Gatelags-veteranen: – Vi går for trippel i år!

Med fjorårets dobbeltriumf kan FFKs gatelag kalle seg byens stolthet på fotballbanen. Men det sosiale er minst like viktig som å vinne.

– Jeg har alltid elsket fotball, og sånn det er nå, er det dette som betyr mest for meg. Det er det jeg har å gå til, sier René Kristiansen, en av bærebjelkene i FFKs lavterskeltilbud for nåværende og tidligere rusavhengige.

Mandag denne uka – rett etter A-laget hadde gjennomført sin første treningsøkt for året – var også gatelaget i gang med oppkjøringen til 2019-sesongen.

– Økt mestring og livskvaliitet

Fjoråret ble en jubelreise for laget, som ble suverene seriemestre og tok med seg NM-gull hjem fra Kristiansand. Eneste skår i gleden var en 8. plass i den nasjonale turneringen på tampen av 2018.

– Det er deilig å være i gang igjen. Jeg har holdt det litt gående for meg selv, vært med på noen turneringer med kamerater fra landslaget, som jeg har spilt på før. Men det er fint å treffe igjen gamle kjente, sier Kristiansen.

– Vi hadde 14 dager ferie i forbindelse med jula, og det har vi ikke hatt før. Spillerne ville det selv, etter en lang sesong, utdyper trener Lars Petter Hansen.

Han forteller at de har drøyt 20 spillere på pairet, med et gjennomsnittlig oppmøte på rundt 12 hver trening. Fem dager i uka er de i full sving på Fredrikstad stadion, og det er ikkesportslige resultater det først og fremst handler om.

– Vi går ut for å gjøre vårt beste og ha det moro, og for meg gjør det ikke noe om vi blir nummer fem, sist eller først. Det viktigste er at de skal føle økt mestring og livskvalitet, sier Hansen.

Drømmer om Old Trafford

Ett av høydepunktene i 2019 kommer tidlig for den fotballglade gjengen. I slutten av februar legger de nemlig avgårde til Liverpool, en tur de har finansiert ved hjelp av velvillige sponsorer og salg av nærmere 400 kalendere i førjulstida.

– Vi blir der fra mandag til torsdag. Da blir det noen treninger, og så skal vi se Liverpool mot Watford. Dette er noe vi har hatt lyst til å gjøre lenge, og nå har vi endelig klart å realisere det.

– Blant annet kommer det to stykker med Premier League-erfaring som skal kjøre et par av treningene. Det blir spennende å se hvem som dukker opp, men moro blir det uansett, bare det å få denne turen. Mange på laget har knapt nok vært utenfor Norge før, forteller Hansen.

Også René Kristiansen er klar på at han har høye forventninger til Englands-oppholdet.

– Det blir helt sinnssykt! Vi prøver å få til og dra en dag tidligere, så vi får med oss Manchester United mot Liverpool på Old Trafford i samme slengen. Det hadde vært konge å få til to kamper, gliser han.

– Det er moro at det går an å få til denne typen ting, for det betyr mye for hele gruppa. Det er flere her som sliter mer enn jeg gjør akkurat nå, og når det betyr så mye for meg, kan man bare tenke seg til hvor mye det gir dem, fortsetter Kristiansen.

Samhold og respekt

Som en av de mer erfarne gutta på gatelaget, håper han nå at flere av dem som sliter eller har slitt med rus, skal ta del i fellesskapet på stadion.

– Mange er redd de ikke er gode nok til å spille fotball, men jeg syns de bør komme likevel. Spis og ha det sosialt, begynn der. Det er ikke noe krav til at man må være så og så god.

– Da vi gikk opp til fem treninger i uka, var det med håp om å kunne ha to lag, sånn at folk kan være med på nivået de føler de har inne selv. Da blir det lavere terskel for å være med, sånn at alle føler seg velkommen, sier Kristiansen.

Han mener det er nettopp det unike fellesskapet som har mye av æren for trofeene de hanket inn i 2018.

– På papiret er vi kanskje det fjerde eller femte beste laget, men som i all annen lagidrett er det samholdet i gruppa og respekt for hverandre som utgjør minst 40-50 prosent – at man greier å muntre hverandre opp og jobber for den samme tingen, fastslår Kristiansen.

Og selv om gatelagets filsofi er at resultatene kommer i andre rekke, legger han ikke skjul på at seiersinstinktet er sterkt blant flere.

– Blir vi slått av noen som er bedre enn oss, er det greit, men personlig er jeg ikke med bare for moro skyld. Jeg spiller fotball for å vinne.

– Vi klarte dobbeltseier i fjor, så da får vi prøve på en trippel i år, avslutter Kristiansen optimistisk.