Nyheter

Grønn bølge ruller over Plankebyen

Det ruller en grønn bølge gjennom det norske kostholdet. Flere og flere revurderer sine spisevaner. Det blir mere og mere grønt på tallerkenen i norske hjem - sakte men sikkert også mindre inntak av kjøtt.

Vi skal ikke så mange tiårene tilbake i tid før vegetarianere ble sett på som en temmelig sær rase, her i byen. Idag er trenden snudd. Vegetarianere og veganere blir mer og mer respektert og sett på som forbilder for et sunt kosthold; i brede lag av folket. Så også i Østfold. Hvor Demokraten i går besøkte Rema 1000 Rolvsøy - så og si midt mellom Fredrikstad og Sarpsborg. Videre Meny-butikken på Begby; to representative og populære butikker i sine nærmiljøer. Joda, den «grønne matbølgen» har nådd dem begge. Som de aller fleste andre matbutikker i landet.

Mer og mer grønt

– 4 prosent av omsetningen vår på Rema Rolvsøy er grønnsaker og frukt og vi merker klart dreiningen bort fra rødt kjøtt. Det går mot mer og mer grønt på middagstallerkenen, forteller butikksjef Marius Aspelund Fatnes (32). Han viser også frem en rekke relativt nye, men populære, kjøtterstatningsprodukter som Rema 1000 markedsfører.

De andre matvarekjedene er også på hugget i «det grønne matskiftet». COOP Extra lanserer miljøbærekraftige vegetarpølser laget av rapsolje og eggeprotein - men uten soya. De er ikke billige, smaker forbausende likt ekte, men temmelig usunne wienerpølser. Demokraten har prøvespist dem.

Grønn slalåm

Observante kunder har sikkert lagt merke til at den bugnende grønt-avdelingen stadig oftere får en dominerende produktplassering rett innenfor hoveddøren, ikke minst i mange «ommøblerte» Rema-butikker. Du kommer deg ikke videre inn i matbutikken uten å ha passert litt sikk-sakk gjennom «havet» av fargerike frukt og grønnsaker. Det blir litt som «taxfree-slalåmen» gjennom sprit- og parfymebutikkene, inn og ut av gatene på Gardermoen. Og de fleste andre lufthavner.

Salatbar

Også den Meny-butikken på Begby Senter har nå frukt og grønt i førersetet, grønnere enn noen gang. Meny på Begby lager nå også sine egne, populære, gresk-inspirerte salatblandinger. Der kundene kan plukke egne lunch-tallerkener, omtrent som ved en lunch- eller middagsbufè på høyfjellshotell eller danskebåter. Eller på svensk: Smörgåsbord». Som absolutt ikke må forvekslet med en gås med smør på!

– Vår Meny-butikk her på Begby omsetter for rundt 62 millioner kroner i året, frukt og grønt øker i popularitet, forteller butikksjef Rino Alslie (48). En spesiell trend i denne «grønne gaten» er at folk flest nå vil ha ferdige vaskede poteter og særlig små smakfulle poteter som kan kokes og spises med det tynne skallet på.

- Trendy «Morenepoteter» fra Vestfold gjødslet med tang fra havet er et meget populært produkt for tiden, forklarer frukt og grøntansvarlig Vivian Davidsen (52) ved Meny på Begby. Gamle, trauste potet-travere som Pimpernel og Beate er lite etterspurt.

Dårlig nytt for pølse-elskere

Snittalderen på en Meny-kunde i Fredrikstads østside ligger rundt 60 år - og økonomien er god. Folk flest i den aldersgruppen snur ikke særlig på skillingen når de handler middagsmat. Østfoldingen er blitt mer trendy, kontinental og «søreuropeisk» i matveien. BAMA’s nye slagord om «halve tallerkenen grønn» slår åpenbart an. Også de ansatte både på Meny og Rema i Fredrikstad innrømmer at også de forandrer seg i matveien. Trolig til det bedre; med mer grønt, mer kylling og kalkun, mer fisk - og mindre rødt kjøtt.

Plantebasert og ned i vekt

Demokratens lesere - under kategorien «lidenskapelige pølse- og hamburgerfans» - bør kanskje hoppe over dette siste grønne avsnittet i dagens artikkel. Her kommer det vi helst ikke vil lese:

I fjor la WTO - Verdens Helseorganisasjon frem en ny temmelig skremmende rapport.

Den konkluderte med at bearbeidede kjøttprodukter som pølser, hamburgere, bacon, men også vårt elskede kjøttpålegg - rett og slett er kreftfremkallende!

En annen mye hyggeligere vitenskapelig studie, eller forskningsrapport om du vil, konkluderte med at du også går ned i vekt ved å kutte ut kjøttspising. Ja, et mer plantebasert kosthold kan hjelpe deg med å redusere vekten uten at du trenger å telle kalorier og underlegge deg et kolossalt treningsopplegg. Hver tredje eller fjerde voksne østfolding er jo som kjent betydelig overvektig....

Mer fra Dagsavisen