Fredrikstad

Gir målvaktene øresus

Jenter 16-laget til Kråkerøy IF er kanskje Norges beste håndball-jenter i J16-klassen.

De leker med motstanderne og scorer sjelden under 30 mål i kamp etter kamp.

Norge rundt får motstandernes keepere ofte «øresus og bakoversveis» ...

I 2018 var lille Norge utrolig nok verdens beste nasjon i en rekke idretter. Blant dem langrenn, skihopping, orientering, sjakk – og sensasjonelt til og med i håndball. Ikke alltid, men ofte får dette positive ringvirkninger for rekrutteringen. Også i Fredrikstad der dame- og jentehåndballen har blomstret voldsomt opp. Rekrutteringen er glitrende. Ikke minst på Kråkerøy.

Satser på jentene

I historisk perspektiv var Skjeberg IF den store, landskjente damehåndballklubben I Østfold. Nå er det Fredrikstad og FBK som dominerer I vårt fylke på damesiden og Halden på herresiden.

16-åringene og laget J16 på Kråkerøy er et stjerneeksempel på hvordan det går når man satser proft på jenter i unge år; fremfor alt med dyktige, skolerte trenere og ledere. Fysioterapeut Thomas Henriksen og den tidligere storspilleren på «Ballklubbens» eliteserielag Ida Wernersen (29). Ida som la opp i fjor og nå er osteopat (et yrke som ligner litt på fysioterapeut) – har hittil hatt en meget lykkelig hånd om J16-laget i Kråkerøy IF. Som består av 14 jenter fra Fredrikstad-distriktet og en fra Sarpsborg.

– Uten å ta for hardt i er vi nok blant de ti beste J16-lagene i landet, for å være litt forsiktig. Samtlige jenter minus en er født i 2002 – en eneste er av 2003-årgang. Det vil si at 2002-årgangen fyller 17 år i 2019, forteller Ida til Demokraten.

2018 fantastisk sesong

– Vi spiller i en landsserie for hele Norge, som er inndelt i flere grupper. Der lagene bare møter hverandre en gang. Oftest i helgeturneringer med 3–4 kamper, sier Ida.

Dette for å spare reising, penger og tid. Ålesund er det laget som ligger lengst unna for Kråkerøy-jentene. De tre beste klubbene i hver gruppe møtes til sluttspill sent på våren. Vinneren av sluttspillet er landets beste i Jenter 16. Og kan kalle seg norgesmestre – selv om dette er en uoffisiell tittel – så er det hva de er.

Fantastisk sesong

2018-sesongen ble fantastisk for Kråkerøy-jentene. Hør bare på dette:

I høst vant J16-laget Fredrikstad Cup som på Frederik-gallaen på City fikk prisen «Årets Evenement». Turneringen påstås også å være «verdens største» ungdomsturnering i håndball. Videre Storhamar Cup på Hamar – og en 4. plass i den internasjonale turneringen Granollers Cup i Spania.

To av spillerne er også aktuelle for det norske juniorlandslaget. Nemlig Selma Henriksen og Tuva Thulin, det er hun som er fra Sarpsborg og har to søstre som spiller på elitelaget til FBK. Både Selma, Tuva, Frida Andersen og målvakt Jenny Utne på et regional landslag. I tillegg til hovedtrener Thomas Henriksen og ass.trener Ida Wernerson har J16-laget videre egen keepertrener, nemlig ungarskfødte Timeà Pap; som tidligere også har spilte på elitelaget til FBK.

I fjor ble Kråkerøy-jentene gruppe- eller puljevinnere i kvalifiseringen til «Bringserien» som er navnet på Landsserien. For tiden ligger de på 5. plass i Landsserien.

En fullsatt Blomsterøyhall ble en flott ramme i hjemmeturneringen sist helg, med show, heftig musikk, entusiastisk speaker og «mascot-unger» fra barneidretten som løp inn i hallen sammen med 16-åringene. En storartet håndballfest der jentene utklasset Rygge med 38–12. Ryggemålvakten stakkars fikk både bakoversveis og snev av øresus av 38 utakbare håndballkuler susende rundt ørene.

Banens beste ble Selma Henriksen. Fair Play-prisen gikk til Tuva Thulin. Deretter ble det mere øresus og målfest, med hele 27–14 over Grane-jentene fra Arendal. Banens beste ble målvakten Jenny Utne og fair play-prisen gikk til FairPlay Haddi Nije som har slitt masse med skader. Og slik fortsatte målkalasene og håndball-fyrverkeriet. Tredje seier, mere utklassing med 32–13 over Kolbotn IL. Banens Beste Tuva Thulin nok en gang; som også ble helgens toppscorer med hele 21 fulltreffere. J16-laget fra Kråkerøy har videre også spilt seg frem til kvartfinale i regions-cupen. For de fleste av dem er det håndball som gjelder 2/3-deler av døgnet, minst.

Fem av jentene går på Wang Toppidrett, to på Toppidrett i Sarpsborg, fire på idrettslinje. Mange mener laget er nær Norgestoppen og i alle fall klart best i Østfold.

Mer fra Dagsavisen