Fredrikstad

Forkledd historietime

Lars Thoresen og Trond Svandal er begge historikere, og brenner for Fredrikstads byhistorie. Nå har de laget podcasten Byhistoriepodden.


Hvem: Lars Thoresen (42)

Hva: Historiker og podcaster

Hvorfor: Aktuell med Byhistoriepodden

Lars Thoresen


Hei og gratulerer til deg og med-podder Trond Svandal med Byhistoriepodden!

Takk! Fire episoder lagt ut foreløpig, vi holder på med historisk grunnkurs. Tar andre tema etter hvert, men tenkte det var et fint sted å begynne. Det er mange fine bokverk som står og støver vekk på hyller, men det sitter nok langt inne for folk å dra ut ei bok på 500 sider som bare er første av seks bind. Derfor tenkte vi å lage en lettere variant, der folk kommer seg inn i historien på kortere tid og i et format vi håper folk synes er ålreit å høre på.

Hvordan har responsen vært?

Det er vel et par hundre som har lastet den ned tror jeg? Vi har ikke markedsført den ennå til andre enn folk på vennelista på Facebook ... Men det er vel ikke alle dem engang. Nei, vi tar det pent og rolig. Vi er ikke stressa om vi ikke får tusenvis av lyttere første uka, for denne kan du jo høre på om en dag eller neste uke eller neste år. Jeg vet ikke om jeg kan kalle den historisk evergreen, men den vil jo ligge der og være en ressurs til nytte og glede en stund framover i alle fall.

Men du. Er dette egentlig historietimer?

Ja, kanskje på en måte. Men vi prøver gjøre det til en hyggelig samtale, som er ålreit å høre på. Det er jo en dialog mellom Trond Svandal og meg, der vi prater med hverandre og stiller spørsmål til hverandre, som er relevante for å få belyst historien. Så får vi se etter hvert om vi skal hente inn andre også, men foreløpig er det Trond og meg. Vi er historikere begge to, og har kjent hverandre i mange år, og vi formidler noe vi brenner for. Vi jobber jo med historieformidling begge to utenom dette også, han i arkivverket og jeg som lektor på Greåker videregående skole. Men der får vi ikke viet tiden til bare å se på Fredrikstads historie, så da gjør vi det på fritiden. Nå som det er korona, blir det kanskje et alternativ til å gå på foredrag?

Hvem er det som hører på Byhistoriepodden?

Foreløpig tror jeg det er mange vi kjenner, siden vi ikke har markedsført det. Men jeg synes uansett det er gøy om bare et par stykker laster ned og vil bruke en halvtime av livet sitt på å høre på oss - det er ikke en sang på to minutter. Mange podcaster har lange episoder, men vi bestemt oss for å prøve å ikke lage det for langt og tungt, enkelte andre har jo halvannen og to timer lange episoder. Det var viktig for oss at du skal kunne få med deg hele episoden på vei til jobb eller på treningsrunden, at ikke du må ta tre ekstrarunder for å høre ferdig.

Hva hører du på selv da?

Av musikk?

Egentlig podcaster, men vi tar musikk og, siden du nevner det!

Ehe, vel på podcaster er jeg ganske kjedelig, egentlig! For jeg hører på en del historiepodcaster, det finnes etter hvert mye gode podcaster. Skal jeg trekke fram en, må det være den svenske Historiepodden med Daniel Hermansson og Robin Olovsson. De har fått en rimelig stor tilhørerskare og tar for seg mange morsomme temaer.

Og musikk da?

Å, altså det er kanskje kjedelig det og, haha! Men jeg hører på mye klassisk, nå er det litt klisjé kanskje, som historielærer.

Mangler bare røkejakke og pipe, si?

Hehe! Men si alt fra Mozart til Springsteen, da. I gata der bor det mye!

Er det noe du angrer på?

Kanskje at jeg ikke var flinkere til å øve på piano og andre musikkting da jeg var mindre. For da hadde jeg kanskje vært hakket bedre til å spille. Jeg kunne vært ivrigere på øvinga, men det var nok andre ting som stjal fokus, det ble for mye historie og andre ting.

Hva er du stolt av?

Jeg har blitt en myk mann, vettu så da må jeg si jeg har to fine guttær! Kjempefine guttær som jeg får mye glede av.

Hva var din første betalte jobb?

Jeg var faktisk sånn anleggsgartnerslave på Slettevoll hagesenter, på gartneri.

... er det innafor å si slave?

Nei, men det var nok ikke den best betalte jobben. Ikke skriv det da, men der potta jeg roser og gjorde mye rart.

Hvem i Norge fortjener høyere lønn og hvorfor?

Vi har hatt kvinnedag nylig, og det er ingen tvil om at vi har en vei å gå for å justere opp lønna i omsorgsyrker, spesielt kvinneyrker. Å få oppjustert lønna i de lavest rangerte yrkene og ha fokus på det i årene som kommer, er en god ting.

Hvem var din barndomshelt?

Jeg hadde nok en crush på Thor Heyerdal, jeg ble ordentlig imponert da boka hans om Kon Tiki-ferden kom. Det var den første voksenboka jeg leste. Jeg var ikke like fascinert av han senere, som voksen, for det var nok noen av teoriene hans som ikke var like bra. Men som barn var han definitivt en helt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog for?

Både mot krig og mye annen urettferdighet i verden. Dårlig behandling av mennesker generelt, det kan jeg demonstrere mot.

Hvilke tre personligheter ville du invitert til middag?

Å, det hadde vært gøy å invitere Winston Churchill. Det hadde vært spennende å få oppleve han i levende live, for han var en fargerik person. Det hadde vært interessant å finne ut mer av den todelte rollen han har, hvor han på den ene siden er en frigjøringshelt etter andre verdenskrig, mens han samtidig er statsminister for et land som var et menneskeundertrykkende imperium. Også ville jeg invitert Jesus, har er jo den mest spennende historiske personen. Det hadde vært et uvanlig scoop å ha med på middag! Samtaleemnene er jo uendelige, men vi skulle ha snakket om urettferdighet i verden og om det å se de minste menneskene i samfunnet. Den siste personen måtte blitt Bruce Springsteen, for få inn litt musikk. Han har noen spennende perspektiver, og noen må jo spelle gittar i detta selskapet og!

Haha! Herlig, får jeg komme på nachspiel?

Ja! Det er mange som fortjener å få være med på det nachspielet. Med Jesus til stede kjører vi en svært inkluderende stil.

Men, har du et skjult talent?

Nja, det begynner vel å bli skjult nå, men jeg drev og sang en periode. Det har jeg lagt på hylla nå. Jeg er ikke så glad i å synge offentlig, så det blir mest til husbruk. Noen andre spesielle talenter har jeg ikke, verken kunst eller fotball.






Mer fra Dagsavisen