Gjev pris for lekent design

Familiebedriften Plankejens fra Fredrikstad lager byggesett i tre for både barn og voksne. Nå er de hedret med det prestisjetunge DOGA-merket.

– Dette betyr veldig mye for oss. Det er en stor annerkjennelse for det vi holder på med – at vi gjør noe riktig, og tilbyr noe folk vil ha, sier Plankejens-gründer Geir Borgersen.

Utmerkelsen deles ut under Design og arkitektur Norges (DOGA) årskonferanse i Oslo torsdag. Også det Fredrikstadbaserte designbyrået StudioGeist, som har designet emballasjen Plankejens-byggesettene leveres i, belønnes med DOGA-merket for sitt bidrag.

– Det har vært et veldig godt samarbeid, der vi har  utviklet leker og kasser, mens StudioGeist har stått for den grafiske utformingen. Resultatet er vi veldig fornøyde med, de har hjulpet oss mye med å synliggjøre produktene våre, så vi deler absolutt æren med dem, sier Borgersen.

Miljøvennlig nostalgi

Familiebedriften Plankejens startet for bare to år siden med en kreativ og engasjert bestefar med gode snekkerkunnskaper. Han savnet de gamle og solide trelekene han selv lekte med som liten. Derfor bestemte han seg for å lage leketøy som stimulerer til kreativitet, skaperglede og samspill mellom generasjonene.

– Kona mi jobber i barnehage, og det begynte med at jeg sagde opp noen plankebiter som barna der kunne sette sammen selv. Etter hvert tok vi det videre til å lage byggesett, og har hatt et ønske om å fornye designet, samtidig som det skal være gjenkjennbart for eldre generasjoner, sier Borgersen.

– Vi treffer nok veldig de som er opptatt av nostalgi og retro-stil. I tillegg er dette miljøvennlige produkter, laget av rent treverk, uten noe som helst av plast. Emballasjen kan man gjenbruke til oppbevaring av fiskekroker, frimerker eller hva man måtte ønske, og det har vært et viktig aspekt for oss at alt skal kunne brukes, fortsetter han.

Foreløpig er både Borgersen og de to døtrene hans i full jobb ved siden av treleke-geskjeften. Samtidig forteller han at pila stadig peker oppover for den ferske, men allerede flere ganger prisbelønnede virksomheten.

– Vi er veldig fornøyde med å ha fått så mye oppmerksomhet på kort tid. Sammen med StudioGeist har vi fått to utmerkelser tidligere, gull ved både Dieline Awards i USA og Visuelt Awards i Norge – i tillegg til at vi ble nominert til European Design Awards.

– Så langt har vi solgt oss inn i 90 butikker fra Tromsø i nord til Kristiansand i sør, så vi er i nesten alle fylker. Noe har kommet gjennom deltakelse på designmesser i Lillestrøm, men utover det har vi ikke drevet så mye oppsøkende virksomhet ut mot forhandlere, så jungeltelegrafen har nok spilt en viktig rolle, sier Borgersen med et smil.

Høster skamros

DOGA-merket, som tidligere het Merket for god design, deles ut årlig til norske arkitektur- og designprosjekter i forbindelse med DOGA-dagen. Utmerkelsen løfter fram virksomheter og utøvere som har samarbeidet om innovative prosjekter der design og arkitektur skaper samfunns-, miljømessige eller økonomiske verdier.

Administrerende direktør Tor Inge Hjemdal i DOGA påpeker at denne utmerkelsen er en av de mest prestisjefulle norske prisene som deles ut til design- og arkitekturprosjekter.

– Jeg synes Plankejens, en familiebedrift i Fredrikstad som lager klassiske byggesett til barn og foreldre, er en både verdig og artig mottaker. Her kombinerer man moderne og tradisjonsrike elementer for å lage leker som inspirerer til kreativitet og skaperglede. Hadde jeg vært barn ville jeg ønsket meg en slik boks under juletreet i år, sier han i en pressemelding.

I juryens begrunnelse kommer det fram at de er svært imponert over det Plankejens og StudioGeist leverer, og de framhever hvordan hver detalj i produktene er svært gjennomtenkt og passer inn i en helhet: 

«Å lage leker som får barn og voksne til å samarbeide, er en flott idé. Når det gjøres med en så åpenbar kjærlighet og sans for detaljer, ville det vært uforstand i tjenesten å ikke premiere arbeidet,» står det i jurykjennelsen.

– DOGA-merket løfter frem de beste prosjektene der design og arkitektur har bidratt til innovasjon og verdiskaping. Her ligger det mye samfunnsnyttig nyskaping til læring og inspirasjon for andre, sier næringsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) i den samme pressemeldingen.