Halden

Sjelden fugl observert i Halden

Når Norsk Ornitologisk Forening har hagetelling av fugl så dukker det opp både nye, gamle og noen firbeinte dyr.

Bilde 1 av 3
Norsk Ornitologisk Forening (NOF) har hvert år en hagetelling av fugl. I fjor ble det observert en sjeldenhet i Halden. (Se alle arter som ble observert nederst i saken)

- Utover høsten i fjor hadde vi besøk av mange sibirske arter i den norske fauna. Disse trekker normalt til Asia men ble ført mot Skandinavia med sterke østlige vinder kombinert med direkte feil navigering. Derfor var det forventet at noen av disse artene også ville dukke opp under helgens fugletelling. Dette ble bekreftet ved at de ble registrert to hvithodespurv (Akershus og Telemark), en svartstrupetrost (Sør-Trøndelag) og en dvergspurv i Halden, opplyser Morten Ree, organisasjonskonsulent i NOF.

Bunnrekord i mildværet
I tellingens tiårige historie så var årets antall av fugler det laveste som har vært registrert. Gjennomsnittlig var det 48 individer tilstede på foringsplassene, en nedgang på fire fra 2016.

- Det trenger ikke å bety at det er mindre fugl da store deler av landet opplever høye temperaturer selv nå i januar, med lite snø, mye tilgjengelig barmark som gjør at fuglene finner mye mat ut i naturen. De værmessige forhold har stor betydning for aktiviteten rundt en foringsplass for fugl. Og når hestehoven blomstrer enkelte steder i landet på denne tiden av året, så sier det seg selv at livet også er enklere for fuglene nå i januar.

Lite gulspurv
Det var bare halvparten så mye gulspurv under årets telling som det var i 2010.

- Gulspurven har hatt tilbakegang over flere år, i likhet med flere av kulturlandskapsartene våre. Intensivt drevet jordbruk er nok ikke det beste for arten, men her også spiller nok de værmessige faktorer inn. Gulspurven finner sin næring på bakken. I snørike vintre vil foringsplasser være redningen, men med mye snøfritt åkerlandskap tilgjengelig vil arten finne mat likevel.

Meisene på vei oppover
Etter markert nedgang i fjorårets telling, på grunn av total svikt i ungeproduksjon i sommeren 2015, fikk kjøttmeis og blåmeis nå en forventet framgang. De er fortsatt de artene med størst utbredelse og størst antall. Så langt er det registrert kjøttmeis på 95 % av foringsplassene i et antall på nesten 40 000. Blåmeis er tilstede på 85 % av foringsplassene i et antall på litt over 25 000. Mens de «grå» meisene granmeis, løvmeis og svartmeis fortsatt sliter.

- Den flotte stjertmeisa var på forhånd annonsert til å kunne dukke opp som en overraskelse for mange. Selv om den dobblet sin tilstedeværelse så er den fortsatt en eksklusiv art som bare 3 % av deltakerne fikk oppleve. Derimot fikk mange besøk av den populære dompapen, som dukket opp i fire av ti hager og er alltid et populært innslag.

Stjertmeisen ble sett åtte ganger i Halden, mens dompappen ble registrert 155 ganger.

Ikke bare fugl
- Hvis man legger ut mat så er det ikke bare fugler som dukker opp. Nesten hver fjerde foringsplass får besøk av ekorn. Men også innslag av rådyr, elg og hjort i tillegg til mange katter som jakter småfugl. Noen hadde til og med besøk av den sjelden måren, opplyser Ree.

Disse fuglene (og noen firbeinte) ble registrert i Halden:

Art Antall
Kjøttmeis 558
Blåmeis 326
Skjære 139
Spettmeis 57
Pilfink 254
Svarttrost 46
Grønnfink 108
Flaggspett 31
Dompap 155
Ekorn 33
Rødstrupe 12
Gulspurv 78
Granmeis 16
Gråsisik 119
Gråspurv 58
Nøtteskrike 16
Svartmeis 19
Kråke 35
Rådyr 17
Grønnsisik 41
Bjørkefink 7
Ringdue 6
Bydue 34
Bokfink 3
Toppmeis 6
Løvmeis 5
Spurvehauk 2
Stjertmeis 8
Kaie 28
Katt 6
Fasan 7
Sidensvans 40
Stillits 6
Trekryper 2
Stokkand 21
Stær 1
Gråtrost 1
Toppand 4
Jernspurv 1
Kornkråke 23
Kvinand 4
Hare 2
Sangsvane 2
Brunrotte 1
Storskarv 1
Piggsvin 2
Gjerdesmett 1
Kjernebiter 3
Dvergspurv 1

Mer fra Dagsavisen