Halden

Grensehandelen øker stadig - nordmenn la igjen 15,1 milliarder kr. det siste året

Hovedorganisasjonen Virke mener sukkeravgiften har bidratt til at nordmenn handler mer i utlandet.

Fra sommeren 2017 til sommeren 2018 handlet nordmenn for 15,1 milliarder kroner under dagsturer til utlandet, viser en fersk oversikt fra Statistisk sentralbyrå (SSB). Det er en økning på 571 millioner (3,9 prosent). I samme periode gikk antall dagsturer ned med 2 prosent, fra 8,3 til 8,1 millioner turer.

Kun én gang før har nordmenn handlet for mer over en tolvmånedersperiode, ifølge SSB.

Mange østfoldinger

En stor del av grensehandelen er det østfoldinger som står for. I hele 2017 handlet personer bosatt i Østfold, Vestfold og Telemark for nesten 6,3 milliarder kroner på dagsturer i utlandet. Det utgjorde over 40 prosent av nordmenns grensehandel og var mer enn én milliard kroner mer enn i 2016.

Over halvparten av all grensehandel som nordmenn gjorde under dagsturer til utlandet i fjor skjedde i Strömstad. Der la nordmenn igjen 8,3 milliarder kroner fordelt på 4,8 milliarder svensketurer.

Til sammenligning la nordmenn igjen bare i underkant av 1,6 milliarder kroner under dagsturer til land utenom Sverige i fjor.

Krever rask handling

Økningen bekymrer flere representanter for næringslivet. Petter Haas Brubakk, administrerende direktør i NHO Mat og Drikke, er blant dem som roper varsku.

– Nivået på handelslekkasjen til Sverige er nå så stor at det gir negative strukturelle og langsiktige virkninger for mat- og drikkenæringen i Norge, og krever rask handling fra norske myndigheter, sier han.

En real sukkerbombe

SSBs oversikt sier ingenting om årsaken til økningen, men hovedorganisasjonen Virke mener den mye omtalte sukkeravgiften har hatt betydning.

– Den dramatiske avgiftsøkningen i Norge var en gavepakke til svenskene, sier Ingvill Størksen, direktør for Virke dagligvare.

– Det er nokså åpenbart at avgiftsøkningen fra januar ikke fører til positiv folkehelseeffekt, når den fører til storstilt hamstring av svensk sukker. Det er snarere sannsynlig at effekten er i strid med politikernes egne folkehelsemål, legger hun til.

Størksen mener den økte grensehandelen ikke bare går ut over handelen, men også tjenestenæringene.

– Svenskene satser i stadig større grad på å få nordmenn til å kjøpe alt fra tannlegetjenester til hårklipp når de først har tatt turen, sier hun.

Virke-direktøren mener det at stadig flere nordmenn handler i utlandet bør bekymre norske politikere.

– I praksis har de lagt til rette for en storstilt eksport av arbeidsplasser og skatteinntekter, sier hun.

LES OGSÅ: Omkamp om sukkeravgiften i Høyre

Netthandel ikke inkludert

Svein Roald Hansen (Ap) i finanskomiteen på Stortinget liker heller ikke utviklingen. Han påpeker at tallene skjuler netthandelen, som ikke inngår i statistikken.

– Vi vet at flere tonn godteri og brus går over grensa hver uke. Mye av det er drevet av netthandel, som vi fikk en kraftig økning av på grunn av sukkeravgiften, sier han.

11. juni i år ba et stortingsflertall regjeringen om å utrede en fjerning av avgiftsfritaket for varer fra utlandet med verdi under 350 kroner. Forslaget, fremmet av KrF, fikk støtte av Sp, SV og Ap.

– Det tror jeg ville dempet den delen av grensehandelen, sier Hansen.

– Ingen ny utfordring

Høyre var blant partiene som støttet en heving av den såkalte sukkeravgiften. Stortingsrepresentant Tage Pettersen tror at avgiftsøkningen kan ha ført til flere «harryturer» til Sverige, men at det blir for enkelt å legge skylden på dette alene.

– Det er ingen ny utfordring at grensefylkene har en problematikk knyttet til grensehandel. Jeg tror sukkeravgiften er én av flere medvirkende årsaker til økningen, sier han.

Pettersen mener det finnes andre tiltak enn å kutte i avgiftsnivået på sukkerholdige varer, som kan bidra til at flere nordmenn velger å handle i Norge.

– Noe av det vi ser på er den manglende priskonkurransen blant dagligvarebransjen i Norge. Det er tre aktører som dominerer markedet. Økt konkurranse kan muligens bidra til lavere priser, og dermed redusere grensehandelen, sier han.

LES OGSÅ: KrF: – Opp til regjeringen å gjøre noe med sukkeravgiften

Mer fra Dagsavisen