Fredrikstad

Herr og Fru Huseby på vei tilbake til Fredrikstad

– I fjor ble det bare tull! Så vi håper det går bedre i år, sier forsker Rune Aae.


Husker du fiskeørn-paret Herr og Fru Huseby fra Onsøy i Fredrikstad, som er de eneste nåværende satellittmerkede av sitt slag i Norge? De hadde en svært aktiv sommerferie i Fredrikstad i fjor, spesielt fru Huseby, som var utro to ganger.

Nå er de på vei tilbake til «sommerhuset» sitt ved Huseby i Onsøy i Fredrikstad, og allerede er det drama på gang.

– Ved siste oppdatering onsdag kveld hadde hannen retning rett mot hunnen. Skal bli spennende å se om de krysser hverandres ruter enda en gang, og kanskje til og med møtes før de ankommer Norge. Det er i så fall en ekstremt sjelden begivenhet!, forteller forsker Rune Aae, som jobber på Høgskolen i Østfold og Universitetet i Sørøst-Norge.

Han har fulgt fiskeørnene med falkeblikk siden de ble satelittmerket i 2019.

– De dro fra kysten av vest-Afrika i slutten av mars. Hannen startet 25. mars, og var sent 31. mars kommet til grensa mellom Vest-Sahara og Mauritania. Hunnen startet 24. mars, og natten mellom 1. og 2. april overnattet hun ved foten av Pyreneene. Deretter kom de inn til Frankrike på henholdsvis den 2. og 4. april,

Nå knyttes det stor spenning til hvorvidt de to fiskeørnene klarer å få fram unger i år.

– I fjor ble det jo bare tull! Så vi håper det går bedre i år, sier han.

Artikkelen fortsetter under bildet

Fiskeørn


Fiskeferie i Bordeaux

Når ørnene nå har ankommet Frankrike, er forskeren glad for å se at hannen tar en annen rute enn i fjor.

– Det var jo sånn problemene startet i fjor, da han dro på en ukes fiskeferie i Bordeaux mens hun fortsatte direkte til redet i Fredrikstad, hvor hun ankom den 21. april. Når han endelig kom den 2. mai etter å ha hatt et «spa-opphold» på kysten, var det alt for sent og hun hadde fått seg en ny hann. Det var jo ikke Herr Huseby noe glad for, selvsagt, så han tuppet ut den yngre hannen.

Etter det, var det ikke god stemning i redet.

– Da ble kanskje frua snurt, for det ble ikke paring, og ikke hekking eller noe som helst, og etter hvert stakk hun av til Rauer og fisket der nede nesten hele sommeren.

– Tror du de kommer tilbake til redet ved Huseby i år?

– Ja, det blir jo spennende å se. De har et utrolig instinkt til å trekke og hekke, og kommer gjerne tilbake der hvor de fikk det til sist. Men det kan også skje noe helt annet.

Artikkelen fortsetter under bildet

Herr Huseby

Elskeren ved Kjennertjern

Fru Huseby hadde nemlig ikke bare én annen beiler i fjor, men to. En nabo ved Kjennertjern på Gressvik hadde et fint reir hvor hun tilbragte en del tid i fjor.

– Nå er vi veldig spente på hvilket reir hun velger. Blir hun hos Herr Huseby, og får de flere unger sammen? Eller flytter hun over til naboen?, sier Aae.

Satelittoppdateringene til fuglene viser så langt gode tegn til at de følger hverandre tett på ferden tilbake til Norge.

– Det er bare noen kilometer mellom dem, så de flyr veldig synkront. Hun er to dager foran ham, uten å vite det. Så vi kan jo håpe på at han har skjerpet seg og skjønt at sånn som han drev på i fjor, kan man ikke holde på, sier Aae.

Fiskeørnene fra Fredrikstad har vært satelittmerket siden 2019. I fjor satte de rekord på tilbaketuren til Afrika: Herr Huseby brukte 31 dager på 6318 km, og Fru Huseby brukte 34 dager på 4870 km. Ørnene er ventet tilbake i Fredrikstad rundt 11.-12. april.

Fru Huseby




Mer fra Dagsavisen