Fredrikstad

Gudeberg-nabo havner i skyggen: – Den planlagte kolossen bryter med hele miljøet

Riitta Berger (82) i Nabbetorpveien er oppgitt over vedtaket om byggingen av nye Råkollen skole: – Våre tidligere protester, brev og forslag har ikke hatt noen betydning, sier hun.

Hjemme hos Berger i Nabbetorpveien har hun samlet leder av Gudeberg lokalsamfunnsutvalg, Fredrik Ellefsen, og en nabo. Berger har skrevet flere leserinnlegg, protestert og kommet med alternative forslag om nye Råkollen skole og plasseringen i skolegården på Gudeberg.

– Planene som helhet er vanskelige å forstå, det er en massiv mengde med dokumenter. Men det som er sikkert er at ingen av våre innspill har blitt tatt hensyn til, mener hun.

– Håpløs arkitektur og fargevalg

11. desember vedtok bystyret å bygge nye Råkollen skole oppe på Gudeberg skole. Debatten har vært heftig i forkant av prosjektet – hvor ledelsen ved begge skolene har vært positive, mens foreldreutvalgene har vært negative.

– Jeg forstår ikke at politikerne kan unngå å se hvordan denne planlagte utbyggingen berører hele området, sier Riitta Berger.

For 44 år siden flyttet Riitta og hennes avdøde ektemann Tor Inge Berger inn i Nabbetorpveien 19.

– Jeg er glad i gata vår. Etter flere tiår i området med et fint miljø, gleder og samhold har det kommet en «elefant» i området, mener hun.

– I tillegg til en håpløs arkitektur og et fargevalg som overhodet ikke passer inn i et boligområde fra 50-tallet, kommer nybygget bokstavelig talt til å sette mitt hus og hage i skyggen. Sol og lys i hagen er et spørsmål om livskvalitet. Hvor mye er det verdt i et boligmiljø, spør Riitta Berger.

«Elevene ved Råkollen skole vil ha behov for å kunne leke ute på et skjermet areal. Dette skapes ved å etablere en skjermet skolegård på bakkeplan og en skolegård som takterrasse utenfor andreetasje», skriver Fredrikstad kommune i planbeskrivelsen om Råkollen og Gudeberg skole.

Vanskelig trafikksituasjon

Som leder av lokalsamfunnsutvalget tror Fredrik Ellefsen vedtaket om bygging og godkjenning av kostnadsberegningen på 224 millioner kroner, det blir vanskelig å få endret planene.

– Vi har hatt utallige møter med Fredrikstad kommune og politikerne for å fremme våre synspunkter i denne saken. Når det er sagt støtter vi selvfølgelig beboerne som klager på vedtaket. Byggingen av nye Råkollen skole på Gudeberg er en dårlig løst samfunnsoppgave, poengterer Ellefsen, og legger til:

– Trafikksituasjonen rundt skolene det tas hensyn til. Belastningen på Nabbetorpveien har økt kraftig de siste årene. I planene er det ikke tatt med at Fredrikstad internasjonale skole allerede er etablert i det tidligere IJ-bygget, og at det er like mange ansatte på Råkollen som på Gudeberg skole. Opparbeidelse av parkeringsplasser og hente-bringe-sløyfer må også vurderes på nytt.

Leder av Gudeberg lokallagsamfunnsutvalg, Fredrik Ellefsen, støtter Riitta Berger og naboenes protester: – Byggingen av nye Råkollen skole på Gudeberg er en dårlig løst samfunnsoppgave, sier han.

– Har vurdert alle innspill

Leder av planutvalget i Fredrikstad kommune, Atle Ottesen (Ap), mener alle naboer til prosjektet nye Råkollen skole har blitt hørt.

– Vi har lest og vurdert alle innspill som har kommet. Det var derfor vi også la til flere tilleggspunkter i det som ble bystyrets vedtak. Dette for å ivareta flere av de innspillene vi fikk. Alle innspill er også redegjort for i kommunedirektørens saksutredning. Det forelå heller ingen innsigelser mot forslaget fra statlige eller fylkeskommunale myndigheter, sier Ottesen.

Når det nye bygget er reist kommer naboer bokstavelig talt til å havne i skyggen. Har ikke eksisterende bokvaliteter blitt hensyntatt i denne prosessen?

– Det er riktig at det vil få noen konsekvenser – dette er omtalt og vurdert i saken, svarer leder av planutvalget.

Det er vedtatt at boliger som kommer til salgs i området skal vurderes kjøpt av Fredrikstad kommune. Anbefaler du at administrasjonen tar kontakt med boligeiere som blir sterkest berørt med forslag om kjøp?

– Kommunedirektøren vurderer fortløpende om det er boliger til salgs som kan være egnet for kommunen. Det gjelder uavhengig om hvor de ligger i kommunen, avslutter arbeiderpartiets Atle Ottesen.

– Vi har lest og vurdert alle innspill som har kommet. Det var derfor vi også la til flere tilleggspunkter i det som ble bystyrets vedtak, sier leder av planutvalget i Fredrikstad kommune, Atle Ottesen (Ap).

Kommunen kjøper eiendommer

I bystyrets vedtak er det mange tilleggspunkter til saken. Blant annet oppkjøp av naboeiendommer som eventuelt kommer til salgs. Nylig kjøpte Fredrikstad kommune Nabbetorpveien 9 for seks millioner kroner.

