Nyheter

– Gull verdt for Dypedalsåsen

– Elisabeth Håbus kompetanse er gull verdt for Dypedalsåsen sykehjem. Vi er i mangel av autoriserte fagarbeidere, da spesielt ofte på kvelder.

Dette skriver Deltas plasstillistvalgte ved Dyåedalsåsen sykehjem, Iselin Johansen i et brev til ordfører Eivind Normann Borge (Frp).

Fagforeningen setter ned foten

Utspillet skal etter hva Demokraten får opplyst være et siste forsøk på å få til en løsning for den 64 år gamle helsefagarbeideren som siden 2013 har vært tvunget av ledelsen i Hvaler kommune til å jobbe i turnus på sykehjemmet, til tross for at fastlegen og NAV har anbefalt at den fibromyaligi-rammede kvinnen kun skal jobbe på kveldstid.

Mangelen på fleksibilitet fra kommunens side har som avisa tidligere har omtalt ført til at Elisabeth Håbu de siste fem årene har vært sykmeldt i tilsammen to år.

I en varsling til kommunen føler dessuten kvinnen - som jobber i en 40 prosents stilling - at hun i fjor ble tvunget til å inngå en avtale om å fratre sin stilling 9. januar 2019 - det vil si onsdag i kommende uke.

Nå kaster fagorganisasjonen Delta seg inn i Håbus sak. I brevet som Demokraten har fått tilgang til skriver tillitsvalgt Iselin Johansen blant annet:

- Håbu har etter at hun ble 60 prosent ufør med en restarbeidsevne på 40 prosent på kveldstid blitt nektet tilrettelegging i sin 40-prosentstilling. Dette har pågått siden 2013. Dette gjelder fire dagvakter i en turnus over seks uker. Det er ikke snakk om å opprette en ny stilling, da Håbu allerede står i en 40 prosent stilling. Hvaler kommune er en IA bedrift, og skal legge til rette for de som trenger det, påpeker Johansen.

Tillitsvalgt Johansen mener også at kommunalsjef Lars Håkon Larsens argumentasjon om at Håbu må være til stede også på dagtid av faglige grunner ikke holder mål:

- Behovet for kvalifisert helsepersonell som for eksempel en helsefagarbeider er det like viktig å ha på jobb dag, kveld og natt. Endringer i pasientjournalsystemet som tiltaksplaner kan gjøres hele døgnet av helsefagarbeidere og sykepleiere. Ofte kan man ha noe bedre tid til dette på ettermiddagene eller natt da det kan være roligere perioder, understreker Iselin Johansen.

Står og faller med ordføreren

Ordfører Eivind Normann Borge (Frp), som har fått Elisabeth Håbus varslingssak på sitt bord etter at varslingsutvalget ikke ville ta bekymringsmeldingen til følge, har tidligere uttalte at han vil «finne en løsning som begge parter kan bli fornøyde med»:

– Jeg har foreløpig ikke mer å si. Jeg har akkurat tatt fatt på saken og trenger mer tid før jeg kan gi noen kommentarer, opplyser Borge til Demokraten.

– Vil Håbu måtte fratre sin stilling 9. januar?

– Jeg har som sagt nettopp satt meg ned for å gå inn i saken. Jeg må først få et overblikk før jeg kan si noe som helst.

– Har du lest brevet fra den tillitsvalgte ved Dypedalsåsen?

– Ja, det har jeg, poengterer Hvaler-ordføreren.

Mer fra Dagsavisen