Nyheter

– Håper det er en forglemmelse

Norges Handikapforbund liker dårlig at den nye Burger King-restuaranten på Solli mangler reserverte parkeringsplasser til forflytningshemmede.

– Kravene til nybygg er at de skal være tilgjengelige for allmuen, som det så fint heter. Etter min mening er mangel på HC-parkering klart utenfor, sier leder Kenrick Glad Jackson i Norges Handikapforbund (NHF) Fredrikstad.

Rett før jul åpnet den nye Burger King-restauranten på Solli, etter at Marché gikk konkurs. Restaurantbygget er beskrevet som det mest moderne av Burger Kings utsalgssteder i Norge, og innendørs er det lagt stor vekt på universell utforming.

Ikke bare refs

Derfor mener Jackson det er leit at det skorter litt på tilretteleggingen på utsiden.

– Det er spesielt synd at dette mangler på denne fine, nye Burger King-restauranten, som erstatter en veikro som ikke var særlig tilgjengelig for forflytningshemmede, med trapper opp til inngangen og terskler i dørene. De nye lokalene er veldig rullestoltilgjengelige, med blant annet HC-toalett og bord har løse stoler, så det er mulig å flytte på de for å komme til med rullestol, sier NHF-lederen.

– Det eneste som mangler innendørs er at bestillingsautomatene er for høye for rullestolbrukere. Da er det dumt at ikke HC-parkering også er på plass, og jeg håper det er snakk om en forglemmelse, fortsetter han.

– Skal ha minst to

Jackson henviser til Statens vegvesens håndbok for universell utforming av veier og gater. Der anbefales det at ti prosent av parkeringsplassene på et område med inntil 100 plasser totalt, skal være reservert forflytningshemmede.

– På større parkeringsområder enn dette kan man slippe unna med å sette av fem prosent. Nå har jeg ikke helt oversikt over hvor mange plasser som er tilknyttet Burger King på Solli, men la oss si det er 20, og da skal det være minst to handikapplasser, sier han.

I den statlige parkeringsforskriften er kravet at det skal settes av «et tilstrekkelig antall plasser tilrettelagt for forflytningshemmede med parkeringstillatelse». Videre står det at virksomheter er forpliktet til å reserverer to plasser på parkeringsområder med inntil 50 plasser, og fire prosent av plassene på større områder.

– Plassene skal i tillegg være seks meter lange og 4,5 meter brede, slik at det er god plass til å komme seg inn og ut av bilen. Er du for eksempel avhengig av en sideheis for å komme deg inn og ut av kjøretøyet, trenger du bedre plass enn det som er tilgjengelig på en vanlig parkeringsplass, påpeker Jackson.

Flere «syndere»

Demokraten har også blitt tipset om at Coop Extra-butikken på Vesterøy i Hvaler mangler HC-parkeringsplasser. NHF-lederen mener disse to eksemplene ikke er enestående.

– Det er litt varierende rundt omkring. Stort sett finnes det HC-plasser, men vi kommer også innom steder der det er søplecontainere plassert på disse plassene. Da får vi som regel beskjed om at dette kun er for kort tid, og at plassene uansett sjeldent blir brukt. Det mener vi er dårlig tenkt, fordi personer med HC-bevis trenger disse plassene ved alle slags tilbud.

– Dette handler om at alle steder skal være like tilgjengelige for alle, uavhengig av funksjonsevne. Sånn blir det ikke når praktiske hindringer som berører alle våre medlemmer, står i veien, sier Jackson.

Ber om prioritering

Derfor har han følgende oppfordring til både Coop, Burger King og andre aktører som ikke har reserverte parkeringsplasser til forflytningshemmede helt på stell.

– Det de bør gjøre er å opparbeide minst ti prosent av plassene sine til HC-parkering. Om de trenger hjelp, kan de gå inn på vegvesenets nettsider og laste ned håndbok V129 om universell utforming av veier og gater, og finne råd om antall plasser og utforming av disse der.

– Det er også viktig at HC-parkeringen plasseres i nærheten av hovedinngang. Dette er ikke noen heksekunst, det er faktisk ganske enkelt. De må bare prioritere det, og ikke tenke at de skal spare plass på dette, fastslår Jackson.

Jobber med saken

Viseadministrerende direktør Bjørn Tore Skaug i Coop Øst forteller at de ikke selv eier parkeringsarealene utenfor Extra-butikken på Vesterøy. Samtidig opplyser han at grunneieren planlegger å utbedre parkeringsområdet med tanke på at den er utsatt for overvann.

– Plassen vil bli hevet for å unngå denne problematikken, og da vil den også bli merket, lyssatt og tilrettelagt med HC-parkering, sier Skaug.

Når dette vil skje hadde han imidlertid ikke fullstendig oversikt over onsdag.

– Men så fort vi kommer over i vårmodus, vil nok arbeidene settes i gang, sier Skaug.

– Kommer snart!

Når det gjelder Burger King på Solli, innrømmer administrerende direktør Rune Sandvik i det norske morselskapet King Foods at det har gått litt fort i svingene i forbindelse med den raske prosessen med å bygge og åpne restauranten før jul.

– Burger King er selvsagt kjent med Statens vegvesens håndbok og anbefaling om at minst ti prosent av plassene reserveres forflytningshemmede. På Solli administrerer vi deler av parkeringsplassen og vi har fra start tegnet inn plasser til HC-parkering. Disse plassene har dessverre ikke blitt riktig skiltet enda, som er en glipp fra vår side, skriver han i en e-post.

King Foods poengterer også at snø og frost har gjort det vanskelig å få lagt et siste lag med asfalt på parkeringsplassen, og at det er noe av grunnen til at skiltingen ikke er på plass helt enda.

– Dette beklager vi, og vi vil prioritere å få skiltene på plass så raskt som mulig, understreker Sandvik.

Samtidig er han glad for at NHF også har tatt seg tid til å gi litt skryt til det nyeste restaurant-tilskuddet deres.

– Vi setter pris på at Norges Handikapforbund har rost oss for den øvrige universelle utformingen av restauranten – og vi kan bekrefte at vi jobber med å få på plass en ny versjon av våre betalingskiosker som er tilpasset rullestolbrukere, både for Burger King på Solli og for våre øvrige restauranter. Enn så lenge håper vi at våre forflytningshemmede gjester har en god opplevelse ved bestilling av mat i kassen, skriver Sandvik.

Mer fra Dagsavisen