En av naboene til Riitta Berger forteller at han i sitt høringssvar til prosjektet er åpen for salg av sin boligeiendom. Naboen ønsker å være anonym:

– Hvis det er i kommunens interesse å åpne inn mot skolen samt å legge til rette for en hente-bringe-sløyfe også på nordsiden, er jeg åpen for dialog om overtakelse av min eiendom, sier han og legger til følgende ønske rundt planprosessen for nye Råkollen på Gudeberg skole:

– Jeg håper kommunen tar et skritt tilbake, åpner for en ny vurdering av det som er kommunens utfordring både for dagens elever ved Råkollen, for Gudeberg og andre skoler i kommunen. Skjer det vil det bli oppfattet som en seier for alle. Ikke minst en seier for kommunen og politikerne som av nærmiljøet ble oppfattet som å presse et «håpløst» prosjekt gjennom med minst mulig flertall.

Nylig kjøpte Fredrikstad kommune Nabbetorpveien 9 for seks millioner kroner.

Kommunaldirektør seksjon for teknisk drift i Fredrikstad kommune, Atle Holten, forteller at boligen i begynnelsen av Nabbetorpveien ble kjøpt til takst for seks millioner kroner. Kommunen overtok eiendommen 25. mars.

– Nabbetorpveien 9 skal benyttes som kommunal bolig. I tillegg til at det skal tilrettelegges for gang- og sykkelsti, forklarer Holten.

Du har tidligere fortalt bystyret at dere er i kontakt med to andre huseiere om mulige oppkjøp. Hvor langt er dere i denne prosessen?

– De som har tatt kontakt vil få en snarlig tilbakemelding, svarer kommunaldirektøren.

Fredrikstad kommune har foreløpig ikke et spesielt søkelys på oppkjøp av boliger ved Gudeberg skole, forteller Atle Holten.

Bør andre boligeiere i området nå ta kontakt med kommunen hvis de har planer om å selge?

– Nei, så langt er det ikke grunnlag for det, mener Holten.

Fredrikstads erfarne eiendomsmegler Gunnar Olai Stavlund kan ikke på generelt grunnlag si hvordan prisene i området blir påvirket framover.

– Det er naturlig nok variasjoner med hensyn til standard og størrelse på boligene i området. Hvordan hver enkelt eiendom blir berørt av en slik utbygging vil også bli forskjellig. På den annen side er det alltid et marked for barnefamilier som ønsker å bo nærme skolen, sier Stavlund.

– Trafikkbelastningen på Nabbetorpveien har økt kraftig de siste årene. I planene er det ikke tatt med at Fredrikstad internasjonale skole allerede er etablert i det tidligere IJ-bygget, og at det er like mange ansatte på Råkollen som på Gudeberg skole, mener leder av Gudeberg lokalsamfunnsutvalg, Fredrik Ellefsen.

– Erstatningsansvar kan komme

Flere naboer til Gudeberg skole håper nå statsforvalteren i Viken engasjerer seg i saken.

– Jeg mener fylkesantikvaren også bør komme på banen. Vi bor et steinkast fra Gamlebyen, Kongsten fort og vollområdet. Alleen i Nabbetorpveien med sine hestekastanje-, eike- og lønnetrær bærer en del av Fredrikstads historie. De blir heldigvis tatt vare på siden de er en del av forsvarsverket. Eldre bebyggelse på begge sider av veien harmonerer med alleen og Gudeberg skole. Skolen representerer typisk femtitall. Ingen hus er for høye, sier Riitta Berger.

– Arkitekturen i gata er etter min mening verneverdig. Nå er den truet. Planen mangler kunnskap om den historiske betydningen i strøket, og den planlagte kolossen bryter direkte og indirekte med hele miljøet.

En verdiforringelse av boligene nærmest skolen kan bli en realitet, mener Berger og lokalsamfunnsleder Fredrik Ellefsen.

– Erstatningsansvar kan komme, avslutter Fredrik Ellefsen.

– Jeg er glad i gaten. Her har vi bodd i mange år, opplevd gleder og samhold, og et fint miljø. Husene er velholdt, beboerne passer på og pusser opp, bygger ut og reparerer, sier Riitta Berger. I 1977 kjøpte familien Nabbetorpveien 19.

Fra naboene i høring til reguleringsplan uttrykkes følgende: «Det er trist å registrere at Fredrikstad kommune fortsatt planlegger en spesialskole for å møte det behovet som elever med spesielle behov har. Spesialskoletanken ble forlatt som prinsipp både pedagogisk og politisk for flere tiår siden. Kommunen trenger en fagbase og en mindre enhet for å følge opp helt spesielle behov innen området. Kommunen må gjennom sin fagbase legge til rette for og veilede alle kommunens skoler slik at alle elever så langt som mulig gis et pedagogisk tilbud i sitt nærmiljø. Det er nødvendig med faglig og til dels bygningsmessig tilrettelegging ved skolene i nærmiljøet. Planen som nå foreligger ved Gudeberg skole, vil motvirke en slik nødvendig utvikling.»

Gamle trær omgir Nabbetorpveien på begge sider. Trærne, hestekastanjer, eike- og lønnetrær skal få stå ifølge en gammel bestemmelse om å bevare en sjelden allé.







Mer fra Dagsavisen