske

– Meningsløst å spare mer

Til tross for dette er han enig med fylkesrådmannen i at ytterligere innsparingstiltak er unødvendige på nåværende tidspunkt.

– Rådmannen har ikke lagt skjul på at dersom vi skulle fortsatt som Østfold fylkeskommune etter 1. januar 2020, ville dette budsjettet sett vesentlig annerledes ut. Da måtte vi i større grad også lagt til rette for ytterligere effektivisering, slik at vi hadde greid å bære de store kapitalutgiftene som kommer på grunn av investeringer i skoler og broer. Men å sette i gang enda større programmer på det når det bare blir ett år før vi skal inn i Viken, blir egentlig meningsløst, sier Haabeth.

Hvor mye avviklingen av Østfold fylkeskommune og overgangen til Viken koster i kroner og øre har ikke fylkesrådmannen noe svar på, men hun er opptatt av å presisere at de skal levere det innbyggerne forventer og har krav på også i sitt siste år.

– En stor del av vårt utviklingsarbeid går nå inn mot Viken, men det berører først og fremst de som jobber i sentraladministrasjonen og på fylkeshuset. Det er en liten andel av våre ansatte, og den daglige driften av skolene, tannklinikkene og bussene går sin gang uavhengig av Viken, sier Anne Skau.

Mer fra Dagsavisen