Fredrikstad

Da utenlandsproduksjon av NRKs julekalender måtte kanselleres, falt valget på denne unike bydelen

Maya Nielsen har i tre uker bistått produksjonen av NRKs nye julekalender, «Kristianias Magiske Tivoli Theater», i Gamlebyen i Fredrikstad. – En god filmproduksjon gir effekt tre ganger, mener reiselivssjefen.

I tre uker har produksjonsselskapet Monster gjort opptak til julekalenderen «Kristiania Magiske Tivoli». Julekalenderen vil bli sendt på NRK i desember 2021.

Hvem: Maya Nielsen (55)
Hva: Daglig leder for Visit Fredrikstad og Hvaler
Hvorfor: Har i tre uker tilrettelagt for innspilling av NRKs nye julekalender, «Kristianias Magiske Tivoli Theater» i Gamlebyen.

«Nå prekær vi», NRK valgte Gamlebyen for innspilling av ny julekalender. Bydelen har blitt satt tilbake til 1909. Vi som ofte ferdes i Gamlebyen tenker vel at innslag fra 2021 er fraværende i festningsbyen. Men slik er det kanskje ikke?
– Vi vil jo gjerne tro at Gamlebyen er helt bevart, men det er interessant å se det med «1909-øyne». Vi lever i 2021, og Gamlebyen bærer så klart preg av det. Men filmproduksjonen har mye mindre å dekke til og skjule her enn de fleste andre steder. Gamlebyen er et veldig bra lerret.

Har beboere og næringsdrivende følt det som en belastning å ha filmkameraer snurrende på utsiden av husveggen?
– Det har vært en intens periode for de som bor og driver her, og de har merket det på flere vis. Parkeringsplasser har blitt flyttet, kunder har måttet vente litt når opptak pågår, og gater har blitt sperret. Men det har gått veldig bra, med svært liten friksjon.

Les også: – Det er vanskelig for oss å tenke på et annet sted å bo enn i Gamlebyen (+) 

Gamlebyen Geit og Fjærkreavlslag har hatt ansvaret for vaktholdet under opptakene. Det blir penger i kassa kontra et horn i siden på produksjonsselskapet Monster?
– Geiteavlslaget har gjort en formidabel jobb. Det var viktig for oss å ha folk på settet som kjenner byen og som er voksne og stødige. Geiteavlslaget er en allerede godt etablert dugnadsgjeng med ressurssterke folk. Og det er jo bare herlig at det godtgjøres med en sum til laget, slik at geitene og hønene kan nyte godt av det. Det er en viktig attraksjon for ungene, hele året.

Hvordan kan dere i Visit Fredrikstad dra nytte av innspilling og visning av «Kristiania Magiske Tivoli Theater» når den tid kommer?
– Det er jo ikke selskapet vårt som har direkte nytte av det, men byen, handelen og reiselivsbedriftene. Og det er alltid det viktigste for oss. Det vil bli en fantastisk markedsføring av Gamlebyen og Fredrikstad, og vi skal selvfølgelig lage gode opplevelser her som bygger på serien. En god filmproduksjon gir effekt tre ganger: 1. Det produksjonen legger igjen under innspillingen, i overnatting, servering, leie av lokaler og utstyr m.m. 2. Profilering av stedet når serien sendes og 3. Etterbruk, med egenproduserte aktiviteter som bygger på serien.

Hvem fikk NRK til å velge Gamlebyen som den perfekte kulisse for en ny julekalender?
– Det var først og fremst på grunn av koronapandemien. Serien skulle egentlig spilles inn i utlandet. Men når det ikke var mulig så valgte de Gamlebyen på grunn av omgivelsene og den fine rammen - og fordi de har gode erfaringer med oss fra innspillingen av serien «Anno».

Fikk du med deg denne? Med gjennomført restaurering og trepanel på vognene skal «tøffetoget» få en nostalgisk 50-tallslook (+) 

Ja, for drøye fem år siden ble «Anno» spilt inn på Isegran ved Kråkerøy. Nå julekalender i Gamlebyen. Hva blir den neste produksjonen reiselivssjefen skal engasjere seg i?
– Det er ting på trappene. Det er bare å følge med.

(Saken fortsetter under bildet) 

Maya Nielsen
Visit Fredrikstad & Hvaler

For fem år siden ble «Anno» spilt inn på Isegran. Nå julekalender i Gamlebyen. Det vil bli en fantastisk markedsføring av Gamlebyen og Fredrikstad, og vi skal selvfølgelig lage gode opplevelser her som bygger på serien, lover reiselivssjef Maya Nielsen. Foto: Tomm Pentz Pedersen 

Så er det noen faste spørsmål i denne spalten. Hva gjør deg lykkelig?
– Gode venner og et glass vin. Og tid med ungene.

Hva gjør du når du skeier ut?
– Kjøper meg noe jeg ikke har råd til.

Er det noe du angrer på?
– En haug med unødvendige bekymringer.

Hvilken superkraft skulle du ønske du hadde?
– Å være usynlig.

Hvem var din barndomshelt?
– Pippi.

Hvilke tre gjester ville du invitert til middag? Jeg tar det for gitt at produksjonskoordinator i Monster, Marthe Kolstad Ringdahl, er selvskreven?– Ja, så klart Marthe, i tillegg til Simen Aune Carlsen som er produksjonsleder på sett og Torfinn Eilertsen, leder for Geiteavlslaget. Ettersom det er tillatt med fem, så hadde jeg invitert Camilla Olsen på Mormors også, som har gjort en kjempejobb disse ukene. Det hadde blitt en hyggelig kveld!

Les også: Jakten på en Gamlebykoordinator: – Et samlet talerør for alle blir viktig (+) 

###

Mange scener til julekalenderen «Kristiania Magiske Tivoli» er nå spilt inn i Gamlebyen. Begge foto: Simen Aune Carlsen 

###