Nyheter

Hardt og glatt kunstgress

Fredrikstad kommune vedtok av miljøhensyn at ingen nye kunstgressbaner avhengig av gummigranulat skal bygges. Det nye, miljøvennlige, banedekket bruker i stedet sand som fyllmasse, noe som har skapt problemer.

Fredrikstad kommune vedtok av miljøhensyn at ingen nye kunstgressbaner med behov for gummigranulat skal bygges. Det nye, miljøvennlige, banedekket bruker i stedet sand som fyllmasse, noe som har skapt problemer.

- Det er ikke noen automatikk i at det som fungerer bra i Holland og lenger syd i Europa også passer for norske forhold. Det har vi sett nå, sier Espen Nilsen, leder i Østsiden Idrettslag, som for bare få måneder siden fikk ny kunstgressbane med det miljøvennlige dekket.

Fryser

- I rått og fuktig vær blir sandet vått. Når det så blir minusgrader fryser det våte sandet, og banen blir knallhard. I tillegg er banedekket glatt å spille på.

- I Norge er det jo ikke akkurat uvanlig at vinterne veksler mellom regn og minusgrader, så det banen krever ganske mye tilsyn og stell for å være spillbar, forklarer fotballederen.

Tre ganger i uka

- For at det skal være mulig å spille på banen må kommunen komme opp til tre ganger i uka og løsne opp det frosne sandet. Jeg vet de er i ferd med å skaffe en spesialmaskin designet for denne typen vedlikehold.

- Tidligere var de innom og hadde vedlikehold av banen omtrent en gang i måneden, så det blir jo en del ekstrajobb med det nye dekket.

Bytte sko

- Råde IL har samme banedekke som Østsiden og der klager spillerne på at det er glatt. Hva er deres erfaring?

- Ja. Det er glatt hos oss også. Vi driver og prøver ut hvordan festet oppleves med andre typer skotøy, men foreløpig har vi ikke funnet helt ut av det.

- Kommunen skal prøve å sette inn banen med en spesiell type salt som kanskje kan hjelpe, sier Nilsen, som understreker at den nye banen ikke har svart til forventningene.

- Det er såpass nytt med den type banedekke i Norge, så vi må rett og slett bare prøve oss frem. Forhåpentligvis finner vi noe som fungerer, hvis ikke må vi ta ut sandet og finne en miljøvennlig granulattype å fylle med.

Ny harvemaskin

- Det stemmer at vi er i ferd med å skaffe en egen harvemaskin til de nye banene. Den får vi av baneleverandøren (Scanurf, red. anm.) og vil ikke koste kommunen noe, sier Stian Eriksrud i idrettsavdelingen i Fredrikstad kommune, og legger til at salting av banene også er en mulighet.

- Det brukes salt på flere av dagens baner, for gummigranulat blir også hardt når det fryser på.

Mindre glatt

- Det er fortsatt veldig tidlig, og både kommunen og klubbene tilegner seg fortløpende verdifulle erfaringer om det nye banedekket. Salting og harving vil hjelpe mot harde baner, mens riktig skotøy gir bedre feste.

- Adidas gjennomførte nylig en test på banen til Råde IL -som har samme dekke som Østsiden, og der var det faktisk ordinære fotballstøvler man vanligvis bruker på gressbaner som ga best resultat.

- Det er imidlertid viktig å understreke at vi er tidlig ute med et banedekke som er uprøvd under norske forhold. Selv om vi tror på konseptet har vi derfor vært tydelige på at det ikke finnes noen suksessgaranti.

Mer fra Dagsavisen