Fredrikstad

Østfold Røde Kors i gledesrus over pantelotteri-rekord

Stengt grensehandel har ført til rekordbevilling fra pantelotteriet på 2,34 millioner kroner. – Dette kommer mange til gode, sier distriktsleder i Østfold Røde kors, Anders Lervold.

Aldri før har nordmenn pantet flere flasker enn i korona-året 2020. Det har kommet godt med i et vanskelig år for Røde kors, som mottar rekordsummen på 2,34 millioner kroner.

– Dette betyr utrolig mye for oss, sier distriktsleder i Østfold Røde kors, Anders Lervold.

– Pengene går jo ikke til oss i distriktskontoret, men sendes videre til de ulike lokallagene. Der vil pengene disponeres i forhold til hva slags tilbud de har. Hvis de for eksempel har hjelpekorps, går midlene med til å fylle opp utstyrslageret blant annet. Andre steder er det nettverksgrupper, turgrupper og andre sosiale tiltak som vil nyte godt av disse pengene, sier han.

Et vanskelig år

Han sier at 2020 har vært utfordrende på mange måter, og at det har vært spesielt vanskelig når man ikke kan treffes fysisk.

– Det er så mange av våre humanitære tiltak som er avhengige av at man møtes fysisk. Spill- og filmkvelder, språkgrupper, eller bare det å komme på et av husene våre, alt dette har jo vært umulig i perioder. Det tiltaket som har hatt størst oppslutning i fjor, er turgruppa, for det har omtrent vært det eneste vi har kunnet tilby i perioder. Nå håper vi at det blir lettere til sommeren, og at det blir lov til å møtes igjen, sier Lervold.

Han synes det har vært vanskelig å forholde seg til stadige endringer i reglene om åpning og stenging.

Flere trenger mat

En ting han har lagt spesielt merke til, er at det er et større behov i befolkningen for hjelp med å skaffe seg mat.

– Mange av lokallagene har begynt med matutdeling, slik som blant andre Frelsesarmeen allerede gjør. Så noe av midlene våre har gått til å kjøpe matkasser, forteller Lervold, som tror at hele koronasituasjonen har bidratt til å fjerne tabu rundt det å trenge hjelp.

– Jeg tror at flere forstår hvor fort det kan skje at man står på bar bakke, og som forstår hvor fortvilende det er når det skjer på grunn av forhold som man selv ikke rår over.

Ettersom 2020 har vært så begrensende med tanke på aktivitet, har folk opparbeidet seg et ubrukt overskudd når det gjelder behov for ting å gjøre.

– Når vi kommer i gang igjen, venter vi et storinnrykk og folk har et etterslep på aktiviteter og sosial kontakt, så da får pengene ben å gå på, sier han.

Kiwi på Ålekilene på Gressvik.

Vestkilen ga mest

I Fredrikstad er det Kiwi Vestkilen som har skapt høyest inntekt til Pantelotteriet 238 913 kroner (12,68 prosent av all pant som kommer inn til butikken). Høyest andel av panten i Fredrikstad satses på Meny Ørebekk, hvor 15,18 prosent av all pant brukes i Pantelotteriet (som ga 96 844 kroner til lotteriet).

I Østfold er det hos Kiwi Sjøgata i Moss hvor størst andel av panten brukes i Pantelotteriet. Her satses hele 17,45 prosent av all pant i lotteriet. Til sammenligning var gjennomsnittet på landsbasis 11,5 prosent. Det er også denne butikken som har skapt høyest inntekt til Pantelotteriet i hele Østfold, med en omsetning på over 260 000 kroner.

Fakta om Pantelotteriet

  • Pantelotteriet ble lansert i april 2008, og er et lotteri der tomme bokser og flasker brukes som innsats i panteautomater. Lotteriet drives av Norsk Pantelotteri AS, et selskap eid av Norges Røde Kors og Olav Thon Gruppen, med konsesjon fra Lotteri- og stiftelsestilsynet.
  • Pantelotteriet er tilgjengelig i over 2 000 butikker i kjedene REMA 1000, Kiwi, Meny og SPAR, samt i enkelte butikker i kjedene Matkroken, Europris og Coop Norge. Overskuddet går til Røde Kors.
  • Det var Olav Thon som i sin tid tok initiativ til etablering av pantelotteriet. Hensikten var både å bidra til økt panting av bokser og flasker, og å generere automatiske inntekter til veldedige organisasjoner.

Kilde: Wikipedia





Mer fra Dagsavisen