Fredrikstad

Se når de pigger opp trapp for å løse 43 år gammel mordgåte

Her ser du traileren på episoden av “Forbrytelsene som rystet Norge”, der de forsøker å løse knivmysteriet i Apenes-saken.

Journalist Arne Børresen har båret på en hemmelighet i 14 år, fram til han tidligere i år kunne fortelle til Dagsavisen Demokraten hva han fikk vite på den 3. april 2007: At faren til Inger Johanne Apenes’ drapsmann hadde kastet en pyntekniv som sønnen hadde stjålet fra Apenes-villaen i betongen til en trapp som han støpte på sitt nye hus.

Da produsentene i Teddy TV fikk vite at Børresen lette etter kniven, samtidig med at de skulle lage en episode til discovery+ sin nye true crime-storsatsing «Forbrytelsene som rystet Norge», måtte de selvsagt bli med på jakten.

(Saken fortsetter under videoen)

En eller to kniver?

– I motsetning til de fleste andre true crime-produksjonene, tar denne serien for seg oppklarte kriminalsaker. I den forbindelse er Apenes-drapet spesielt interessant, sier Ingvild Mangseth Gjul i Teddy TV.

– Dette drapet var uoppklart i 29 år før det kom en tilståelse. Politiet måtte da vurdere om den var reell. Sentrale spørsmål for oss, var hvordan politiet jobber når de får en tilståelse i en så gammel sak. Det er interessant, fordi det ikke var de som fant gjerningsmannen, sier Gjul.

Hun trekker også fram at Apenes-drapet er en av Norges mest omtalte drapssaker.

Det er uklart om det ligger en eller to kniver i betong-trappa, ettersom det er to kniver som er borte i forbindelse med drapet: Både familien Apenes pyntekniv, som er den kniven faren sa at han kastet i betongen, men også en såkalt mora-kniv, som drapsmannen selv har hevdet at var drapsvåpenet.

Men så lenge ingen av knivene er funnet, er det ingen som kan vite med sikkerhet hvilken kniv som har blitt brukt i ugjerningen. Derfor har politiet dobbeltsjekket jussen rundt saken.

– Hvis dette er et drapsvåpen, så er det noe som vi ikke ønsker skal flyte fritt, kommenterer politiadvokat Stig Bratli.

– Det er heller ikke noen som vet om det er en eller begge knivene som ligger der, eller noen kniver i det hele tatt. Men jussen er i henhold til at saken er foreldet, mener politietterforsker Christian Berge.

Høsten 2020 konkluderer politiet med at Børresen kan starte jakten på knivene.


Innsidetips

Det var avdøde fru Apenes’ datter, Inger Christine Apenes, som ga produsentene et innsidetips da de intervjuet henne om saken.

TV-selskapet tok derfor kontakt med Børresen, som inviterte dem til å være til huset der kniven antakelig skal ligge i støpen til trappa, tidlig i desember 2020. Hvordan det gikk, ser du på discovery+ i morgen, eller du må vente med å se det til det kommer på TVNorge i løpet av mars.

Serien “Forbrytelsene som rystet Norge” består av ni episoder som blant annet tar for seg metanolsaken med smuglerkongen Erik Fallo, Apenes-drapet som først ble oppklart etter 29 år, og trippeldrapet i Ørsta der brødrene Edgar og Terje Antonsen ble pågrepet og dømt.Fakta om Apenes-drapet

  • Den 61 år gamle Inger Johanne Apenes ble funnet knivdrept i sin villa i Heibergsgate 43 i Fredrikstad litt før klokken 12 lørdag 6. mai 1978.
  • Det var sønnen Georg Apenes som fant moren. Apenes var direktør i Datatilsynet, og var stortingsrepresentant for Høyre fra 1977-1989.
  • I 1983 ble en mann, siktet for drapet. Etter 170 dager i fengsel ble han løslatt på grunn av manglende bevis.
  • I januar 2002 ba imidlertid politiet i Fredrikstad om bistand fra Kripos for å gjennomgå materialet i drapssaken på nytt.
  • Politiet ønsket blant annet å undersøke om det fantes biologisk materiale i saken som kunne danne grunnlag for en DNA-profil.
  • Drapet ble aldri oppklart før den ble strafferettslig foreldet på den 7. mai 2003.
  • I mars 2007 tilsto gjerningsmannen drapet, etter at hans far tipset politiet. Den 3. april ble tilståels««en offentliggjort under en pressekonferanse på Fredrikstad politikammer.
  • Både drapsvåpenet, som var en morakniv, og en prydkniv som ble stjålet fra åstedet, er aldri funnet.

Kilder: NRK / NTB/ Wikipedia