Halden

Helseminister Bent Høie (H) imponert over grep gjort av Sykehuset Østfold

Helseministeren dukket opp på DPS-klinikken i Halden for å se hvordan de hadde fått bukt med antall avviste henvisninger.

Jarle Refnin, seksjonsleder for polikliniske tjenester i Halden, ble overrasket da han fikk vite at DPS Halden-Sarpsborg (Distriktpsykiatrisk senter) sto for flest avvisninger av innkomne henvisninger – faktisk så mye som over 40 prosent.

– Nå avviser vi kun de pasientene som åpenbart ikke hører hjemme hos oss, eller fordi de av ulike grunner er feilhenvist fra fastlegene. Ved henvisninger som er sendt feil, sender vi disse videre til rett instans. Alle de andre tar vi inn til en vurderingssamtale, sier Refnin på Sykehuset Østfolds hjemmesider.

LES OGSÅ: Avgått direktør: – Sykehuset Østfold beskrives som en organisasjon der alt er kaos. Slik er det ikke.

Fagvurdering

Det nye man nå gjør er at man styrker vurderingssamtalen ved å kalle inn pasienten til en sekretær en uke i forkant, slik at de selv kan fylle ut en utredningsmappe. Skjemaene i denne mappen skal gi et bredt grunnlag for fagpersonene å vurdere pasienten ut fra under vurderingssamtalen. Her er det én psykiater, to psykologspesialister og to erfarne psykologer som har ansvar for å gjennomføre vurderingssamtalene.

– Vi mener det er en klar suksessfaktor at det er dedikerte personer som er vurderingsansvarlige, sier Jarle Refnin videre i sykehusets nyhetsartikkel.

Resultatet fra endringene er at klinikken har gått fra å ligge høyest i landet på antall avviste henvisninger, altså fra å avvise over 40 prosent, til å nå kun avvise drøye 10 prosent.

LES OGSÅ: Ny sykehusdirektør: – Vet vi vil få plassproblemer

Nyttig møte for Høie

Med bakgrunn i dette kom helseminister Bent Høie (H) på besøk til Haldenklinikken for å lære om hvordan de har lykkes i å få bukt med den høye avvisningsprosenten.

– Jeg er bekymret for den høye avvisningsprosentene i poliklinikkene i psykisk helsevern og at pasienter avvises på feil grunnlag. Derfor ønsket jeg å besøke DPS Halden som har tatt tak i dette. Det var et interessant og nyttig møte, og jeg tenker andre kan lære av arbeidet i Halden, skriver Høie i en e-post til Dagsavisen Østfold, og tilføyer:

– Vi har i mange år jobbet for å senke stigma rundt psykisk helse, og få flere til å oppsøke hjelp. Da er det uheldig at avvisningsprosenten er så høy. Alle skal ikke ha hjelp innenfor spesialisthelsetjenesten, men alle bør få en grundig vurdering og en ærlig tilbakemelding. Å møte en spesialist ansikt til ansikt har stor verdi, skriver statsråden.

2000 akuttinntak

At en henvisning blir avvist kan være en stor belastning både for pasienten og for den som har henvist pasienten til spesialisthelsetjenesten, ifølge avdelingssjef Kari Gjelstad.

– Måten vi gjør dette på nå, er ikke bare en siling av pasienter. Alle som innkalles får en time med en erfaren psykiater eller psykolog. Det betyr også at samtalene er en form for behandling. Møtet mellom mennesker er viktig, både for pasienten og for den som skal vurdere henvisningen, sier hun og legger til at ordningen gjelder pasienter som henvises til planlagt behandling, og ikke pasienter som henvises til sykehuset som øyeblikkelig hjelp-pasienter.

– I løpet av årets fem første måneder har vi i Halden og Sarpsborg i tillegg hatt over 2000 akuttinntak, og vi har et erfarent akutteam som rykker ut når det er behov for øyeblikkelige tiltak.

Det opplyses videre at DPS Halden-Sarpsborg har hatt cirka 300 pasienter inne til vurdering etter at de endret arbeidsform i november i fjor. Dersom det viser seg at noen av de henviste tilhører primærhelsetjenesten, og ikke spesialhelsetjenesten vil de få en rask og god forklaring på hvorfor.

LES OGSÅ: Pasient på Sykehuset Østfold døde etter operasjon av lårhalsbrudd

Mer fra Dagsavisen