Gikk tur i femten minusgrader for å se på stjernene

Barnas turlag Nedre Glomma gikk torsdag til Borge varde og Vetatoppen i minus femten grader for å se på stjerner og spise pølser.

Det er Den Norske Turistforening og Oslofjorden Friluftsråd som sammen er pådrivere for Barnas turlag. En gang hver måned blir sosiale medier og spillkonsoller byttet ut med frisk luft og ren natur. Om det er litt kaldt, så er det bare å kle seg etter forholdene, sier Live Bratlie som er en av tre turledere på ”Stjernetur” .

- Det er ikke første gangen vi gjør dette. I år har vi med oss optiker og stjerneentusiast Svein Tindlund, og han har med seg en fantastisk stjernekikkert så barna kan se på månen og stjernene. Alle får beskjed om å skru av lomme- og hodelykter, for her er det fakler som gjelder. I samlet flokk blir det en riktig så hyggelig ferd opp mot toppen.

Månen er pen

Matea Hoffman er en av de faste deltagerne i Barnas turlag, hun mener dette er den aller beste turen fordi hun da får se månen skikkelig godt.

– Månen har masse groper og fjell akkurat som her på jorden, sier hun. Og så er det så fint å sitte foran bålet og grille pølser.

Iver er veldig enig med Matea.

- Pølser er best sier han.

Ønsker flere med på tur

Ellen Hasle Kokkim i Den Norske Turistforening/Barnas Turlag ønsker seg flere med på tur og oppfordrer alle barnefamilier til å bli med.

- Vi har egen side på facebook (Barnas Turlag) og det er bare å henge seg på, her er det plass til alle, sier hun. Tidligere hadde vi litt problemer med å få med oss folk ut på tur, men nå har det løsnet, sier hun før enda et barn får stempel i turboka si.

- Etter fem stempel i boka får vi premie, sier Iver, som varmer sine små hender ved bålpannen som knitrer av brennende bjørkeved.

Høyeste punktet

På hjemveien tar noen av barna refleksløypa tilbake. Her er reflekser festet på trærne, og med lomme- og hodelykter finner man veien ned til parkeringsplassen gjennom den mørke skogen.

- Barna er kledd i refleksvester så de lettere kan bli funnet om de roter seg vekk, sier Kokkim.

Vel nede kan man stolt si at man har vært på topptur i Fredrikstad

Vetatoppen, 116 m.o.h, ligger mellom Årum og Borge og er det nest høyeste punktet i Fredrikstad kommune, om man regner med tårnet som står på toppen kommer man allikevel høyere en Østento 119 m.o.h på Vikane som er høyest.