Hatlo tilbake på City Scene

- Om vi har noe å lære av den brautende figuren Higgins? Det er vel en dobbelthet hos ham som hos alle oss andre.

Anders Hatlo er klar for å spille Henry Higgins i My Fair Lady på City Scene. Han satte faktisk opp City Scenes aller første forestilling i 2005. Det skriver produksjonsgruppa i en pressemelding. 

Aktiv pensjonist

20. mars gjør han sin siste forestilling i «De urørlige» på Centralteatret i Oslo, Hatlos avskjedsforestilling. Dagen etter er det førpremiere på «My Fair Lady» på City Scene.

Etter My Fair Lady står nye oppgaver i kø. 71-åringen har med andre ord en særdeles aktiv «pensjonist-tilværelse». Planene om å lene seg tilbake i solnedgangen i fødebyen Larvik er satt noe på vent. Pensjonistlivet har blitt mer aktivt enn han og kona May-Lis hadde sett for seg:

- Jeg har det alt for moro til å stoppe! Så lenge helsa holder så blir det nok teater.

Sammen med de store

Hele hans voksne liv har dreid seg om teater. Første gangen Anders Hatlo sto på scenen på Oslo Nye Teater var i 1970. Da spilte han sammen med alle de store; Wenche Foss, Toralv Maurstad, Arve Opsahl, Aud Schønemann, Leif Juster og mange flere:

- Jeg kom rett inn i gullalderen og møtte alle de kjente skuespillerne. Jeg har et spesielt minne knyttet til Leif Juster. Vi spilte sammen i Plaza Suite:

- Hver kveld spilte vi kinasjakk. Jeg var med i første og tredje akt. Da jeg kom fra scenen og inn i skuespiller-foajeen satt Juster der klar: «Nå Anders, fort deg, du skal ha røde kuler i dag». Vi spilte kinasjakk i helt til vi skulle inn i tredje akt. Hver dag i et helt år….

Suksess på suksess

Anders Hatlo minnes med glede de første årene da han nærmest bodde på teatret. Hver kveld var en fantastisk opplevelse: :

- Jeg har aldri hatt noen andre drømmer enn teatret, sier han

Rekken av suksesser er lang. For eksempel Mysteriet Myrna Vep i 1997 med over 200 forestillinger hvor han spilte åtte roller og hadde 62 skift!

Hatlo kan også se tilbake på flere suksesser på kino og TV. Ikke minst krimserien Helmer & Sigurdson. Hver episode på NRK ble sett av «hele landet» og han minnes med latter hvordan postkassa ble fylt opp av fanbrev.

144 episoder med Hotel Cæsar hører også med til de profilerte rollene -  sammen med rollen som konferansier i Cabaret på Oslo Nye. Og ikke å forglemme Olsenbanden jr - med musikk av Fredrikstad-mannen Svein Gundersen.

Avskjedsforestillingen på Oslo Nye Teater er en spesiell forestilling; «De urørlige». Anders spiller en mann som er lam fra halsen og ned. Den rike og kultiverte enkemannen Philippe møter en tilsynelatende bølle av en assistent. Mellom dem oppstår et nært forhold. Stykket er basert på en film, som igjen er basert på en sann historie. Men rollen er en utfordring. Han kan ikke bevege verken armer eller bein.

For en mann som, i følge sin kone, gestikulerer med armene når han snakker i telefon, er det en prøvelse å bare ha ansikts-mimikken å spille på. Men han gjør det med glans.

- Jeg liker meg i Fredrikstad

Anders Hatlo har mange roller å se tilbake på i Østfold. Blant annet i Brottet på Hvaler i En midtsommernattsdrøm. Han spilte  Fredrik Stad (ikke mange som har spilt Fredrikstad!) i vandreteateret Bak Vollane, av Rune Skogseth/Talina Hansen Skogseth, i Gamlebyen i Fredrikstad:

- Jeg liker meg godt i Fredrikstad, det er rikt kulturliv her!

Men tilbake til denne ufordragelige Higgins i My Fair Lady:

- Han er jo et petimeter og behandler folk som rekvisitter. Men innerst er det et lag med varme. Og det er jo denne varmen Eliza Doolittle vil overføre til Higgins. Jeg synes Higgins lærer mer av Eliza enn omvendt. Så et møte med Henry Higgins er absolutt spennende, sier Anders Hatlo.