Halden

Seks års fengsel for amfetamin-smugling

Mens mannen som fraktet drøyt åtte kilo amfetamin ble dømt, klarte følgebilsjåføren å overbevise om at han var helt uvitende om narkolasten.

Det var i juni 2017 at de to polske mennene – en daværende 18-åring, den andre i midten av 30-årene – møttes ved kjøpesenteret på Nordby.

Den yngste av dem er bosatt i Norge, og skal ha blitt spurt av en familievenn om å kjøre over grensa for å vise vei til McDonalds i Vestby.

Nektet straffskyld

Da saken var oppe i Halden tingrett bedyret han at han ikke var kjent med hva mannen i 30-årene fraktet i bilen sin – nemlig drøyt åtte kilo amfetamin. Han forklarte at han stolte på familievennen, som hadde gitt ham oppdraget, til tross for at han i løpet av kjøreturen ble oppringt av ytterligere en polsk mann, som fortalte at han skulle få 1.000 kroner for veiviserjobben.

Da de to mennene møttes i Sverige ble 18-åringen bedt om å lede an via den gamle Svinesundsbroen. Han innrømmet å ha vært inne på tanken om at mannen han viste vei for kunne være alkoholsmugler, men slo dette raskt fra seg. Først da den medtiltalte ble stoppet av en bil med blålys på norsk side av grensa, ble han grepet av panikk, og kjørte straks hjemover.

Ved hjelp av overvåkningsbilder fra grensepasseringen klarte politiet å spore opp 18-åringen, og han ble pågrepet og satt varetektsfengslet i to måneder.

Pengeknipe

Mannen i 30-årene som fraktet amfetaminet, forsøkte først å overbevise tollerne om at han var på vei til Norge for å jobbe som maler. Etter en skanning av bilen og søk med narkotikahund ble det avdekket at fem pakker med hvitt pulver var forsøkt skjult i konstruerte hulrom. På bakgrunn av dette ble mannen arrestert. Han har siden sittet i varetekt.

I retten la han kortene på bordet, og forklarte at han tok oppdraget med å frakte narkotikaen fordi han hadde økonomiske problemer, og trengte de 5.000 zlotyene (om lag 11.000 norske kroner) han skulle få for jobben.

Han har videre hevdet at han fikk beskjed av oppdragsgiveren – som han for øvrig ikke ønsket å navngi – om å frakte fem kilo narkotika av uviss art, men at han ikke stolte på mengden han fikk oppgitt.

«Siden han ikke så at narkotikaen ble lagt i bilen, tenkte han at det like gjerne kunne dreie seg om dobbelt så mye. NN forklarte at han ville ha påtatt seg oppdraget selv om det skulle vise seg å være så mye som 8,3 kilo», heter det i dommen.

Ble trodd

På bakgrunn av dette, ble mannen i 30-årene dømt til seks års fengsel for forsettlig grov narkotikaovertredelse.

Den da 18 år gamle følgebilsjåføren var tiltalt for uaktsom medvirkning til smuglerforsøket, men retten falt ned på at han måtte frifinnes, og pekte på at det var en rekke forhold som tilsa at han ikke kunne ha kjennskap til det reelle formålet med kjøreoppdraget.

Nyeste fra Dagsavisen.no: