Fredrikstad

– For næringslivets beste, behold Fredrikstad Energi på lokale hender

Ansatte-representantene Camilla Huseby Damas og Per Anders Opsahl ser fram til en avklaring rundt eierskapet i Fredrikstad Energi AS. – Vi har tro på Fredrikstad kommune som eier.

Bilde 1 av 2

Huseby og Opsahl representerer energiselskapets 120 ansatte i konsernstyret. De er ikke i tvil om at et salg av kommunens FEAS-aksjer kommer til å svekke virksomheten.

– Med nettselskapet Norgesnett er vi et av de mest effektive nettselskapene i Norge, som sikrer god avkastning for eierne og lav nettleie for kundene.

Viktig med lokal beslutningsmyndighet

Per Anders Opsahl har 40 års fartstid i selskapet og 10 år som representant for de ansatte i konsernstyret. Diskusjonen om Fredrikstad kommune skal selge aksjene sine i Fredrikstad Energi AS bekymrer ham.

– Vi er imot at Fredrikstad kommune gir fra seg majoritetsandelen i selskapet. Ved å selge seg ut blir beslutningsmyndigheten flyttet fra Fredrikstad – noe som garantert kommer til å få negative konsekvenser for både utbyggere av private boligfelt og næringsutbyggingen i Fredrikstad, sier Opsahl.

– Fordelen vår er lokal beslutningsmyndighet, rask saksbehandling og god forståelse for lokale utfordringer.

Les også: Ikke stemning for å selge Fredrikstad Energi (+)

Lokalt eierskap i grønt skifte

Nylig fikk Fredrikstad bystyre fremlagt en rapport fra SEB (svenske SE Bank). Rådgiverne presenterte hva de mener om et eventuelt salg av aksjene i Fredrikstad Energi AS, hvor møtet gikk bak lukkede dører. Ansatte-representantene Damas og Opsahl har ikke fått tilgang til rapporten.

– Vi registrerer selvfølgelig politikernes holdninger til kommunens salg av aksjene, hvor det ser ut til at flertallet ønsker å beholde eierskapet, men vi har levd i uvisshet i lang tid. Nå venter vi på en avklaring som sikrer fortsatt lokalt eierskap, sier Camilla Huseby Damas.

– Framtida er elektrisk. Det betyr at lokal kunnskap, og ikke minst med Fredrikstad kommune ved rattet, blir viktig i den grønne prosessen.

Lånt kapital 

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap) uttalte før orienteringsmøtet med konsulentene fra svenske SE bank at han trodde holdningen på den rødgrønne flertallssiden er et ønske om å beholde eierskapet på kommunens hender.

Verken Høyre eller Fremskrittspartiet ivrer heller ikke for et salg av kommunens aksjer i FEAS. Til Demokraten sa Høyres gruppeleder Truls Velgaard:

– Vi har ingen planer om å si ja til salg før vi eventuelt ser hvilken pris som er mulig å få. Men når det er sagt, så har heller ikke debatten rundt FEAS de siste par årene vært oppmuntrende. I fjor tydet jo mye på at kommunen hadde mistet kontrollen, da bystyret på kort varsel måtte skyte inn 100 millioner i selskapet.

Konserntillitsvalgt Per Anders Opsahl er opptatt av å balansere debatten rundt den økonomiske situasjonen i selskapet.

– Kapitalinnsprøytningen på 100 millioner som ble gjort i fjor er et dyrt lån som belaster kapitalkostnaden til Fredrikstad Energi. Vi har ikke fått 51 millioner fra Fredrikstad kommune og 49 millioner kroner fra Hafslund, pengene er lånt til en høy rente, poengterer han.

Les også: – Vi ønsker å være en solid langsiktig eier (+)

Arbeidsplasser og kompetanse

Uvissheten rundt eierskapet tærer på de ansatte, mener Camilla Huseby Damas og Per Anders Opsahl.

– For oss har dette vært en belastning over lang tid, alle ansatte ser fram til en avklaring. Det dreier seg om lokale arbeidsplasser, og ansatte med høy kompetanse – ledet av et styre med representanter fra det lokale næringslivet. For næringslivets beste, behold Fredrikstad Energi på lokale hender.

Meninger: «Selge en gullgruve?»

###

– Framtida er elektrisk. Det betyr at lokal kunnskap, og ikke minst med Fredrikstad kommune ved rattet, blir viktig i den grønne prosessen, sier Camilla Huseby Damas. Damas og Per Anders Opsahl er begge ansatte-representanter i styret for Fredrikstad Energi AS. Foto: Tomm Pentz Pedersen  

Mer fra Dagsavisen