Global elbilvekst

Verdens bilmarked gikk tilbake for første gang på langt tid i 2018. Analysebyrået Jato mener det kan være starten på en ny tid.

Analysebyrået Jato har samlet tall for bilsalg i de 54 største bilmarkedene i verden i 2018.

– Forrige år kan bli sett på som begynnelsen på en ny æra for bilindustrien, sier Felipe Munoz, analytiker i Jato, i en pressemelding.

For første gang siden 2009 sank det totale bilsalget. Munoz mener det er flere faktorer som spiller inn: Konflikter i handelen mellom de store økonomiene i verden, politiske skifter i de store markedene, i tillegg det han kaller «nye trusler mot bilindustriens status quo.» I det siste ligger blant annet stor vekst i salget av elbiler.

Elbiler økte med 74 prosent, til 1,26 millioner solgte elbiler på verdensbasis.

Her er det særlig Kina som bidrar. En rekke statlige insentiver har gjort at elbiler har blitt løftet fram i mange regioner i det som er verdens desidert største bilmarked. Kina står for nær 30 prosent av bilsalget i verden.

I tillegg trekker Munoz fram at Tesla «til slutt har tatt av».

Model 3

Tesla Model 3 ble den mest solgte elbilmodellen i verden i fjor, da i hovedsak på grunn av salget i USA, der den først ble tilgjengelig. Munoz sier at dieselkrisen i Europa også har vært med på å gjøre kundene oppmerksom på fordelene med å kjøre elektrisk.

Det ble solgt 769.000 elbiler i Kina. USA ble det nest største markedet med 209.000 biler, mens Norge er det tredje største landet når det gjelder elektriske biler, med 46.000.

Merket med størst salg er Tesla med 230.000 biler, foran de kinesiske merkene BAIC og BYD.

Tesla Model 3 ble solgt i 138.000 eksemplarer, langt foran neste på listen som er den kinesiske bilmodellen BAIC EC med 92.000. Bilen som ble fjorårets bestselger i Norge, Nissan Leaf, kom på tredjeplass med totalt 85.000 biler, 12.000 av disse ble solgt i Norge.

Totalt ble det solgt 86 millioner kjøretøy i de 54 landene Jato har samlet inn tall fra. Fjorårets bestselgende bilmodell uansett drivlinje var Toyota Corolla med nær 1,2 millioner leverte biler, ifølge tall fra Global Auto Database.