Nyheter

Herman Gløersen – den moderne birkebeiner

Herman Gløersen fra FSK slettet lørdag klubbrekorden til Tarjei Sandnes med to minutter. Herman bor på Lillehammer og har flotte treningsforhold halve året.

Birkebeineren har lange og gode tradisjoner i FSK. Mange av Skiklubbens veteraner har også hytte på Sjusjøen der det er skiføre til langt ut i mai måned. Rundt 18 gutter og menn - men bare to kvinner fra Fredrikstad til start i årets utgave av klassikeren.

Herman Gløersen er 20-åringen som nå har gått raskere over Birkebeinerfjellet enn noen annen fra Plankebyen, ifølge historikere og tabelltyggere. 2.45.52 - eller en halvtime bak vinneren Petter Eliassen, er en flott tid - eller omregnet til 2.30 på en fem-mil. Men denne gang går 55-kilometeren opp til 1 000 m.o.h. Det er derfor alle moderne birkebeinere må ha med seg en minst 3,5 kg tung ryggsekk. Tidligere var den obligatoriske vekten på birkebeiner-ryggsekken hele 5,5 kg.

Ekstra varmt tøy, reserve skismøring, litt mat og kalorier om du skulle gå tom. Hvilke de fleste gjør. Spiser du derimot opp for mye av reserve-provianten må du re-fylle med snø eller granbar eller hva som helst. For veier sekken mindre enn minimum 3,5 kg når du går i mål, ja, da ligger du tynt an. Da ender det ubønnhørlig med disk.

Hoppet i høyet med kongen

Birkebeinerrennet fra Rena til Lillehammer er en 55 km lang klassiker som også har et historisk sus over seg. Om ’Birkbeinerne’s’ to djerveste skiløpere Torstein Skevla og Skjervald Skrukka som reddet prinsen Håkon Håkonsson fra å bli myrdet av de røffe Bagglerne.

Skevla og Skrukka gikk fra Lillehammer til Rena med to år gamle Håkon bak skjoldet eller i en bylt på ryggen. De fleste kan vel forestille seg at «skistøvlene» av bjerkenever ikke sto helt i stil med spesialstøvlene til FSK’s Herman Gløersen (20). Men altså også motsatt vei enn dagens ’Birken’. Tidligere gikk da også Birkebeinern fra Rena til Lillehammer og omvendt annenhvert år.

Unge kong Håkon Sverresøn døde bare 20 år gammel, barnløs trodde man først. Men så dukket hun opp Inga fra Varteig som hadde hoppet i høyet med Håkon - og fått en s.k. uekte sønn Håkon. Som hun fødte i 1204 på Folkenborg ved Mysen, der museet ligger i dag. Hva den pur unge kongen gjorde i Varteig eller på Mysen er noe uklart - men en arving ble det; kongens eneste.

Verdens første «Barneskirenn»

Vi har aldri fått vite noe om Håkon Håkonsson selv ble noen skiløper. Men han ble en fredsæl konge som fikk slutt på borgerkrigene i Norge. Og en ekte norsk konge unnfanget i høyet i Østfold er jo også noe. To flotte monument etterlater han seg også. Fremst Håkonshallen i Bergen der Sissel Kyrkjebø sang under Grand Prix-finalen i Bergen. Men fremfor alt den ikoniske Håkonskatedralen på Orkenøyene nord for Skotland. Som ble reist til ære for Birkerbeinerkongen, der ligger også Håkon begravet. Skikongen som faktisk deltok i verdens aller første barneskirenn. Undrer oss på om Petter Northug jr. har fått med seg det...

Nesten 9 000 birkebeinere startet i årets Birken. Rundt 20 av dem fra Fredrikstad. Foruten brødrene Gløersen og brødrene Stigen - også FSK’s formann Anders Krosby (70+) - og sjokolade-fabrikant Anders Brynildsen.

Mer fra Dagsavisen