Grace Bullen starter jakten på OL 2020 i Sibir

I morgen sesongåpner Grace Bullen i Krasnojarsk i Russland. Millionbyen i Sibir ligger hele seks tidssoner øst for oss. Da har hun og landslagstrener Lotta Andersson vært nesten ett døgn på reisefot.

For å få en idé om hvor langt og slitsomt det er å reise fra Lisleby til Krasnojarsk må du ta frem kart og kalkulator.

Første etappe onsdag tar seks timer fra morgendusjen i Plankebyen til flyet letter fra Gardermoen ved 13-tiden. Drøyt tre timer senere lander duoen Grace og Lotta i Moskva; da er klokken rundt 19.30 på kvelden lokal tid. 3. etappe er rundt seks timers trasig venting på flyet til Sibir. 4. etappe er 3.500 kilometers flytur – eller tre ganger så langt som fra Lisleby til Tromsø. Når det neste flyet lander er det allerede torsdag ettermiddag i Krasnojarsk: og kun ett halvt døgn før første kamp på matta. Millionbyen midt i de sure, sibirske minusgrader bærer det originale navnet som betyr «Vakker vår».

– Men både Grace og jeg er gode til å sove og slappe av – både på fly og harde benker på flyplasser, forteller svenske Lotta som har reist mye og langt på brytestevner verden rundt i over 20 år.

Sibir

– Og hvem skal Grace sparre med på plass i Sibir?

– Vel, det blir nok meg det ... gliser Lotta som fortsatt tar kjappe rundkast på en hvilken som helst 110 kilos bamse.

39-åringen fra lille Stora Tuna-bygda i Dalarna forlot barndomshjemmet allerede som 15-åring. Med kurs for Europas mest kjente brytegymnas i Klippan i Skåne. Også verdensberømt for sin «Klippan Ladies Cup» – dit jentebrytere fra hele kloden strømmer til, hvert eneste år. Som best tok Lotta Andersson sølv i VM.

24 år senere er Lotta i Fredrikstad for «n’te gang», som norsk kvinnelandslagstrener med stor suksess. Mange av landslagssamlingene og treningsleirene legges av gode og praktiske grunner til Fredrikstad. Lotta bor i Varberg sør for Göteborg, der hun hopper på toget til Fredrikstad og lander rundt 4 timer senere.

Tre Atlas-jenter på landslaget

Alle landslagets treningsøkter foregår denne uken i Atlas sitt klubbhus på Kongsten. Hele det norske seniorlandslaget for damer er samlet i «Brytebyen» Fredrikstad. Og hele tre av deltakerne er da også fra vår by: Othelie Høie (16), Cesilie Magnussen (19) og Grace Bullen (21).

Både verdensmester Grace selv og coach Lotta er sparsomme og nøkterne med kommentarene og tipsene om hva som venter på Grand Prix-stevnet i Sibirkulden. Som denne uken ikke er verre enn 10–12 minusgrader på dagtid. Utetemperaturen er helt uvesentlig, men ikke tidsomstillingen. Eller den relativt korte oppladnings-tiden fra ankomst til den første av 3–4 kamper, eventuelt fem. Innledende kamper går fredag, finale eller eventuelt bronsefinale lørdag ettermiddag.

Fullt fokus på OL 2020

Grace Jacob Bullen bryter som vanlig i -57 kg’s klassen, der hun før stevnet i Krasnojarsk ligger som nr. 5 på verdensrankingen. Bare de seks beste bryterne i hver vektklasse får Grand Prix-poeng til V-rankinglisten. Den rangeringen er avgjørende for blant annet seeding og trekning i VM – og som kvalifisering til neste års OL i Tokyo 2020. Et av Grace fremste mål og hennes fokus under hver eneste harde treningsøkt; og dem er det mange av.

Grace sin personlige trener og Atlas sjeftrener Gheorghe Cotin hadde et vaktsomt øye på alle sine tre landslagsjenter mandag og tirsdag, Grace, Othelie Høie og Cesilie Magnusson. Han reiser ikke til Sibir – pga. sine tre-fire jobber i Fredrikstad – men ser alt som skjer på mattene i Krasnojarsk på web-TV hjemme i sofaen. For øvrig en sofa som er et særs sjeldent oppholdssted for den rumenske energibunten og hardingen, som jobber nesten åtte dager i uken. Som trener/lærer på Wang Toppidrett, gymnastikklærer, instruktør på et av byens treningssenter og sjeftrener i Atlas. For alle aldersklasser.

Forbedre 02-opptaket

– Har Grace trent på noe spesielt denne vinteren, spør Demokraten.

– Ja, vi har i et samarbeid med Olympiatoppen funnet ut at Grace trengte å forbedre sitt «O2-opptak» en smule (Oksygen-opptaker er et mål på kondisjon bl.a.) Hun tapte litt for mange poeng tidligere sesonger, i siste del av matchene. Nå holder hun full fart og maks kraft og tempo lenger, forteller trener Gheorghe.

Da landslagstreneren Lotta forlot Atlas-lokalene onsdag morgen – men først etter en siste hardøkt med Grace Bullen, tok Gheorghe og en assistenttrener over samlingen; som fortsetter hele uken i «Atlas-hulen».

Etter 2019-sesongens første viktige internasjonale konkurranse i Sibir, går det slag i slag for Grace Bullen. Der neste store mål er en ny Grand Prix-konkurranse og så EM om bare ett par måneder.

200 nasjoner i bryting

Vi liker å fremheve at Norge er på topp internasjonalt i den olympiske hoppsporten. Men der er det strengt tatt bare 6–7 nasjoner som i et heldig øyeblikk, kan få sine jenter og gutter på prispallen i World Cup-konkurransene. Til sammenligning er det over 200 land som deltar i friidrett – og bryting. Der Russland og Japan er størst i verden på kvinnesiden i bryting, som for øvrig bare går i fristil.

Mens gutta konkurrerer både i fristil og klassisk gresk-romersk stil. Russland og Japan har f.eks. minst ti brytere som er nesten like gode i Grace Bullens vektklasse. Enkelt sagt: det er lettere å vinne VM for Grace, enn å nå finalen i sibirske Krasnojarsk lørdag. M.a.o. venter en bråstart på 2019-sesongen kun et golfslag, fra den legendariske transsibirske jernbanen fra St. Petersburg i Finskebukta til Vladivostok, nesten til Alaska. Men Grace tar ikke toget, derimot også flyet tilbake til hverdagen – 22 timer senere omtrent – i Østfold.