Nyheter

– Fri oss fra plastsøppelet

– Nå må verden reagere hvis vi vil bo på denne kloden mer enn 20 år til, sier Grethe Mykløy (53). Torsdag inviterer hun alle til vårrydding på Rolvsøy og fjerning av plast-søppel.

Det var under en ferietur til Kenya for fire år siden Grethe virkelig fikk øynene opp for hvilket stort problem plasten er for verdenshavene - og vår alles fremtid.

– Vi snorklet og svømte mellom vakre fisker og flotte koraller, men innimellom naturens flotte skaperverk lyste det små blå plastbiter mot oss. Når vi senere kom inn til havnebassenget så jeg virkelig hvor forferdelig det så ut. Vannet var rett og slett en suppe av store og små plastbiter.

Opprettet nettside

Opplevelsen i Øst-Afrika satte i gang tankeprosser hos Grethe.

– Jeg sliter med helsa, noe som dessverre ofte medfører flere netter uten søvn. En natt jeg satt og tenkte at det må jo være mulig å gjøre noe med den snikende katastrofen som plastforurensingen medfører, kom ideen om plastprosjektet «Fight plast» .

Kysten full av plast

Om det er ille i u-landene oppdaget Grethe at vi har våre utfordringer med plast her hjemme også. En lottogevinst i 2016 gjorde at hun kunne fortsette arbeidet og ikke minst ta turen langs kysten for å se hvor stort problem plastforsøplingen virkelig er.

– Varangerfjorden var et trist syn. Forskjellige typer søppel og plast lå overalt på stranda og i vannkanten.

Sorter plast og avfall

I fjor fortalte Dagsavisen om forskeren Jenna Jambeck fra University of Georgia i USA, som har beregnet at det årlig havner åtte millioner tonn plast i verdenshavene.

– Det er jo helt forferdelig, sier Grethe Mykløy. – Hver time går åtte lastebilplass med plast i havet. Hvis ikke vi gjør noe, blir det i alle fall for sent. Mange kan sikkert tenke at det har liten betydning hva vi gjør i hverdagen, men sammen kan vi være med å endre plastproblemet, det er jeg overbevist om! Jeg oppfordrer alle jeg møter til å sortere plast - det er min hjertesak.

– I dag er det ikke lett å kjøpe alle produktene vi bruker uten å unngå både to og tre plastinnpakninger. Men fleece-produkter har jeg sluttet å kjøpe. Greit nok at det både er billig og gir varme, men når vi putter disse produktene i vaskemaskinen utskilles det små mikroplastbiter. Jeg er overbevist om at vi har mikroplast i kroppen allerede.

Kaster hundeposen i naturen

Grethe er sikker på at den oppvoksende generasjonen er mer miljøbevisste enn dagens godt voksne.

– Aksjoner som blir gjennomført av Hold Norge Rent, strandryddedagen og Kystlotteriet er suverene tiltak. Den nye NRK-serien «Planet Plast» med Line Elvsåshagen er også med på sette riktig fokus. Men samtidig trenger du ikke gå mer enn på utsiden av eget gjerde før du finner plastflasker og tomme snusbokser over alt. Jeg er selv hundeeier og plukker opp dritten. Det verste jeg ser må være hundeeiere som først plukker opp etterlatenskapene etter hunden og deretter kaster posen inn i buskene. Jeg blir målløs - er det mulig!

Drømmer om tiltak i Kenya

Grethe Mykløy har lyst til å dra tilbake til Kenya og være med på gjennomføring av tiltak som får renset havet.

– Tenk om de som bor der faktisk kunne ha profitert på å samle opp all plasten. Det hadde vært spennende. Hele verden må virkelig få se hvor forferdelig det ser ut!

Før Grethe eventuelt skal planlegge en ny tur til Afrika er det Rolvsøy som teller. Med vårryddedag, sammen med venner og alle som vil stille opp for et bedre nærmiljø - uten plast som forsøpler!

Mer fra Dagsavisen